Nová uniknutá správa vrhá veľmi zlé svetlo na USA a Ukrajinu

Nová uniknutá správa vrhá veľmi zlé svetlo na USA a Ukrajinu

Washington 7. júna 2023 (HSP/washingtonpost/Foto:Facebook)

 

Nepotvrdený tip od európskeho spojenca bol podľa denníka Washington Post uvedený v uniknutom dokumente amerických tajných služieb

Nord Stream
Na snímke výbuchy v oblasti plynovodu Nord Stream

Podľa denníka The Washington Post boli USA informované, že ukrajinská armáda plánuje vyhodiť do vzduchu plynovod Nord Stream niekoľko mesiacov predtým, ako záhadné výbuchy zničili ruský kanál na predaj plynu do Európy.

Reklama

Informácie, ktoré sa uvádzajú v uniknutej správe amerických tajných služieb, pochádzali od spravodajských služieb spriatelenej európskej krajiny, uviedol Post, pričom odmietol uviesť meno krajiny.

Podrobné spravodajské informácie, ktoré USA dostali tri mesiace pred výbuchmi, sa zhodujú s niektorými dôkazmi, ktoré sa objavili pri bezvýslednom skúmaní útoku na európsku energetickú infraštruktúru.

Reklama

Denník Post citoval spravodajský dokument, ktorý unikol od člena americkej Národnej leteckej gardy Jacka Texeira na sociálnej sieti Discord. Národná bezpečnostná rada USA a CIA sa odmietli vyjadriť. Ukrajinskí predstavitelia dlhodobo popierajú akúkoľvek účasť na útoku na plynovod.

Podvodné výbuchy z konca septembra zanechali neporušené len jedno zo štyroch potrubí, čím sa do značnej miery prerušila ruská plynová infraštruktúra do Európy.

Následné ukazovanie prstom a bezvýsledné vyšetrovanie prinieslo niekoľko konšpiračných teórií, pričom správy striedavo obviňovali Rusko, USA a ukrajinských sabotérov.

Napriek európskym spravodajským informáciám sa spočiatku zdalo, že USA obviňujú Rusko zo zničenia vlastného drahého plynovodu ako prostriedku nátlaku na Európu pred zimou. V čase výbuchov už Rusko v reakcii na sankcie odstavilo plynovod Nord Stream 1 a plynovod Nord Stream 2 ešte nezačal prevádzku.

Nemeckí vyšetrovatelia sa zaoberali alternatívnou teóriou. V januári prehľadali jachtu Andromeda, ktorá bola prenajatá v nemeckom prístavnom meste Rostock v septembri 2022 a mohla sa podieľať na útoku. V kabíne jachty sa našli zvyšky výbušnín. Nemeckí vyšetrovatelia a novinári spojili jednu osobu zapojenú do prenájmu jachty s ukrajinskou armádou.

Reklama

Podrobnosti z ich vyšetrovania sú v niektorých ohľadoch podobné tým, ktoré uvádza Post a ktoré sa týkajú plánu prenajať si loď v Nemecku. Správa spravodajskej služby však uvádza zámer použiť ponorné vozidlo, čo je metóda, ktorá sa predtým s Andromedou nespájala.

Podľa denníka Post boli podrobnosti o sprisahaní ukrajinskému lídrovi Volodymyrovi Zelenskému zatajené, aby prezident mohol poprieť vedomosť o incidente s vážnymi medzinárodnými dôsledkami.

Nord Stream bol spoločnou investíciou ruského Gazpromu, ktorý vlastnil 51-percentný podiel, zatiaľ čo európski partneri investovali miliardy napriek odporu Washingtonu voči projektu.

Zdá sa, že spravodajská informácia vychádzala z jediného zdroja v ukrajinskej vláde, čo vyvolalo pochybnosti v spravodajskej komunite USA. Napriek výhradám sa európska spravodajská služba podelila o svoje zistenia s nemeckou vládou, ktorá informovala zákonodarcov niekoľko mesiacov pred výbuchmi.

 

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:50

Generálny tajomník aliancie NATO Jens Stoltenberg v pondelok počas návštevy Tbilisi potvrdil prísľub NATO akceptovať Gruzínsko ako člena Aliancie, keď splní stanovené kritériá.

15:49

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský v pondelok vyhlásil, že v nedeľu skončené ruské prezidentské “voľby” sú rozprávkou s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v hlavnej úlohe. Lipavský to povedal novinárom na Rade Európskej únie pre zahraničné veci v Bruseli.

15:48

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi sa v pondelok v Bagdade stretol s irackým premiérom v rámci návštevy, ktorej cieľom je pomôcť Iraku pri rozvoji mierového jadrového programu.

15:25

Hodinou otázok pokračuje v pondelok plenárne rokovanie jarnej schôdze maďarského Národného zhromaždenia. Podľa servera nyugatifeny.hu sa opoziční poslanci budú môcť pýtať premiéra Viktora Orbána aj na kauzu pokusu presadenia vlastných oligarchov do kruhu majiteľov obchodnej siete Spar, či na prezidentskú amnestiu v pedofilnej kauze.

15:12

Diaľnica D2 z Bratislavy v smere na Lozorno je už prejazdná v ľavom jazdnom pruhu. Pravý pruh je neprejazdný z dôvodu odstraňovania poškodených vozidiel. Bratislavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti. Vodičov žiada, aby pri prejazde týmto úsekom zvýšili svoju pozornosť.

15:11

Daňové priznanie k dani z príjmu za rok 2023 doteraz podalo 385.000 daňovníkov. V porovnaní s minulým rokom je to o 17 % viac, informoval v pondelok vedúci komunikačného oddelenia finančnej správy (FS) Radoslav Kozák. Zároveň upozornil, že daňovníkom zostáva už iba 16 dní na splnenie si tejto povinnosti. Tento rok musia priznanie k dani z príjmov podať a daň aj zaplatiť do 2. apríla.

15:10

O správnej ústnej hygiene a starostlivosti o zuby sa budú môcť poradiť aj cestujúci vo vlaku Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Ako sa správne starať o zuby poradia pri príležitosti Svetového dňa ústneho zdravia v stredu 20. marca študenti lekárskej fakulty v diaľkovom expresnom vlaku z Košíc do Bratislavy. V pondelok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

15:10

Konsolidácia verejných financií, dostupnosť bývania, vzdelávací systém, podpora rodín a trh práce či energetika. To boli hlavné témy rokovania premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s generálnym tajomníkom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathiasom Cormannom. Stretli sa v pondelok v Bratislave pri príležitosti zverejnenia nového Ekonomického prehľadu OECD o Slovensku.

15:07

Šesť organizácií – Združenie mladých farmárov na Slovensku ASYF, Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska, Iniciatíva poľnohospodárov Slovenska, Spolok farmárov Slovenska, Združenie vlastníkov pôdy a rodinných fariem a Zväz ekologického poľnohospodárstva Ekotrend sa na protestnom zhromaždení v Bratislave pred budovou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR zhodlo, že pri riešení ich požiadaviek sa za mesiac neudialo nič zásadné. Požiadavky vzniesli začiatkom februára 2024 a 19. februára ich odovzdali na MPRV.

15:00

Úmrtie mladej Kurdky Mahsy Amíníovej po zadržaní iránskou mravnostnou políciou bolo protizákonné, pričom táto mladá žena zomrela v dôsledku fyzického násilia. Uviedla to v pondelok vyšetrovacia misia OSN, podľa ktorej čelia ženy v Iráne rozsiahlej diskriminácii.

14:49

Ruské prezidentské voľby vyhral Vladimir Putin so ziskom 87,28 percenta hlasov. Oznámila to v pondelok po sčítaní všetkých hlasov ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK).

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
14:42

Nemecká vláda uviedla, že neuznáva výsledky ruských prezidentských volieb, ale je pripravená rokovať s Putinom, informuje DW.

“Tieto takzvané voľby v Rusku nepovažujeme ani za slobodné, ani za spravodlivé. Výsledok bol jednoznačne známy vopred. Rusko je dnes, ako už uviedol kancelár, diktatúrou, ktorej autoritatívne vládne Vladimir Putin,” povedal hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí Sebastian Fischer.

Scholz nebude Putinovi blahoželať k víťazstvu a vláda ho nebude nazývať “prezidentom” – len “Putin”. Na rokovania s ním je však Berlín pripravený.

“V súčasnosti sa kontakty s Ruskom obmedzili. Vo všeobecnosti sme pripravení hovoriť aj s Putinom, ak to bude mať zmysel. Momentálne však takéto plány neexistujú,” povedala Christiane Hoffmannová, zástupkyňa hovorcu nemeckej vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali