Nitra bilancuje minuloročné aktivity Európskeho mesta športu

Nitra bilancuje minuloročné aktivity Európskeho mesta športu

Nitra 26. januára 2019 (HSP/nitra.sk/Foto: Andrej Jančovič)

 

Podľa aktuálnych čísel sa v Nitre konalo 350 podujatí, do ktorých sa zapojili tisíce rekreačných športovcov. Hlavným cieľom Nitry – Európskeho mesta športu 2018 – bolo zapojenie všetkých vekových kategórií do športových aktivít. Podľa aktuálnych čísel sa v Nitre konalo 350 podujatí, do ktorých sa zapojili tisíce rekreačných športovcov. Organizácia športových podujatí bola mestom podporená finančnou čiastkou takmer 45-tisíc eur

Na snímke: V Mestskom parku na Sihoti bola minulý rok i Detská Tour Petra Sagana, o ktorú bol nielen medzi deťmi mimoriadny záujem

Najpopulárnejšie podujatia

Reklama

O každé podujatie bol zo strany verejnosti záujem,  ale ten najväčší – takmer s dvojtisícovou účasťou – zaznamenal Športový deň detí. Druhé miesto berie  Pribinov pohár s 1500 športovcami.  Na Detskej Tour Petra Sagana –  aj s trojnásobným majstrom sveta  – súťažilo 700 detí.

Tradičné športové podujatia sa tiež uskutočnili v behu, atletických disciplínach, cyklistike,  stolnom tenise, karate, šachu, korčuľovaní, gymnastike, futbale, plávaní a ďalších druhoch športov.

Reklama

Mestu sa tiež podarilo do Nitry prilákať športové podujatia s európskym či svetovým cvengom – napríklad majstrovstvá sveta v hokejbale juniorských kategórií, či preteky Okolo Slovenska – aj s najlepším vrchárom Tour de France Julianom Alaphilippom, ktorý na podujatí zvíťazil.

 

Podpora športovania na základných a materských školách

Vedieť korčuľovať, plávať, či správne udrieť tenisovou raketou, sa naučili deti, ktoré sa zapojili do aktivít Európskeho mesta športu. K téme sa vyjadrila riaditeľka Materskej školy Dolnočermánska Renáta Plevková: „V materských školách sa vždy kládol  a aj dáva veľký dôraz na pohybové a športové aktivity, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou detí predškolského veku. Nemyslím si, že by sa viac športovalo v materských školách, ako bežne. Skôr si myslím, že sme na to, že Nitra získala titul EMŠ 2018 patrične hrdí a deťom sa snažíme pri rôznych športových aktivitách a akciách to zdôrazniť, čím si myslím, že ich dostatočne motivujeme k vyšším výkonom a snahe zapojenia  sa do športu. Pre deti sú športové a pohybové aktivity prirodzené a snažia sa s nadšením do nich zapájať.“

Mesto tiež zakúpilo  gymnastické a loptové vybavenie na materských a základných školách. Zorganizované boli aj rozmanité  podujatia pre škôlkarov. „V rámci spolupráce s mestom sme sa zapojili do  športovej olympiády a podujatia v Mestskej hale na Klokočine. Všetky materské školy majú rehabilitačno- molitanové a gymnastické zostavy,“ dodáva Renáta Plevková.

Reklama

 

Opravy športovísk

Mesto Nitra tiež vyvinulo aktivity s cieľom výstavby nových športovísk a opravami tých, ktoré potrebovali nevyhnutné investície. Dotácie boli nielen z mestského rozpočtu. Štát podporil v tejto oblasti mesto sumou 3,1 milióna eur.

Investície boli napríklad použité na rekonštrukcie štadiónov FC a ČFK Nitra, zimného štadióna, tenisových kurtov, telocvične na Hlbokej ulici, mestského kúpeľa, bazénov na letnom kúpalisku, Mestskej haly na Klokočine, tartanovej dráhy na ZŠ Beethovenova, hokejbalového ihriska a pri výstavbe cyklotrás.

„Z rozpočtu mesta bolo pokryté dofinancovanie výstavby a hlavne rekonštrukcie športovísk v celkovej hodnote 4,87 milióna  eur. V rámci európskych fondov mesto získalo nenávratný finančný príspevok na  cyklotrasy v celkovej hodnote cca 5,8 milióna eur, kde spolufinancovanie mesta je vo výške 290-tisíc eur,“ konštatuje záverečná monitorovacia správa, kde sú zosumarizované aktivity mesta v rámci Európskeho mesta športu za minulý rok.

Reklama

 

Benefity pre kluby

Pokračovala aj podpora športových klubov. Mesto Nitra  vlani vyčlenilo 629-tisíc eur na podporu športu. Financie boli rozdelené medzi 88 športových klubov, úspešných bolo 159 žiadostí.

Subvencia pre kluby bola aj preplatením výdavkov na prenájmy za  skoro 210-tisíc eur. Profesionálne kluby boli podporené sumou skoro 158-tisíc eur, mládežníci dostali takmer 170-tisíc eur.

 

Začala výstavba cyklotrás

K rekreačnému športovaniu neodmysliteľne patrí aj cyklistika. Chýbajúce a nové trasy budú doplnené. Trasy vzniknú na Wilsonovom nábreží, Dlhej ulici a na  Borine.

V tomto roku by mali byť dokončené  štyri nové cyklotrasy, na ďalšie tri momentálne prebieha proces verejného obstarávania.

„V súčasnom stave vidíme úseky, ktoré sú už dlhodobo využívané na prejazd bicyklov, no majú svoje technické limity. V rámci našich finančných možností by sme sa tento rok chceli sústrediť na  pasportizáciu technického stavu po zime, na vylepšenie značení a údržbu v rámci finančných možností mesta. Čo sa týka budovania novej infraštruktúry, oboznámila som sa so stavom našich projektov na realizáciu ďalších cyklotrás – v tomto prípade môžem otvorene povedať, že kritériá a technické parametre sú už dávno nastavené a ostáva nám čakať ako skončí fáza verejného obstarávania“ spresňuje informácie viceprimátorka Nitry Michaela Hefková.

 

Reklama

Plánujú sprehľadnenie financovania a vypracovanie koncepcie športu

A aký je výhľad podpory športu zo strany mesta v tomto roku?

Samozrejme, pokračovať bude dotačná podpora vrcholového i mládežníckeho športu, organizovanie športových podujatí a investície do výstavby a rekonštrukcií športovísk.

Pripravené je tiež sprehľadnenie financovania športu a vypracovanie odbornej koncepcie športu. „Nechceme  ublížiť športu, aj preto spracujeme novú koncepciu jeho financovania,“ uviedol na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva viceprimátor Nitry Daniel Balko s tým, že ak budú nové a aktuálne  informácie, bude o nich mesto prostredníctvom svojich komunikačných kanálov včas informovať.

Andrej Jančovič

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali