Nigerská revolúcia sa mení na bonapartistickú

Nigerská revolúcia sa mení na bonapartistickú

Niamey 24. augusta 2023 (HSP/Indianpunchline/Foto:AP/Sam Mednick, Twitter@DD_Geopolitics)

 

Štvortýždňové nepokoje v západoafrickom štáte Niger naberajú zaujímavý smer, ktorý už neumožňuje binárne videnie “neokolonializmu a imperializmu” a “národného oslobodenia”. Nigerskí vodcovia prevratu robia nadviazanie kontaktov so Spojenými štátmi a držia si odstup od ruských vojenských dodávateľov, spoločnosti Wagner PMC – aspoň v súčasnej fáze odovzdávania moci, konštatuje významný indický medzinárodný pozorovateľ, veľvyslanec M. K. Bhadrakumar

Niger dobrovoľníci Niamey prevrat
Mladí ľudia sa zhromažďujú, aby sa zaregistrovali ako dobrovoľníci v rámci dobrovoľníckej iniciatívy v Niamey v Nigeri

Rýchlosť, s akou Washington nasadil Kathleen FitzGibbonovú, africkú eso so skúsenosťami zo spravodajských služieb, ako svoju novú veľvyslankyňu v Niamey, signalizuje, že diplomacia je uprednostňovanou cestou, pričom všetky možnosti zostávajú na stole.

Reklama

Dôležité je, že Washington Post dnes v redakčnom článku poznamenal, že “obe armády (americká a nigerská) v uplynulom desaťročí úzko spolupracovali: Dôstojníci sa navzájom poznajú a nigerskí generáli neboli považovaní za protiamericky naladených”.

Rovnako aj informácia amerického ministerstva zahraničných vecí o veľvyslankyni FitzGibbonovej zdôraznila, že cieľom jej urýchleného pridelenia je “posilniť úsilie o pomoc pri riešení politickej krízy v tomto kritickom období” a že jej “diplomatickým cieľom bude presadzovať diplomatické riešenie”.

Reklama

Zaujímavé je, že čítanie sa obmedzuje na výzvu na prepustenie zosadeného prezidenta a členov jeho rodiny a ignoruje predchádzajúcu konkrétnu požiadavku týkajúcu sa jeho opätovného uvedenia do funkcie. Čítanie naznačuje, že americká diplomacia rozširuje svoje siete a neobmedzí sa len na Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS).

V predvečer príchodu veľvyslankyne FitzGibbonovej do Niamey priniesol denník New York Times rozhovor s Ali Lamine Zeine, dezignovaným predsedom vlády Nigeru. Zeine, najvyšší civilný predstaviteľ vojenskej junty, s najväčšou pravdepodobnosťou hovoril v mene generálov a oslovoval západné publikum.

Kathleen FitzGibbonová
Na snímke Kathleen FitzGibbonová

Zeineho vyjadrenia naznačujú, že vládnuca garnitúra v Niamey je šikovná a mohla by byť v dlhodobej hre, ktorá sa snaží o priamu spoluprácu s USA. Samotné ECOWAS je totiž po víkendovom prvom osobnom stretnutí s vodcom prevratu generálom Abdouramanom Tchanim v rozpakoch.

Sprostredkovateľskú misiu ECOWAS viedol generál Abdulsalami Abubakar, nesmierne vplyvný štátnik a kráľ, ktorý bol poslednou nigerskou vojenskou hlavou štátu a zdrojom morálnej autority, ktorý dodržal svoje slovo a odovzdal moc demokraticky zvolenej vláde, čím sa dlho očakávaný sen Nigerčanov stal skutočnosťou.

Po návrate z Niamey Abubakar informoval prezidenta Bola Tinubu a neskôr sa vyjadril pre médiá, kde vyjadril optimizmus, že kríza v Nigeri sa pravdepodobne nezhorší nad rámec diplomacie. Na otázku, či existuje možnosť vyhnúť sa vojenskej akcii ECOWAS v Nigeri, Abubakar uviedol:

Reklama

“Dúfajme, že diplomacia to zvládne. Nikto nechce ísť do vojny, nikomu sa to neoplatí, ale na druhej strane naši lídri povedali, že ak všetko zlyhá – a ja si nemyslím, že všetko zlyhá, niekam sa dostaneme, dostaneme sa z tejto šlamastiky.”

Stručne povedané, Niger čelí skôr “chaotickej” situácii než revolučnej situácii. Možno badať isté bonapartistické prvky – za ktoré, samozrejme, nesie veľkú vinu, keďže africké elity a ich zlyhania sú hlavným faktorom nielen preto, že verejná mienka ich spája s Francúzskom, ale aj kvôli dvojnásobnému neduhu chudoby politických ideológií a populizmu, nehľadiac na nárast nových generácií mladých ľudí frustrovaných statusom quo, ktorý v ich očiach spôsobilo Francúzsko.

Preto je dôležité, že hrozba, že Rusko vyplní vákuum, je preceňovaná a nemala by ospravedlňovať intervenciu Západu. Treba si uvedomiť, že časť príťažlivosti Ruska spočíva v tom, že mnohí Afričania vnímajú Moskvu ako niečo ako “anti-Francúzsko”. A naopak, čím menej bude Francúzsko v ľudovej predstavivosti žiť ako vykorisťovateľská bývalá koloniálna mocnosť, tým menšia bude symbolická príťažlivosť Ruska.

Za protikoloniálnou a antiimperialistickou rétorikou Moskvy je vidieť, že to chápu aj samotní Rusi. Komentár v ruskom denníku Nezavisimaja gazeta pred tromi dňami poznamenal, že “pre Ruskú federáciu je pozoruhodné, že pučisti sa po prvýkrát dištancovali od Ruska a Vagnerových PMK a ubezpečili Západ, že sú pripravení viesť s ním politickú a hospodársku spoluprácu”.

Generál Tchiani, ktorý stojí na čele pučistov, sa však nemieni vzdať moci. Na druhej strane už neopakuje, že bývalý prezident Bazum bude postavený pred súd. Delegácia ECOWAS, ktorá sa stretla so zosadeným prezidentom Mohamedom Bazumom, odhadla, že mu nehrozí žiadne bezprostredné nebezpečenstvo. Pučisti poslúchli prísne varovanie Washingtonu.

Reklama

Generál Tchiani sa tiež dištancuje od búrlivej verejnej podpory pučistov, ktorá ho zrejme privádza do rozpakov. Podľa ruského denníka je salíciou to, že “súdiac podľa posledných krokov a vyhlásení nigerskej armády, naozaj nechce prerušiť všetky možnosti dialógu s Francúzskom, Spojenými štátmi a organizáciami, ktoré podporujú.

V rozhovore pre New York Times Zeine načrtol predstavy o prioritách zahraničnej politiky nových orgánov. Kategoricky odmietol predpoklady a tvrdenia, že za prevratom stojí Moskva. “Nevidím žiadne zámery vojenskej vlády Nigeru spolupracovať s Ruskom alebo so skupinou Wagner,” povedal Zeine.

Dokonca varoval Západ, aby bol diskrétny a netlačil Niger do náručia Wagnera. (Podľa správ do susedného Mali v Saheli priletel redaktívny šéf Vágnera Jevgenij Prigožin, čo podnietilo špekulácie).

Najdôležitejšie je, že Zeine jasne povedal New York Times, že profrancúzsky vektor zahraničnej politiky Nigeru zostane nezmenený aj pod novými orgánmi. “Študovali sme na francúzskych univerzitách, naši dôstojníci študovali vo Francúzsku,” povedal.

Celkovo Nezavisimaja Gazeta nevrlo poznamenala: “Súdiac podľa rozhovoru, jediné, o čo sa Tchiani a jeho spolupracovníci usilujú, je revízia podmienok spolupráce s bývalou metropolou. Ako povedal Zeine, “chceme len, aby nás rešpektovali”. Pravdepodobne sa to týka revízie podmienok ťažby nigerských zásob uránu a zlata. Obe sú teraz pozastavené.

Napriek tomu existuje veľká neistota, pokiaľ ide o skutočné zámery protagonistov. Snaží sa junta, ktorá má triedne alebo korporatívne záujmy, o určité ústupky, aby si zachovala tvár, alebo len získava čas? Zmierňuje Západ svoje predchádzajúce ostré požiadavky na okamžité obnovenie demokratickej vlády na skromné realistické očakávania, že Bazoum odíde do exilu a že pučistov prinúti dodržať časový plán odovzdania moci zvolenej vláde? Neexistujú jednoduché odpovede.

Významnou kvapkou v mori je skutočnosť, že Africká únia na utorkovom zasadnutí vo svojom sídle v Addis Abebe pri pozastavení členstva Nigeru rozhodla, že potrebuje čas na preskúmanie dôsledkov akéhokoľvek ozbrojeného zásahu v tejto krajine.

Domáca verejná mienka v Nigeri je tiež ostro proti akémukoľvek vojenskému zásahu ECOWAS. Koniec koncov, podobné minulé intervencie v Libérii a Sierre Leone nemali šťastný koniec v Nigeri, ktorého západné mocnosti zaviedli na záhradnú cestičku a nechali ju držať v rukách plechovku červov. Niger má plné ruky práce s vážnou vnútornou bezpečnostnou situáciou, ktorá nepripúšťa žiadne rozptýlenie. Severné nigerské provincie majú kmeňovú a etnickú príbuznosť s Nigerom a postavili sa proti vojne.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:35

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi schválila vo štvrtok návrh zákona, ktorý má umožniť dodávku munície pre izraelskú armádu zablokovanú prezidentom Joeom Bidenom. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

07:28

Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží) spred štyroch rokov. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

07:20

Kanada vo štvrtok uvalila sankcie na štyroch Izraelčanov, ktorí sú obvinení z násilia voči Palestínčanom na Západnom brehu Jordánu. Pripojila sa tak ku krajinám ako USA a Británia, ktoré sa takýmto spôsobom snažia odradiť židovských osadníkov od páchania násilností.

07:13

Británia a Španielsko uviedli, že vo štvrtok dosiahli “dôležitý pokrok” v rozhovoroch o dohode o pobrexitovom štatúte Gibraltáru. Obe krajiny sa usilujú o uzavretie dohody, ktorá umožní voľný pohyb tovaru a osôb medzi Gibraltárom a Španielskom.

07:06

Bieloruské úrady vo štvrtok oznámili razie a konfiškáciu majetku 104 opozičných aktivistov, ktorí utiekli z krajiny.

Bieloruský vyšetrovací výbor uviedol, že najnovšie razie a konfiškácie sa zamerali na aktivistov, ktorí v zahraničí kritizovali bieloruské orgány a zúčastnili sa na zhromaždeniach, konaných pri príležitosti výročia vyhlásenia prvej Bieloruskej ľudovej republiky v Poľsku, Litve, Belgicku, Gruzínsku, Česku, USA a ďalších krajinách.

06:58

Štyri ženy údajne zahynuli vo štvrtok pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Doneck na východe Ukrajiny. Oznámili to tamojší predstavitelia.

06:45

Európska komisia vyzvala vo štvrtok najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na slovenského premiéra Roberta Fica. Informovala o tom agentúra AFP.

06:35

Vojenská operácia izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy je kľúčová v boji proti palestínskym militantom. Vyhlásil to vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

06:30

Čínsky prezident Si Ťin-pching nemôže zlepšiť vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko. Uviedlo to americké ministerstvo zahraničných vecí po tom, ako čínsky líder na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom prisľúbil posilnenie vzťahov medzi Moskvou a Pekingom.

Si Ťin-pching Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching
Včera 20:23

Pápež František plánuje na budúci rok navštíviť Turecko. Urobí tak pri príležitosti 1700. výročia Prvého nicejského koncilu, ktorý bol vôbec prvým cirkevným snemom s účasťou biskupov z celého kresťanského sveta. Oznámil to vo štvrtok v Lisabone carihradský pravoslávny patriarcha Bartolomej, informuje agentúra Reuters.

Pápež podľa neho plánuje najprv navštíviť sídlo carihradského ekumenického patriarchu v Istanbule a neskôr sa vyberie do tureckého mesta Iznik, niekdajšej Nicey, ktorá bola od mája do júla 325 dejiskom spomínaného koncilu za účasti cisára Konštantína.

Včera 19:41

Na západnom Slovensku má v piatok (17. 5.) silnejšie fúkať. Počítať treba aj s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Včera 19:27

Juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) uviedla, že situácia v Pásme Gazy dosiahla “nové a hrozné štádium”. Hlavný súdny orgán OSN pritom požiadala o prijatie mimoriadnych opatrení na zastavenie izraelskej vojenskej operácie v meste Rafah na juhu tejto palestínskej enklávy, informuje agentúra AP.

Ide už o tretie pojednávanie MSD týkajúce sa konfliktu v Gaze na podnet JAR.

Včera 19:25

Súd v Turecku vo štvrtok odsúdil bývalého vodcu opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattina Demirtaša na súhrnný trest 42 rokov väzenia za jeho údajný podiel na prokurdských demonštáciách z jesene 2014, ktoré vypukli, keď džihádisti obsadili sýrske mesto Kobané.

Súdny proces trval štyri roky, pričom bolo súdených 108 členov strany HDP, vrátane jej bývalých vodcov a poslancov, ktorým v prípade uznania viny hrozili doživotné tresty.

Včera 19:19

Záujmy poľnohospodárov by sa mali opäť dostať do centra pozornosti politiky Európskej únie (EÚ), vyhlásil vo štvrtok maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy a dodal, že táto otázka bude jednou z hlavných tém maďarského predsedníctva EÚ v druhej polovici roka. Informuje agentúra MTI.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Andrej Sablič

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali