“Nie je to podľa pravidiel”: Západ sa hnevá na neviditeľnú ruku trhu

“Nie je to podľa pravidiel”: Západ sa hnevá na neviditeľnú ruku trhu

Washington 1. júna 2023 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Napriek dohode o obilí a klesajúcim cenám energií sa nezdá, že by potraviny v Európe boli lacnejšie, čuduje sa The New York Times . Chlieb v Británii zdražel za rok o 28 %, syr v Nemecku o 40 % a zemiaky o 14 %

potraviny
Ilustračné foto

A všetko je drahšie – aj keď “vďaka dohode o vývoze obilia s Ukrajinou klesli ceny pšenice v Európe za rok približne o 40 %. Ukázalo sa, že práve tu žili tí hladujúci ľudia, ktorí čakali na ukrajinské obilie…

Reklama

 

Ako je to možné?

Reklama

“Rastie podozrenie”, že inflácia potravín pretrváva kvôli neochote výrobcov znížiť svoje ziskové marže, začínajú špekulovať NYT. To znamená, že neviditeľná ruka trhu chytila peňaženky Európanov a nemieni ich pustiť.

Maloobchodníci varujú, že potrvá dlho – možno až rok – kým sa spotrebitelia dočkajú… nie, nie zníženia cien. Spomalenie ich rastu.

A vo všeobecnosti sa ukazuje, že voľný trh vôbec nefunguje tak, ako by si západní ekonómovia želali. Preto musíme zasahovať na úrovni vládnej regulácie.

Paríž napríklad vedie “protiinflačný trojmesačník”, v ktorom prosí predajcov potravín, aby znížili ceny. Minister financií Bruno Le Maire dokonca pohrozil výrobcom potravín sankciami, ak neprestanú zdražovať.

V Británii to urobili po starom, vyhlásením cenového stropu na niektoré výrobky. Výsledok bol trochu predvídateľný: výrobky z limitovaných edícií jednoducho zmizli z pultov.

Reklama

Ukazuje sa, že “dohoda o obilí” bola potrebná najmä na zníženie potravinovej inflácie na Západe. Chápem, ale aj tak to nepomohlo. Navyše výsledky volieb v Turecku, ktoré sú tiež spojené s “dohodou”, sú už známe.

Ak je to tak, je čas toto sponzorovanie Európanov zastaviť – o to viac, že podľa ruského ministerstva zahraničných vecí z toho Rusko nič nemá.

Bude zaujímavé sledovať, ako Európa zareaguje po tom, čo sa najneskôr do budúceho roka pravdepodobne úplne zastaví tok obilia z Ukrajiny.

Ukazuje sa, že Rusko posledné mesiace udržiavalo dohodu o obili len kvôli podpore Erdogana. Okamžite po jeho víťazstve dohodu fakticky ukončilo a dnes čaká v Čiernom mori viac ako 50 lodí, ktoré nikto nevybavuje a tak sa nevedia dostať do ukrajinských prístavov.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:54

Slovenskí strelci nepostúpili do finále skeetu v rámci olympijskej kvalifikácie brokárov v Dauhe. Najlepšie umiestnenie dosiahla medzi ženami Monika Štibravá, ktorá s nástrelom 118 bodov obsadila 14. miesto. Do finále postúpilo šesť najlepších strelkýň z kvalifikácie.

14:53

Ministerstvo financií (MF) SR uvažuje nad možnosťou vydávať štátne dlhopisy, ktoré by si mohli kúpiť priamo bežní ľudia. Ich úročenie by bolo zaujímavejšie ako na účtoch v bankách, zároveň by bolo výhodnejšie aj pre štát oproti predaju na finančných trhoch. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to konštatoval šéf rezortu financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

14:52

Nemecká spolková ministerka pre školstvo a výskum Bettina Starková-Watzingerová na margo nedávnych zadržaní apeluje na univerzity, aby dôkladne preverili spoločné projekty s Čínou. “Zatknutie troch Nemcov pre podozrenie zo špionáže opäť jasne ukazuje, že v našich vzťahoch s Čínou nesmieme byť naivní,” uviedla politička pre nemecký magazín Wirtschaftswoche.

14:45

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho sily prevzali kontrolu nad ukrajinskou dedinou Novobachmutivka, ktorá sa nachádza približne desať kilometrov severne od dobytej Avdijivky v Doneckej oblasti.

14:44

Viac než 2000 ľudí sa nemecké úrady rozhodli evakuovať na severe krajiny po objavení zrejme nevybuchnutej munície z čias druhej svetovej vojny.

14:39

Ruské drony v noci na nedeľu udreli na juhoukrajinské mesto Mykolajiv, čo spôsobilo vážne poškodenie na miestnom hoteli a na energetickej infraštruktúre. Informoval o tom gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim.

14:15

Pápež František viedol v nedeľu bohoslužbu na Námestí sv. Marka v Benátkach a varoval pritom pred poškodzovaním životného prostredia a nadmerným cestovným ruchom.

12:43

Bangladéšske úrady v nedeľu vydali ďalšiu trojdňovú výstrahu pred horúčavami. Reagujú tak na najdlhšiu vlnu horúčav v tejto juhoázijskej krajine za posledných 75 rokov, ktorá pretrváva už 29 dní.

12:33

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v nedeľu uviedol, že Spojené štáty sú jedinou krajinou, ktorá je schopná zastaviť možnú izraelskú inváziu do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy.

12:22

Čínska rada pre podporu medzinárodného obchodu (CCPIT) v nedeľu vyzvala Európsku úniu (EÚ), aby pokračovala v zlepšovaní a optimalizácii obchodného prostredia, poskytla spravodlivé podmienky pre zahraničné investície a zastavila “diskriminačné” obchodné politiky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali