NHL:Halák doviedol Blues k výhre, gól Hossu, debut Marinčina,návrat Kopeckého(2)

NHL:Halák doviedol Blues k výhre, gól Hossu, debut Marinčina,návrat Kopeckého(2)

New York 6. decembra (TASR) – Slovenský hokejový brankár Jaroslav Halák výraznou mierou prispel k hladkému víťazstvu St. Louis nad NY Islanders 5:1 v stretnutí zámorskej NHL. V noci na piatok odchytal celý duel a zneškodnil 22 z 23 streleckých pokusov súpera. Pre St. Louis to bolo prvé víťazstvo po dvoch prehrách, naopak "ostrovania" ťahajú negatívnu sériu ôsmich prehier.

Haláka dokázal prekonať len obranca Andrew MacDonald v presilovke hostí, pri jeho delovke od modrej čiary mal slovenský brankár dokonale zaclonený výhľad. Blues ťažili z výborných presiloviek, z prvých štyroch dali tri góly. Najmä vďaka výbornému výkonu v prostrednej časti "bluesmani" vyhrali hladko 5:1 a zlepšili si bilanciu v domácom Scottrade Center na 12-1-2. "V druhej tretine sme našli svoju hru. Dobre sme korčuľovali, bojovali o každý puk a v súbojoch sme dominovali," pochvaľoval si v pozápasovom rozhovore so zámorskými novinármi Halák, ktorý v 22. tohhtosezónnom vystúpení dosiahol 15. víťazstvo. Ten na začiatku druhého dejstva pritom zažil jednu bolestivejšiu chvíľku, keď ho strela kapitána Islanders Johna Tavaresa zasiahla do prednej časti masky. Slovenský brankár vyzeral byť po nej značne otrasený, zo spodnej pery mu tiekla krv, no zostal medzi žrďami až do konca stretnutia. "Puk ma trafil do ‘klietky’ a tlak z nárazu mi porezal pery. Lekár mi zastavil krvácanie, nemusel mi nič zašívať, preto som zostal aj naďalej chytať. Nie je to nič vážne," dodal.

V desaťzápasovom nočnom programe sa objavilo dokopy šesť Slovákov, z nich bodovali dvaja. Líder Západnej konferencie Chicago v zostave s Mariánom Hossom nestačil na Minnesotu, z ktorej si odviezol tesnú prehru 3:4. Skóre zápasu sa menilo ako na hojdačke, domáci síce po dvoch tretinách vyhrávali 2:1, v úvode tretieho dejstva však naklonili Blackhawks misky váh na svoju stranu. Hostí poslal do vedenia presilovkový presný zásah slovenského útočníka Mariána Hossu, pre ktorého to bol v aktuálnej sezóne gól s poradovým číslom 12. Wild však dvoma gólmi v priebehu štyroch minút otočili stav a napokon slávili tesné víťazstvo. Víťazný zásah strelil obranca Marco Scandella v čase, keď zostávalo do konca 1:48 min. "Divosi" dosiahli prvý domáci triumf v riadnom hracom čase nad Chicagom od 27. októbra 2008. "Dnes sme boli nemilosrdní. Zápas bol pre nás výborným testom, najmä za stavu 2:3 sme ukázali svoju mentálnu silu. Otočiť skóre proti tímu ako je Chicago je skvelé, je to parádny pocit," tešil sa hrdina Scandella, ktorý si otvoril strelecký účet v sezóne. Druhý slovenský "jastrab" Michal Handzuš absentoval v zostave hostí pre chorobu.

Z výhry sa tešila aj Carolina, ktorá triumfovala na ľade Nashvillu 5:2. V drese Hurricanes si bod do štatistík zapísal obranca Andrej Sekera za jednu asistenciu. Počas viac ako 24 minút strávených na ľade zaznamenal aj dva plusové body. Sekera bodoval v treťom zápase v rade a v piatom z ostatných šiestich (4+3). Hlavnou postavou duelu bol jeho spoluhráč Jeff Skinner, ktorý sa na triumfe podieľal hetrikom, premiérovým v profiligovej kariére. "Je to milé. Zažil som už niekoľko zápasov s dvoma strelenými gólmi, no dosiaľ nikdy sa mi k nim nedarilo pridať tretí," tešil sa krídelník "hurikánov" známy svojou výbornou palicovou technikou. "Je to nesmierne dynamický hráč. Dokáže strieľať bez prípravy i z otočky, musíte byť neustále v strehu, aby ste mu mohli zablokovať strelu," zložil poklonu Skinnerovi obranca "Preds" Victor Bartley. Nashville prehral štvrtý zápas za sebou.

Reklama

Ďalším hráčom, ktorý sa v noci blysol hetrikom, bol Taylor Hall. Útočník Edmontonu sa na vysokom víťazstve Oilers nad Coloradom 8:2 podieľal tromi gólmi a asistenciou. "Je vždy zábava streliť hetrik, no pre nás je najdôležitejšie spôsob, akým sme dosiahli víťazstvo. Dodá nám to sebavedomie," vyznal sa Hall, ktorý dosiahol štvrtý hetrik v kariére. Víťazný debut v NHL zažil mladý slovenský zadák Martin Marinčin, ktorého vedenie Edmontonu povolalo do prvého tímu len v stredu. Dvadsaťjedenročný košický odchovanec nastúpil v drese s číslom 85 v tretej obrannej dvojici "olejárov" po boku Coreyho Pottera, na ľade odohral 15 minút a 25 sekúnd a hoci pri svojej profiligovej premiére nebodoval, zanechal dobrý dojem. Okrem dvojminútového trestu za držanie hokejky rozdal dva bodyčeky a pripísal si aj jeden plusový bod. "Myslím si, že hral vzadu solídne a presne to požadujem každý večer od nášho obrancu," vyjadril sa na adresu Marinčina tréner domáceho tímu Dallas Eakins.

Do zostavy Floridy sa vrátil útočník Tomáš Kopecký po tom, čo predtým vynechal päť stretnutí pre zranenie lakťa. Panthers zdolali Winnipeg jasne 5:2 a ukončili trojzápasovú sériu prehier. Pozornosť pútal aj súboj dvoch veľkých rivalov Montrealu a Bostonu, v ktorom Canadiens vydreli triumf 2:1, vďaka čomu poskočilo na čelo divízie Atlantickej divízie, kde majú bodový náskok pred Bruins. Pred Petrom Budajom dostal prednosť Carey Price a ten predviedol vynikajúci výkon, keď zlikvidoval 32 striel súpera. "Naše výsledky v sezóne sú podložené predovšetkým výbornými zákrokmi brankárov. Obaja predvádzajú inšpiratívne výkony a dodávajú nám sebadôveru," povedal tréner Montrealu Michel Therrien. Slovenský kapitán "medveďov" Zdeno Chára počas takmer 30 odohratých minút ohrozil Pricea piatimi strelami, neujala sa ani jedna.

Reklama

Slovenský útočník Richard Pánik sa nezmestil do zostavy Tampy Bay a zápas proti Ottawe sledoval len z tribúny. Jeho spoluhráči ho potešili, najväčší podiel na triumfe "bleskov" 3:1 mal kapitán Martin St. Louis, autor dvoch gólov, a brankár Ben Bishop, ktorý zneškodnil 33 streleckých pokusov súpera. Päťzápasovú sériu prehier ukončilo Toronto, ktoré skolilo Dallas 3:2 gólom Trevora Smitha 42 sekúnd pred koncom predĺženia. Hviezdny center Sidney Crosby zvýšil svoj náskok na čele tabuľky produktivity, keď sa na výhre Pittsburgu 5:1 nad San Jose vo svojom jubilejnom 500. profiligovom dueli podieľal tromi asistenciami. Penguins si poradili aj bez zraneného Jevgenija Malkina.

Sumáre zápasov NHL:

BUFFALO – NY RANGERS 1:3 (0:1, 0:0, 1:2)

Góly: 58. Ennis (Girgensons) – 18. Rick Nash (Stepan, McDonagh), 49. Richards (Brassard, Zuccarello-Aasen), 55. Zuccarello-Aasen (Richards, McDonagh). Brankári: Miller – Lundqvist, strely na bránku: 28:31.

Reklama

TORONTO – DALLAS 3:2 pp (0:0, 1:0, 1:2 – 1:0)

Góly: 21. Kadri (van Riemsdyk, Kessel), 47. Kadri (Franson, Kessel), 65. Smith (Gardiner, Phaneuf) – 42. Cole (Horcoff, Ničuškin), 58. Horcoff (Connauton, Gončar). Brankári: Bernier – Lehtonen, strely na bránku: 24:50.

PITTSBURGH – SAN JOSE 5:1 (0:0, 4:1, 1:0)

Góly: 21. Dupuis (Orpik, Crosby), 23. Megna (Despres), 26. Kunitz (Crosby, Neal), 28. Kunitz (Neal, Crosby), 44. Letang (Määttä, Vitale) – 30. Hertl (Thornton, Burns). Brankári: Fleury – Niemi (41. Stalock), strely na bránku: 30:45.

MONTREAL – BOSTON 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)

Reklama

Góly: 30. Plekanec (Gorges, Gionta), 38. Pacioretty (Diaz, Gallagher) – 18. Campbell (Lucic, Seidenberg). Brankári: Price – Rask, strely na bránku: 27:33.

TAMPA BAY – OTTAWA 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Góly: 17. St. Louis (Palát, Carle), 34. St. Louis (Palát, Johnson), 51. Filppula – 27. Wiercioch (Turris). Brankári: Bishop – Lehner, strely na bránku: 22:34.

FLORIDA – WINNIPEG 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)

Góly: 15. Gudbranson (Fleischmann, Goc), 24. Olsen (Upshall, Gudbranson), 38. Fleischmann (Weaver, Kulikov), 46. Bjugstad (Upshall, Gilbert), 58. Hayes (Olsen) – 6. Ladd (Little, Wheeler), 53. Jokinen (Setoguchi). Brankári: Thomas – Pavelec, strely na bránku: 26:31.

ST. LOUIS – NY ISLANDERS 5:1 (1:0, 3:1, 1:0)

Góly: 12. Bouwmeester (Sobotka, Cole), 28. Roy (Oshie, Shattenkirk), 30. Backes (Steen, Shattenkirk), 35. Pääjärvi-Svensson (Berglund, Bouwmeester), 54. Morrow (Roy, Oshie) – 26. MacDonald (Nielsen, Okposo). Brankári: HALÁK – Nilsson, strely na bránku: 26:23.

NASHVILLE – CAROLINA 2:5 (0:1, 2:3, 0:1)

Góly: 21. Fisher (Bartley, Jones), 23. Stalberg (Spaling) – 1. Faulk, 27. Skinner (Murphy, Ruutu), 32. Riley Nash (Dwyer, Hainsey), 40. Skinner (E. Staal, Faulk), 58. Skinner (Faulk, SEKERA). Brankári: Mazanec (41. Hutton) – Peters, strely na bránku: 22:23.

MINNESOTA – CHICAGO 4:3 (1:0, 1:1, 2:2)

Reklama

Góly: 5. Cooke (Mitchell, Haula), 37. Parise (Heatley, Pominville), 55. Brodin (Spurgeon, Fontaine), 59. Scandella (Spurgeon, Coyle) – 40. Morin (Nordström, Kane), 41. Saad, 47. HOSSA (Versteeg, Leddy). Brankári: Harding – Crawford, strely na bránku: 23:19.

EDMONTON – COLORADO 8:2 (3:0, 1:2, 4:0)

Góly: 4. Hall (Larsen), 18. Hall (J. Schultz, Eberle), 18. Hemský (Smyth, Arcobello), 33. Perron, 49. Arcobello (Hemský, Smyth), 56. Eberle (Smyth, Perron), 59. Gagner (Hall), 60. Hall (Nugent-Hopkins, Potter) – 25. Holden (Duchene), 30. Parenteau (Landeskog, Johnson). Brankári: Dubnyk – Varlamov, strely na bránku: 28:35.

Slováci v akcii:

Reklama

Marián Hossa (Chicago) 19:24 1 0 1 (-1) 4 0

Zdeno Chára (Boston) 29:50 0 0 0 (-1) 5 0

Tomáš Kopecký (Florida) 18:00 0 0 0 (+2) 1 0

Martin Marinčin (Edmonton) 15:11 0 0 0 (+1) 0 2

Andrej Sekera (Carolina) 24:26 0 1 1 (+2) 1 0

Reklama

Jaroslav Halák (St. Louis) 59:57 1/23 95,7

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali