New York Times: Šéf Pentagónu Chuck Hagel odchádza z funkcie

New York Times: Šéf Pentagónu Chuck Hagel odchádza z funkcie

Washington 24. novembra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Zatiaľ nie je známe, kedy prezident nominuje Hagelovho nástupcu, malo by sa tak ale stať čoskoro

Americký minister obrany Chuck Hagel sa po konzultáciách s prezidentom USA Barackom Obamom rozhodol odísť z funkcie. Oznámil to dnes denník New York Times (NYT) s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov americkej administratívy. Šéf Pentagónu sa podľa novín rozhodol podať demisiu po sérii stretnutí s Obamom, ktoré sa uskutočnili v posledných týždňoch.

Reklama
Na snímke Chuck Hagel

Podľa agentúry AP list oznámením o svojej rezignácii odovzdal Hagel dnes dopoludnia prezidentovi a ten ju akceptoval. Minister súhlasil, že bude viesť rezort, až pokým Senát nepotvrdí do funkcie jeho nástupcu.

Hagel a Obama sa podľa AP zhodli na tom, že nastal čas na zmenu vedenia v Pentagóne. Obama by mal odchod Hagela – jediného republikána v jeho národnom bezpečnostnom tíme – oficiálne oznámiť ešte dnes počas vystúpenia v Bielom dome.

Reklama

Zatiaľ nie je známe, kedy prezident nominuje Hagelovho nástupcu, malo by sa tak ale stať čoskoro. Medzi možnými favoritmi sa spomínajú bývalá námestníčka ministra obrany Michele Flournoyová, ďalší bývalý vysokopostavený predstaviteľ rezortu Ashton Carter či demokratický senátor Jack Reed.

Podľa denníka New York Times sa Hagel stane prvým z členov Obamovej vlády, ktorý odíde z funkcie po nedávnej volebnej porážke demokratov. Vo voľbách zo 4. novembra prišli vládni demokrati o väčšinu v Senáte – obe komory Kongresu tak budú od januára budúceho roku kontrolované opozičnými republikánmi.

Bývalý republikánsky senátor Charles Timothy “Chuck” Hagel (68) pôsobil na čele Pentagónu od začiatku roku 2013. Jeho odchod by mal podľa NYT pomôcť oživiť činnosť Obamovho národného bezpečnostného tímu, aby mohol efektívnejšie riešiť krízy v súčasnom svete, vrátane boja proti militantom v Iraku a Sýrii.

 

Barack Obama prijal odstúpenie ministra obrany Chucka Hagela

Reklama
Na snímke americký minister obrany Chuck Hagel (vpravo) sa objíma s prezidentom USA Baracjom Obamom (vľavo) po tom, ako oznámil médiám v Bielom dome vo Washingtone, že sa rozhodol odísť z funkcie

Americký prezident Barack Obama prijal dnes odstúpenie ministra obrany Chucka Hagela, informovala agentúra Reuters.

Obama uviedol, že Hagel mu už v októbri povedal o svojom pláne odísť z funkcie. Na čele ministerstva však bude stáť dovtedy, kým Senát nepotvrdí jeho nástupcu. Obama o ministrovi poznamenal, že mu vždy otvorene a priamo radil.

Počas vystúpenia v Bielom dome prezident označil Hagela za “príkladného ministra obrany” a spoľahlivého stratéga a hospodára. Podľa Obamu Hagel sám dospel k názoru, že nastala “vhodná doba” na ukončenie jeho služby v Pentagóne.

 

Vodca republikánov vyzval na zmenu vojenskej stratégie po odchode Hagela

Reklama

Po odstúpení šéfa Pentagónu Chucka Hagela musí nasledovať prehodnotenie vojenskej stratégie USA vo svete. V reakcii na Hagelovu demisiu to uviedol republikánsky predseda americkej Snemovne reprezentantov John Boehner.

Na snímke predseda americkej Snemovne reprezentantov John Boehner

“Táto personálna zmena musí byť súčasťou širšieho prehodnotenia našej stratégie, aby sme sa mohli postaviť hrozbám, ktorým čelíme v zahraničí,” vyhlásil Boehner.

Ako príklad uviedol hrozbu zo strany extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá vyhlásila kalifát na rozsiahlych obsadených územiach Sýrie a Iraku.

Podľa Boehnera nepriateľa tohto druhu nie je možné poraziť bez “širokého, koordinovaného a dobre premysleného úsilia, ktoré bude mať silnú podporu amerického ľudu”. S takouto stratégiou však Obamova administratíva doposiaľ neprišla, uviedol Boehner.

Podľa agentúry Reuters jeho vyjadrenie signalizuje možný tvrdý postoj republikánskych kongresmanov ohľadne Hagelovho nástupcu.

Americký prezident Barack Obama prijal dnes odstúpenie ministra obrany Chucka Hagela. Na čele ministerstva však bude stáť dovtedy, kým Senát nepotvrdí jeho nástupcu.

Obama príčinu Hagelovho odchodu nevysvetlil. Neoficiálne informácie však v tejto súvislosti naznačujú nezhody v prezidentovom tíme okolo stratégie boja proti IS a potrebu zmeny v doterajšom prístupe k tejto otázke.

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest zdôraznil, že k rozhodnutiu o ministrovom odchode dospeli spoločne Obama s Hagelom po viac ako mesiac trvajúcich diskusiách.

“Obaja dospeli k záveru, že by sa Pentagónu malo ujať nové vedenie … na posledné dva roky prezidentovho mandátu,” uviedol Earnest. Zároveň konštatoval, že Hagel na ministerstve obrany odviedol “poriadne dobrý kus práce”.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali