Nespravodlivý azylový systém? Také niečo neexistuje, práve tak ako neexistuje nespravodlivé nepozvanie na rande

Nespravodlivý azylový systém? Také niečo neexistuje, práve tak ako neexistuje nespravodlivé nepozvanie na rande

Bratislava 18. augusta 2018 (HSP/Foto: TASR/AP-Massoud Hossaini)

 

Neexistuje žiadne prirodzené právo na azyl. Udeliť niekomu azyl je iba prejavom ľudskosti a veľkodušnosti zo strany tých, ktorí azylantov prijímajú. Nikoho nie je možné nútiť, aby k sebe bral cudzincov, ktorí sa doma necítia dobre. Toto si však zjavne nechcú myslieť patologickí vítači, ktorí sa nechcú zmieriť s faktom, že Nemecko začalo konečne posielať domov časť ilegálnych migrantov

Deportovaní Afganci z Nemecka do Kábulu

Na portáli Aktuality.sk vyšiel článok od autora Pavla Štrbu s názvom „Nespravodlivé aj tragické. Nemecko masovo deportuje Afgancov“, ktorý si môže prečítať každý, kto chce vidieť, ako bizarne to až môže dopadnúť, keď žurnalista za peniaze (aby splácal hypotéku?) je ochotný napísať naozaj čokoľvek.

Reklama

V článku je reč o „nespravodlivom azylovom systéme“. Na začiatok si treba ujasniť podstatnú vec: azylový systém nemôže byť nespravodlivý – iba ak k domorodcom, ktorí sa musia na úkor prišelcov uskromniť. Áno, niekto môže vnímať ako nespravodlivé, že azyl dostal niekto, kto ho potreboval menej ako ten, kto ho nedostal, ale to je tak asi všetko. Udeliť niekomu azyl znamená dobrovoľne sa zmilovať nad ním a prichýliť ho. Je teda len vaše rozhodnutie, komu chcete azyl udeliť, na azyl nemá nikto žiadne prirodzené právo.

Inou vecou je, že právny inštitút s názvom „právo na azyl“ je zakotvený v legislatíve štátov, ktoré sa hlásia k tradíciám humanizmu. Je však postavený na dobrovoľnom rozhodnutí občanov týchto krajín pomáhať v rozsahu, v akom to považujú za zmysluplné, prijateľné a bezpečné. Ak niekto kritizuje „nespravodlivú“ neochotu nejakej krajiny poskytovať azyl, je to podobne duchaplné a oprávnené, ako keby napríklad slečna kritizovala niekoho za nespravodlivú neochotu pozvať ju na rande.

Reklama

Takáto elementárna logika však zrejme nie je dostupná tým, ktorí sa príliš dlho vyhrievali na slniečku.

„Mladý Afganec Jamal Naser Mahmodi nebol žiadne neviniatko. V posledných rokoch spáchal v Nemecku viacero menších zločinov, za ktoré ho však zakaždým potrestali len verejnoprospešnými prácami. Raz pred berlínskou stanicou hodil po inom mužovi fľašu vodky, inokedy zase nadával nemeckým policajtom do ,onanistov‘,“ píše pán Štrba. „Najväčší trest ho však postihol až pred mesiacom. V júli sa spolu s ďalšími 68 Afgancami ocitol na palube lietadla, ktoré ho deportovalo naspäť do jeho rodnej krajiny. Mahmodi pár dní po prílete do Afganistanu spáchal samovraždu. Podobne ako desiatky tisíc mnohých iných azylantov žijúcich dlhé roky v Nemecku sa nevedel zmieriť s často nespravodlivým nemeckým azylovým systémom, ktorý je podľa kritikov nielenže krutý, ale najmä šialene pomalý.“

Pán Štrba tu neveľmi zakryto naznačuje, že Nemecko môže za to, že psychicky narušený cudzinec, ktorého Nemci prijali do svojej krajiny, starali sa o neho a on im tam „za odmenu“ páchal zločiny, po návrate domov spáchal samovraždu… Šialené!

Aby pôsobenie na emócie čitateľa bolo ešte väčšie, Štrba k článku prikladá aj Mahmodiho fotografiu. Píše, že jeho príbeh je len jedným z tisícov podobných, a že Mahmodi sa s nemeckými imigračnými úradmi naťahoval dlhé roky. Čím viac ho odmietali, tým vraj čoraz viac prepadal depresiám a napokon aj drogám. Práve ich užívanie ho definitívne pripravilo o možnosť získať v Nemecku azyl. „Nemecko začalo masovo deportovať Afgancov už vlani a od mimovládnych organizácií za to čelilo kritike. Kancelárka Angela Merkelová ich ubezpečovala, že tak robí len v prípade usvedčených kriminálnikov. Takým bol napokon aj Mahmodi, hoci zločiny, ktorých sa za osem rokov strávených v Nemecku dopustil, neboli vážne,“ píše Štrba.

Takže Mahmodiho zločiny neboli vážne… čo to tu zase pán Štrba naznačuje? Vyhosťovať možno iba migrantov, ktorí páchajú ťažké zločiny? Alebo tak ako prikazujú mimovládky, nie je prípustné vôbec žiadne vyhosťovanie, kto raz príde, už má garantované právo zostať? A ako si vlastne kancelárka – áno, tá istá Merkelová, ktorá je známa tým, ako urputne bojuje proti migrantom – dovoľuje niekoho vyhosťovať, keď jej to mimovládky zakazujú?

Reklama

Aby bolo jasné, že nemecké úrady sú nielen tou zlou, ale ešte aj chybujúcou stranou celého príbehu, pán Štrba spomína aj príbeh iného Afganca, ktorému odmietli udeliť azyl. On sa odvolal, ale napriek tomu ho nútene naložili do lietadla a odtransportovali domov. Súd však rozhodol, že deportácia bola ilegálna, preto Nasribulláha priviezli naspäť do Nemecka, kde sa však možno rozhodne, že napokon predsa len poletí preč.

„Podobných prípadov je však v Nemecku viac. Najznámejším je pravdepodobne ten, ktorý zažil islamista známy ako Sami. V minulosti pôsobil ako osobný strážca vodcu teroristickej siete al-Kájda Usámu bin Ládina, medzitým však v Nemecku strávil dve desaťročia. V júli Samiho deportovali do Tuniska. Nemecká legislatíva však zakazuje deportácie ľudí do krajín, kde im môže hroziť mučenie. Keď úradníci prišli na chybu, bolo už neskoro – Tunisania ho odmietli vydať späť,“ píše pán Štrba o tom, že džihádistický terorista bude možno súdený v Tunisku podľa tamojších zvyklostí – aká hrôza! Že Tunisko súdi svojich občanov podľa svojho práva, to nevadí, ale že tak bude súdiť „nášho“ islamistu, to je problém… Opäť tu pozorný čitateľ môže prečítať medzi riadkami, že podľa pána Štrbu by možno bolo lepšie, keby dotyčný džihádista v záujme jeho ľudského práva na európsku väznicu s televízorom a modlitebňou radšej zostal v Európe a po prepustení mohol nerušene vykonávať svoju osvetovú a ideologicko-exekučnú činnosť.

„Nezapomínejte na to, že jako svobodní občané takzvané demokratické a svobodné společnosti máte právo zavírat vrátka před čímkoliv a komukoliv,“ povedal krátko po revolúcii pesničkár a básnik Karel Kryl. Ťažko nájsť na koniec tohto článku vhodnejšie slová.

Ba možno je jeden citát ešte lepší: „Ľudia, bdejte!“ Július Fučík

 

Reklama

Ivan Lehotský

 

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali