Čo presne osviežuje náš mozog počas spánku, zostáva tajomstvom. Avšak, výsledky výskumu, ktoré publikovali v časopise Science ukazujú na synapsie – práve v týchto neurálnych spojeniach sa vytvárajú proteíny, nevyhnutné pre neurónovú komunikáciu.
Časomerači buniek pripravujú oblasť okolo synapsie a čakajú, až človek zaspí, aby sa synaptické proteíny začali produkovať počas spánku.
Pri nepravidelnom spánku sa produkuje menej bielkovín, čo znamená, že spojenia medzi neurónmi sú tenšie.
Sarah Noahova a jej kolegovia si pri prieskume všimli dve zvláštne obdobia počas dňa: tesne pred prebudením a pred zaspaním. Spánkové prepisy sú základom pre rýchle aktualizácie synapsií počas spánku a prepisy budenia priamo súvisia s funkciou synapsií. Pri pravidelnom cykle spánku a prebudenia proteíny vytvorené pomocou týchto transkripcií vykazovali špičkovú produkciu za úsvitu a za súmraku.
V sprievodnom článku Francisa Bruening z Univerzity Ludwiga Maximiliána v Mníchove a Ústavu Maxa Plancka v Martinsriede popísali ďalší experiment. Zistili, že hladina proteínov, ktoré značili fosfáty, dosiahla vrchol dvakrát denne, pričom najväčší vrchol bol tesne pred prebudením.
Maria Robles, neurologička Univerzity Ludwiga Maximiliana v Mníchove, spoluautorka oboch článkov, poznamenáva, že objavy fáz produkcie proteínu a jeho aktivity umožňujú pochopiť, ako dobre mozog riadi tieto molekuly v závislosti na dennej dobe a dennom režime človeka.
Čo iné môže zapríčiniť narušenie činnosti mozgu?
Vedci z univerzity v Yale v Spojených štátoch zistili, že strava s vysokým podielom tukov prispieva k poškodeniu mozgovej funkcie, uvádza tlačová správa na MedicalXpress.
Počas štúdie kontrolovali odborníci vplyv rôznych druhov stravy na zvierací organizmus. Ukázalo sa, že použitie vysokého obsahu tukov a uhľohydrátov prispieva k zápalovým procesom v hypotalame po dobu troch dní, a to ešte predtým, ako sa objavia prvé známky obezity. Okrem toho pozorovali zmeny v štruktúre mikroglie, čo sú imunitné bunky v centrálnej nervovej sústave.
Pri nezdravej strave sa mikroglie stávajú nadmerne aktívne kvôli poklesu mitochondrií – intracelulárnych organel, ktoré produkujú energiu. V procese bol aj odpojovací proteín UCP2, ktorý pomáha hypothalamickým bunkám regulovať homeostázu glukózy a energetickú rovnováhu. Blokovanie UCP2 pomohlo zvieratám, ktorých jedlo bolo bohaté na tuk, jesť menej a nepriberať.