Rodičia Kuciaka a Kušnírovej na prejednávaní obžaloby po prvýkrát zoči-voči obvineným. Zsuzsová strhaná na nepoznanie. Kušnírová vidí u Kočnera zmenu, Kuciak má pocit, že za ním stál ešte niekto iný. Súd Threemu z pojednávania vylúčil

Rodičia Kuciaka a Kušnírovej na prejednávaní obžaloby po prvýkrát zoči-voči obvineným. Zsuzsová strhaná na nepoznanie. Kušnírová vidí u Kočnera zmenu, Kuciak má pocit, že za ním stál ešte niekto iný. Súd Threemu z pojednávania vylúčil

Bratislava 19. decembra 2019 (HSP/Foto: screenshot video/SITA/Branislav Bibel/AP-David Josek/TASR-Martin Baumann) SPRÁVU AKTUALIZUJEME

 

Špecializovaný trestný súd vo štvrtok prijal obžalobu v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej z februára 2018.

Obžalovaná Alena Zsuzsová sa na moment nepochopiteľne zasmiala

V areáli súdu sa nachádzali desiatky príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže vrátane psovodov a kukláčov. Všetkým obvineným hrozí trest odňatia slobody na 25 rokov až doživotie.

Reklama

Senátu predsedá Ružena Sabová. Ta odsúdila napríklad mafiánsku skupinu piťovcov alebo ministrov v kauze nástenkového tendra. V tomto prípade sú výnimočne dvaja dozorujúci prokurátori. Sú nimi prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan a Juraj Novocký.

 

Reklama

16:30 Senát Špecializovaného trestného súdu vylúčil vykonanie niektorých digitálnych stôp z vyšetrovanie na hlavnom pojednávaní v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Týka sa to aj úradného záznamu komunikácie cez aplikáciu Threema. Prokurátora ani právneho zástupcu rodiny Kuciakovcov Daniela Lipšica to neznepokojuje, očakávajú len odlišný procesný postup.

„Skôr si myslím, že procesný postup bude musieť byť vo vzťahu k vykonávaniu komunikácie obvinených iný. Nebude možné prečítať túto komunikáciu prečítaním úradných záznamov,“ myslí si Lipšic. Očakáva, že súd vo veci Threemy zvolí podobný postup ako senát, ktorý rozhoduje o falšovaní televíznych zmeniek. Tam sa taktiež nečítal úradný záznam, ktorý vyhotovil vyšetrovateľ, ale prokurátorovi, právnym zástupcom aj obhajobe bolo umožnené čítať ľubovoľné pasáže z komunikácie Mariana K.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa neobáva, že by tieto stopy neboli pripustené vôbec. Očakáva len, že sa zvolí iný procesný postup.

Rozhodnutie senátu sudkyne Ruženy Sabovej rešpektuje aj obhajca obžalovaného Mariana K., aj keď navrhoval obžalobu vrátiť späť do prípravného konania. „Oboznámim sa ešte raz s rozhodnutím súdu ohľadom rozsahu dokazovania. Je to úvaha súdu čo je, alebo nie je podstatné porušenie práva na obhajobu,“ uviedol advokát Marek Para.

 

Reklama

12:20: Senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku prijal obžalobu na obvinených Mariána Kočnera, Alenu Zsuzsovú, Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa za vraždu novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a ďalšie skutky. Zároveň vytýčil nové pojednávania na 13., 14., 15., 20., 21. a 22. januára, a potom 3., 4. a 6. feburáar 2020.

 

 11:52 Otec zavraždeného Ján Kuciak uviedol, že stále má pocit, že objednávateľom vraždy nebol Marian Kočner sám. “Alebo to aspoň s niekým konzultoval. Je to môj osobný pocit.”
Jozef Kuciak a Jana Kuciaková, rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka sedia na verejnom zasadnutí predbežného prejednania obžaloby vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na špecializovanom trestnom súde v Pezinku

 

11:50 Počas prestávky sa o svojich pocitoch rozhovorila aj matka zavraždenej, pani Zlatica Kušnírová

 

Reklama
Na snímke Zlatica Kušnírová počas prejednávania v Pezinku Foto: Petr David Josek)

Doplnila, že od obvinených očakávala “aspoň trošku menšie ego”. “Aspoň také, že si uvedomiť čo urobili a že my tam sedíme oproti nim…”

Ku možnému trestu od 25 rokov odňatia slobody až po doživotia pre štvoricu obvinených Zlatica Kušnírová povedala, že očakáva najvyšší trest. “Áno, zaslúžene – to, čo im patrí.” Povedala vo štvrtok na súde v Pezinku Kušnírová.

“Ja by som očakávala, aby sa veci pohli ďalej. Vidíme teraz proste pán Trnka, Kaliňák, Fico a všetcí tí… Jankovská… Tu sa nič nedeje. Rozpráva sa, že sa niečo jedná, ale na základe toho všetkého, už by mali byť aj tí obvinení, aby ďalej nespolupracovali, neovplyvňovali nejakých svedkov. To sa deje stále. Aj teraz v Prešove zatvorili tých najmenších, ale tie veľké ryby unikajú.”

 

11:10 Advokáti poškodených Lipšic ako aj Kvasnica kritizujú Parov návrh vypočuť znalca Jenča. Upozorňujú na jeho minulosť a aj na to, že hovoril o nezákonnosti zaistenia mobilov a správ z Threemy už v čase, kedy spis ešte nevidel. 

Okrem toho Lipšic navrhol, aby psychológovia preskúmali duševný stav Kočnera v nemocnici s cieľom zistenia, či môže dostať doživotie. Dôvodom má byť fakt, že Kočner mal odmietnuť skúmanie a znalci vychádzali iba z krátkeho rozhovoru či pozorovania.

Para proti tomu protestuje, tvrdí, že poškodení sa nemôžu vyjadrovať k výške trestu.

 

10:51 – Advokát Para chce, aby senát obžalobu neprijal.  Para chce, aby sa prípad vrátil do prípravného konania. Namietal v spise veľmi veľa vecí. Tvrdí, že pri ukončení vyšetrovania bol spis predložený neúplný a že nemal právo poriadne si spis preštudovať. Ak by prípad vrátil, tak tím Kuciak už neexistuje…

Okrem toho Para navrhuje výsluchy ďalších svedkov, vrátane znalca Eduarda Jenča, ktorý spochybňuje prepisy z Threemy.

Reklama

 

10:20 Zsuzsovej stíhaniu nebude brániť jej psychický stav – teda to, že údajne trpí viacerými poruchami, ktoré konštatovali znalci a ktoré sú spomenuté v obžalobe. Sudkyňa vyhlásila, že na základe vyšetrenia duševného stavu je trestné stíhanie všetkých obžalovaných prípustné. . Skutky, ktoré sú predmetom obžaloby, totiž vykazujú znaky trestných činov.

Obžalovaná Alena Zsuzsová počas prestávky na predbežnom verejnom prejednaní obžaloby obvinených v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v budove Justičnej akadémie v Pezinku 19. decembra 2019

Sudkyňa vyhlásila, že trestné stíhanie všetkych obžalovaných je prípustné, nikomu z nich v stíhanín nebráni ich psychický stav. Ide o dôležitú správu, Zsuzsová totiž trpí viacerými poruchami, ktoré konštatujú znalci a ktorých poznatky sa spomínajú aj v obžalobe.

 

9:57 Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Juraj Novocký ani obvinení nemajú záujem o dohodu o vine a treste. Predpokladom na ňu je totiž priznanie. “Nemám záujem o žiadnu dohodu”, uviedol doslova Kočner.

Reklama
Na snímke Marian Kočner obklopený kukláčmi na prejednávaní obžaloby z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v Pezinku 19. decembra 2019

 

9:05 Do pojednávacej miestnosti dorazili rodičia zavraždených a všetci obvinení – Marián Kočner, Alena Zsuzsová a Peter Marček a Tomáš Szabó. Nohy aj ruky majú spútané reťazami

Strhaná Alena Zsuzsová si ako jediná z obvinených počas príchodu do miestnosti zakrývala tvár. Rodičia zavraždených v miestnosti po prvýkrát sedia zoči-voči obvineným. Tí sa im vyhýbajú pohľadom.

Obžalovaná Alena Zs. prichádza v sprievode Zboru väzenskej a justičnej stráže na verejné zasadnutie predbežného prejednania obžaloby vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pred Senát špecializovaného trestného súdu v Pezinku 19. decembra 2019

9:00 Miestnosť je preplnená novinármi, prišli aj médiá z okolitých štátov. 

8:50 Spisový materiál ku vražde museli doniesť vozíkom

Reklama
Na snímke spisový materiál vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

 

Právny zástupca rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic pre médiá uviedol, že obžaloba v tomto prípade je podľa neho vypracovaná kvalitne a podložená argumentami. Nevylúčil však, že procesné strany ešte nenavrhnú doplnenie dokazovania.

 

 

Snímka z pojednávacej miestnosti. Prítomní sú všetci obvinení, obklopujú ich kukláči

 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v tomto prípade obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a tiež Mariana K. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016. V prípade uznania viny hrozí obvineným trest 25 rokov alebo doživotie. Ďalší pôvodne obvinený Zoltán A. bol vyčlenený na samostatné konanie a v prípade vystupuje ako svedok. S prokurátorom už uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú ešte musí odobriť súd. Verejné zasadnutie sa uskutoční 30. decembra tohto roku.

Pri predbežnom prejednaní obžaloby súd preskúma obžalobu a zákonnosť dôkazného materiálu. Predseda senátu alebo ním poverený člen senátu z tohto hľadiska podá správu, pričom sa zameria na otázky, ktoré treba riešiť. Podľa Trestného poriadku súd nariadi predbežné prejednanie obžaloby, „ak skutok, ktorý je predmetom obžaloby, pri správnom použití zákona treba posudzovať podľa iného ustanovenia zákona, ako ho posudzuje obžaloba“. Taktiež tak urobí, keď sa domnieva, že vec treba vybaviť rozhodnutím podľa paragrafu 244 Trestného poriadku. Medzi rozhodnutia obsiahnuté v tomto paragrafe patrí napríklad postúpenie veci inému súdu, inému orgánu, prerušenie alebo zastavenie trestného stíhania alebo vrátenie veci prokurátorovi.

Reklama

Tento inštitút sa využíva pri zločinoch s dolnou hranicou trestnej sadzby najmenej dvanásť rokov. „Pri predbežnom prejednaní obžaloby môže súd vypočuť obvineného aj poškodeného a zadovážiť aj ďalšie potrebné vysvetlenia. Súd zároveň zistí, či prokurátor a obvinený nechcú uzavrieť dohodu o vine a treste,“ konštatuje Trestný poriadok.

 

Vražda Jána Kuciaka

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvoch mladých ľudí zavraždili v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 milimetrov.

Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. Až doteraz boli obvinené štyri osoby – Alena Zs., ktorá mala za objednávku Kuciakovej vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť a Zoltán A. ako sprostredkovateľ. Podľa obžaloby mal byť objednávateľom Marian Kočner a dôvodom mali byť články o jeho ekonomickej trestnej činnosti, ktoré Ján Kuciak písal. Všetci sú vo väzbe.

 

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali