Našu kaviareň podrazil už aj český prezident

❚❚

Bratislava 15. mája 2024 (HSP/ Facebook / Foto:TASR/AP-Jean-Francois Badias)

 

Český prezident Petr Pavel v rozhovore pre britskú Sky News povedal, že Ukrajina musí vyjednávať a zem okupovanú Ruskom už naspäť nezíska. Vyzerá to tak, že našu kaviareň už porazil aj český prezident, konštatuje Juraj Draxler v príspevku na sociálnej sieti Facebook

Petr Pavel
Na snímke český prezident Petr Pavel

Draxler v úvode svojho textu konštatoval, že je samozrejmé, že toto vyjadrenie si Pavel dovolil povedať v interview pre britskú redakciu – „Pre české publikum by sa vyjadril opatrnejšie,“ myslí si. „Pre Sky News, zjavne v rámci širšej zákulisnej dohody, český prezident poslúžil ako ten, kto na medzinárodnom poli otvára otázku začatia serióznych rokovaní,“ dodal Draxler.

.

Ďalej píše, že samotná novinárka, ktorá viedla interview, otázku položila jasne tak, aby sa Pavel mohol vyjadriť k zastaveniu bojov a začiatku vyjednávaní.

„Samozrejme, urobil to pomerne diplomaticky, plus s príslušnou omáčkou o zlých Rusoch, ale dostatočne jasne,“ hodnotí Draxler.

.

Petr Pavel v interview doslova povedal: „Musíme byť realisti a bolo by naivné očakávať, že Ukrajina by bola schopná v dohľadnej dobe znovu získať plnú kontrolu nad svojim územím. Rusko sa nevzdá územia, ktoré dnes okupuje. To, čo dnes potrebujeme, je zastaviť vojnu a začať vyjednávania o budúcnosti. Tie môžu skončiť nejakým kompromisom, pričom tento kompromis bude ale nutné dosiahnuť so súhlasom Ukrajiny, Ruska a so súhlasom krajín, ktoré budú garantom takejto dohody.“

 

“Zastaviť boje? Vzdať sa území?? Dohodnúť sa s Ruskom??? “

„Neviem, ako toto prehltne bratislavská kaviareň, ale prihováram sa za zriadenie pouličných výdajných miest pre rýchlu distribúciu tabletiek na upokojenie…,“reaguje Draxler. „Veď vieme, že kaviarenská tlač rada ako protiliek na politické boliestky, napríklad prehrané prezidentské voľby, predpisuje upokojovacie medikamenty,“ pripomenul.

„A ono to lepšie nebude, naopak,“ myslí si Draxler.

„Bude čoraz viac tlaku na rokovania – a kaviareň bude čoraz dezorientovanejšia….,“ dodal

.

Pripomenul, že rokovaniami a kompromismi skončila väčšina veľkých medzinárodných konfliktov od roku 1945: Kórea, Cyprus, Bosna. „Výnimkou bol Vietnam, keďže tam mal veľmi priame záujmy práve sa rodiaci americký vojensko-priemyselný komplex,“ uviedol. „…A tak sa, presne ako dnes, pod sloganmi o tom, ako nemožno opustiť slabšiu napadnutú krajinu donekonečna prelievali potoky krvi. A masívne ničila krajina…,“ dodal. Skončilo to úplnou porážkou strany, ktorú americká propaganda vykresľovala ako obeť.

„Tento konflikt, ukrajinský, je ale na takýto zničujúci scenár proste príliš blízko Európe. Plus Kremeľ nespochybňuje ukrajinskú štátnosť, ktorú si aj drvivá väčšina Ukrajincov želá, ale žiada bezpečnostné garancie,“ píše Draxler.

„A tak vojna takmer určite proste skončí nejakými ústupkami. Vrátane toho, že Ukrajina sa oficiálne odmietne vzdať území, ale inak sa otázka z pohľadu Kyjeva proste “odsunie na budúce rokovania”…. A tá budúcnosť bude veľmi dlhá,“ myslí si exminister.

 

Zatiaľ prispievajú na zbrane..

„A Pavel s tým prichádza práve v dňoch, keď si naša kaviareň ešte stále gratuluje, že práve Čechom (darmo, tí biznis vedia) prispeli na nákup afrických nábojov pre Ukrajinu…,“ dodáva.

.

„Vzhľadom na to, že Rusko do leta zrejme získa ešte pomerne veľkú časť území, ktoré sú tradične veľmi orientované na Rusko, čím sa z veľkej časti vyrieši “problém juhovýchodu”, pri rokovaniach pôjde Rusom hlavne o to, nakoľko získať garancie, že najmä na východ od Dnepra nebudú môcť byť žiadne zahraničné vojenské inštalácie ani masívne sústredenia vojsk,“ odhaduje Draxler.

Samozrejme, nebude to stabilná situácia : „Z pozadia sa všetky mocnosti medzitým budú snažiť ovplyvňovať situáciu v Kyjeve tým alebo oným smerom,“ píše.

„Rusi by neradi videli pokračujúcu extrémistickú ideologizáciu, ktorú teraz chŕlia propagandistické kanály (o tom, že Rusi sú potomkovia Mongolov, odvekí nepriatelia Ukrajiny)..,“ zamýšľa sa Draxler.

„Kľúčoví západní politici by naopak neboli radi, keby precitnutie v Kyjeve bolo také, že to zmetie dnešný režim – vrátane čiastočnej vojenskej vzbury, ktorej sa mnohí zjavne začínajú obávať,“ pokračuje.

Avšak aj napriek pokračujúcim zákulisným manévrom, si myslí, že je pravdepodobné, že za určitých priaznivých okolností sa podarí dosiahnuť stabilné prímerie a začať (asi veľmi dlhé) mierové rokovania. „Alebo aspoň konflikt deeskalovať a nechať zamrznúť,“ píše exminister.

„A toto sa mohlo úplne rozumne dosiahnuť už pár týždňov po začiatku konfliktu, keď boli obe strany, až do vonkajšieho zásahu, pripravené dohodnúť sa a keď bol obetí len zlomok z toho, čo na bojiskách vykrvácalo odvtedy…,“ uvažuje Draxler.

„Každopádne: ak niekto vyhlási zbierku na Lexaurin pre kaviareň, som pripravený prispieť,“ rozlúčil sa v závere príspevku.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali