Napätie medzi Iránom a Izraelom rastie. Existuje možnosť, že sa Izrael začne správať racionálne, keď trpí mesiášskym komplexom?

Napätie medzi Iránom a Izraelom rastie. Existuje možnosť, že sa Izrael začne správať racionálne, keď trpí mesiášskym komplexom?

Moskva 29. septembra 2018 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Amir Cohen)

 

Portál svpressa publikoval zaujímavý materiál o kontroverziách medzi Iránom a Izraelom ohľadne atómového programu oboch krajín
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanyahu

Mohammad Dzavad Zarif, hlava zahraničných vecí Iránu, obvinil Izrael z tajnej výroby a držby atómových zbraní. Vyzval Izrael, aby sa priznal k tomu, že má k dispozícii atómové zbrane a umožnil medzinárodným expertom navštíviť izraelské tajné laboratóriá a jadrové základne. Podľa Zarifa žiadna izraelská politická šou ani žonglovanie nedokážu ukryť skutočnosť, že Izrael je jediný režim na Blízkom východe, ktorý tajne vyvíjal a takisto má k dispozícii nedeklarované atómové zbrane a reálny jadrový arzenál. Pritom Izrael obviňuje Irán z toho, že sa Irán snaží rozvinúť svoj jadrový program, iránsky jadrový program však nie je zameraný na vytvorenie atómových zbraní, ale je určený k tomu, aby zvýšil energetický potenciál krajiny. Iránski vedci okrem toho na rozdiel od Izraela úzko spolupracujú s medzinárodnými monitorovacími týmami. K tomu, čo sa deje s americkou pomocou v izraelských laboratóriach a atómových zariadeniach, nemá nikto prístup. Od Izraela je minimálne pokrytecké používať dvojitý meter.

Netanjahu vinil na zasadaní Valného zhromaždenia OSN Irán pre atómový bunker v Teheráne, kde sa podľa Netanjahua ukrýva 15 kontajnerov s obsahom 300 ton, pričom tieto kontajnery sú priamo spojené s tajným atómovým výskumom Iránu. O Netanjahuovi je známe, že klamal v otázke existencie irackých zbraní hromadného ničenia a klamal aj v otázke sýrskych chemických zbraní. Prečo by teda nemal klamať aj v otázke iránskeho atómového programu?

Reklama
Pritom ako dôkaz dokázal Netanjahu predložiť len snímok z družice, na ktorom sa nachádza fotografia betónovej steny a oceľové dvere. Počas svojho vystúpenia v OSN Netanjahu znova podčiarkol, že nedovolí žiadnemu režimu vyzývajúcemu k zničeniu Izraela mať k dispozícii atómové zbrane a burcoval k tomu, aby medzinárodné tímy odborníkov uskutočnili inšpekciu v uvedenom iránskom objekte. Samozrejme, žiadne medzinárodné tímy odborníkov nemajú právo uskutočniť inšpekciu v izraelských tajných laboratóriách, kde sa podľa Iránu nachádzajú nedeklarované atómové zbrane, ktoré Izraelci získali od USA.

Izrael sa na rozdiel od Iránu nenachádza pod “medzinárodnými sankciami” z dôvodu, že vlastní tajne atómové zbrane a vykonáva nekontrolovaný atómový výskum.  V roku 2015 sa Teherán a 6 medzinárodných prostredníkov (Rusko, USA, Británia, Čína, Francúzsko a Nemecko) zhodli na riešeni regulácie iránskeho atómového programu. Nakoniec sa prijalo riešenie, na základe ktorého Irán pozastavil svoje aktivity s obohacovaním uránu a vpustil medzinárodných odborníkov do svojich jadrových objektov. Na základe tohto kroku Iránu sa z Iránu čiastočne sňali sankcie, čo vydráždilo amerických neoconov. Američania však stále odmietajú Iránu vyplatiť vklady v amerických bankách, ktoré Američania zmrazili a následne ukradli po iránskej islamskej revolúcii v rokoch 1978-1979, ktorá znamenala koniec proamerického režimu Páhlaviovcov  v tejto krajine.

Trump informoval o jednostrannom ukončení jadrovej dohody s Iránom a presadzuje nové sankcie proti Iránu v rozsiahlom objeme. Členovia EÚ sa však k americkým krokom stavajú veľmi vlažne a americké i izraelské aktivity ochotne nepodporujú. Ukončenie dohody zo strany USA znamená, že Irán sa vracia k procesom obohacovania uránu, čo vyvoláva odmietavé reakcie Izraela a neoconi žiadajú tvrdé potrestanie Iránu.

Reklama

Izrael nekomentuje informácie o tom, že mí k dispozícii jadrové zbrane. Podľa expertov Izrael začal svoj jadrový arzenál budovať v 60 a 70 rokoch 20.storočia a momentálne môže mať  dispozícii približne 200 bojových atómových hlavíc (počet kolísa od 50  – 450 kusov izraelských bojových atómových hlavíc). Keďže Izrael je presvedčený, že stojí nad medzinárodným právom a medzinárodnými zákonmi, do izraelských atómových laboratórií a zariadení nepúšťa medzinárodných inšpektorov.

Ruský vojenský expert Andrej Manojlov z Lomonosovovej univerzity je presvedčený, že Irán sa bude snažiť o získanie jadrovej zbrane. Izrael už jadrové zbrane má k dispozícii. Američania a Európska únia samozrejme Izrael, ktorý stojí mimo kontroly špecialistov, nikdy na rozdiel Iránu kritizovať a perzekuovať nebudú.

Podľa Manojlova Izraelu nestačí to, že ho chránia USA, izraelská obranná doktrína sa už nespolieha len na americkú pomoc. Izraelci sú presvedčení, že bez jadrových zbraní by ich arabskí nepriatelia v okolí Izraela zlikvidovali. Podľa Manojlova ak by Irán mal k dispozícii jadrové zbrane a použili by ich voči Izraelu, znamenalo by to iránsky koniec, Irán by vymazali z mapy a lídrov, ktorí by jadrový útok voči Izraelu naplánovali, by čakal horší osud ako Kaddáfiho.

Posledné vystúpenie Netanjahua na zasadaní OSn v New Yorku, v ktorom hovoril o hrozbe existencie iránskej atómovej zbrane, vytvára pre USA možnosti zvyšovať nátlak na Irán. Ruský expert Igor Šartov je presvedčený, že Irán má pravdu, keď kritizuje Izrael z nezákonnej držby atómových zbraní a takisto považuje aktivity Iránu, (Irán sa pozastavuje nad tým, že voči Izraelu neexistujú žiadne relevantné sankcie za nezákonné vlastnenie a výrobu atómových zbraní), za oprávnené. Američania, Británia, Francúzsko sa otázke izraelského jadrového programu nevenujú, kontrolujú len Indiu a Pakistan, pričom Irán, ktorý atómové zbrane nevlastní, neustále západní lídri trestajú.

Američania, Briti i Francúzi vetujú všetky návrhy, na základe ktorých by sa malo ustanoviť, že aj pre Izrael by platili medzinárodné zákony a Izrael by sa mal riadiť medzinárodným právom. Irán upozorňuje na dvojité štandardy, ktoré nemajú nič spoločné s demokraciou, no západní lídri a mainstream oprávnenú kritiku Iránu odmietajú. Jadrové zbrane sa dnes vnímajú ako faktor zdržiavania. Ak by mal Irán k dispozícii jadrové zbrane, upokojil by sa aj Izrael a jeho politika by sa stala slušnejšou. Dnes si je Izrael vedomý svojej dominancie a podpory USA, preto pokračuje vo vraždení Palestínčanov, teroristických útokoch voči Sýrii či Libanonu. Ak bude mať Irán jadrové zbrane, Izrael bude vystupovať na medzinárodnej scéne oveľa korektnejšie.

Reklama

Podľa Igora Šatova možnosť vypuknutia jadrového konfliktu medzi štátmi je podstatne nižšia ako možnosť, že sa teroristi dostanú k “špinavej atómovej bombe” a pokúsia sa takúto zbraň použiť. Sankcie voči Iránu považuje za kontraproduktívne, rovnako aj ďalší expert Vladimir Možegov, ktorý zastáva názor, že Irán sa oprávnene cíti byť ohrozený agresívnou izraelskou politikou, takže nie je nič nepochopiteľné na tom, že sa snaží jadrovú zbraň získať. Aj na príklade Severnej Kórey, ktorá má k dispozícii len zopár starších bojových hlavíc je vidieť, že Američania so Severnou Kóreou rokujú veľmi korektne a ich agresivita neprekročí stránky mainstreamových médií. To je presne to, po čom Irán túži. Američania si môžu na stránkach mainstreamu brechať koľko chcú, Irán však potrebuje istotu, že Američania a ani Izrael nebudú môcť na jeho územie beztrestne zaútočiť. Dosiaľ túto istotu Irán nemá, na príkladoch Iraku, Sýrie, Juhoslávie či Líbye jasne vidieť, že krajiny, ktoré atómové zbrane nemajú, sa musia obávať americkej agresivty.

Podľa Vladimíra Možegova Netanjahuove tvrdenia o iránskom jadrovom programe a mávanie fotografiou bunkra, kde sa údajne nachádza množstvo kontajnerov s jadrovým materiálom, sú s najväčšou pravdepodobnosťou nepravdivé. Vo svete silnie kritika Izraela, pokiaľ však budú Izrael chrániť Američania, žiadne kroky, ktoré by prinútili Izrael správať sa kultivovane a podľa medzinárodných zákonov, nemožno očakávať. Netanjahuove tvrdenia umožnia Američanom neoprávnene ešte viac posilniť sankcie voči Iránu, Američania potrebujú prinútiť Európu prestať rozvíjať vzťahy s Iránom. Američania sa svojimi krokmi snažia utiahnuť opraty nielen Iránu, ale aj svojim európskym vazalom, ktorí čoraz hlasnejšie repcú voči americkej politike. Tá im totiž spôsobuje neprimerané ekonomické straty a je výhodná len pre Američanov. Takto sa spojenci nesprávajú.

Možegov tvrdí, že Izrael má k dispozícii približne 80 bojových hlavíc (Možegov nesúhlasí s 200 a viac izraelskými hlavicami, odvoláva sa na informácie “Bulletin Of The Atomic Research” z roku 2013). Irán dosiaľ jadrovú zbraň nevyvinul a podľa Možegova, aby Irán odvrátil hrozbu amerického či izraelského jadrového útoku, bude musieť mať k dispozícii viacero jadrových hlavíc. Podľa Možegova je problémom to, že iránsko-izraelské vzťahy sú veľmi napäté a nepriateľské. Izrael nemá v arabskom svete priateľov a Irán je jeho najväčším nepriateľom. Izraelci sú podľa Možegova značne poznačení “mesiášskym komplexom” a vnímajú vzťahy s Iránom “v iracionálnej biblickej rovine”, čo determinuje ich kroky a vedie k eskalácii napätia. Spoliehajú sa na pomoc amerických neoconov a podľa Možegova, keby bola americkou prezidentkou Clintonová, už by v Sýrii a Iráne zúrila mohutná vojna. Zvolenie Trumpa za amerického prezidenta tieto plány na čas pozastavilo a dalo svetu šancu nájsť rozumné riešenie nepríjemnej situácie. To sa však môže hocikedy zmeniť…

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali