Podľa výskumníkov univerzity v Illinois pomôžu štyri šálky kávy denne vyrovnať sa s dôsledkami prejedania, napríklad počas sviatkov. Rovnaký účinok možno dosiahnuť s pomocou čaju Mate. Vedci popísali neočakávané vlastnosti kofeínu v článku časopisu Journal of Functional Foods.
Podľa WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) je asi 13% ľudí na planéte obéznych. Jednou z hlavných príčin je zlá výživa a nedostatok fyzickej aktivity. Sviatky a pokojný domáci odpočinok spolu s vysoko kalorickými potravinami môžu viesť k nadváhe.
Schudnúť je často ľahké, je ale ťažšie udržať dosiahnutý výsledok. Vedci už skôr poznamenali, že konzumácia čaju Mate spomaľuje tvorbu tukového tkaniva, znižuje riziko vzniku inzulínovej rezistencie, zlepšuje metabolizmus tukov v tele. Biologická dostupnosť väčšiny jeho zložiek však nebola príliš vysoká, s výnimkou kofeínu – bol absorbovaný takmer úplne.
Ďalšia analýza ukázala, že príjem kofeínu prispieva k úbytku tuku. Presný mechanizmus jeho fungovania, rovnako ako prípustné dávkovanie, však nebol celkom jasný.
Výskumníci dali krysy na škodlivú diétu, aby zistili, ako kofeín ovplyvňuje hromadenie tukov. Po dobu jedného mesiaca sa ich strava zo 40 – 45% skladala zo sacharidov, z 15% z bielkovín, zvyšok tvorili tuky.
Vedci tiež dali hlodavcom čaj Mate, syntetický kofeín a kofeín izolovaný od kávy. Jeho množstvo je zhodné s tým, čo vstupuje do ľudského tela štyrmi šálkami kávy. V šálke Mate je 65 – 130 mg kofeínu, čo je približne rovnako ako v šálke kávy.
Ako sa ukázalo, bez ohľadu na zdroj, kofeín znížil hromadenie tukov v tukových bunkách o 20 – 41% oproti kontrolnej skupine, ktorá ho nepožívala.
Preto krysy, ktoré pili kofeín, získali o 16% menej váhy a o 22% menej tuku ako tie, ktoré boli bez kofeínu.
“Výsledky tejto štúdie môžu previesť na ľudí, aby sa zvážila možnosť využívať čaj a kávu pre boj proti obezite, a tiež proti vývoju porúch spojených s týmito ochoreniami,“ uvádza jeden z autorov výskumu Dr. Elvira Gonzalez de Mejia.
Spotreba kofeínu tiež viedla k nižšej tvorbe cholesterolu v pečeni, upozornili vedci.
“Vzhľadom k výsledkom môžu byť káva a čaj Mate nazývané lieky proti obezite,” vysvetlil De Mejia. “Príjem kofeínu z čaju Mate alebo iných zdrojov znížilo negatívny vplyv diéty s vysokým obsahom tuku a rýchlych sacharidov vďaka regulácii enzýmov v tukovom tkanive a pečeni.“
Káva tiež znižuje riziko rakoviny pečene, zistili britskí odborníci. Celých sedem rokov sledovali bezmála pol milióna dobrovoľníkov. Ako sa ukázalo, tí, ktorí pravidelne pijú kávu, trpeli rakovinou pečene o 50% menej ako tí, ktorí uprednostňovali iné nápoje.
Navyše denné pitie kávy zvyšuje výkon mozgu, náladu a zlepšuje pamäť. Je tiež vhodné piť ju pred športovým tréningom, pretože povzbudzujúci účinok zvyšuje vytrvalosť.
Okrem toho môže prírodná káva bez cukru znížiť riziko Parkinsonovej choroby, rakoviny a cukrovky typu 2.
Nadmerné pitie kávy však zvyšuje krvný tlak a cholesterol a môže tiež spôsobiť bolesti hlavy, problémy so spánkom a úzkosť.























