Európa opäť v krvavom kúpeli: Teroristický útok v Nice si vyžiadal najmenej 84 obetí na životoch. Slováci priamo v centre. Videá 18+

Európa opäť v krvavom kúpeli: Teroristický útok v Nice si vyžiadal najmenej 84 obetí na životoch. Slováci priamo v centre. Videá 18+

Nice 15. júla 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-BFMTV via AP)

 

Na najmenej 84 mŕtvych vzrástla bilancia štvrtkového teroristického útoku v juhofrancúzskom meste Nice. Osemnásť zranených je v kritickom stave a desiatky ďalších utrpeli zranenia ľahšieho charakteru. Ďalším približne 120 osobám bolo potrebné poskytnúť odbornú pomoc, informovalo francúzskeho ministerstva vnútra

Na snímke záchranari na mieste nešťastia útoku
Na snímke záchranari na mieste nešťastia útoku

 

Reklama

Viaceré francúzske médiá podľa agentúry DPA uvádzajú, že nákladiak po promenáde Promenade des Anglais prešiel približne dvojkilometrový úsek, na ktorom zrazil množstvo ľudí.

K útoku došlo okolo 22.30 h. Na mieste sa podľa regionálnych novín Nice Matin okamžite strhla panika; po uliciach utekali davy ľudí. Podľa svedkov incidentu zanechal nákladiak po sebe na ceste ležať dlhočizný rad obetí. Útok bol natoľko nečakaný, že samotnej polícii a ostatným zložkám trvalo minimálne polhodinu, kým sa k ľuďom a útočníkovi dostali.

Reklama

 

Nakrátko evakuovali letisko v Nice

Úrady evakuovali dnes letisko. Dôvodom medzičasom ukončenej evakuácie terminálu letiska bola údajne odložená batožina, ktorá nemala majiteľa. Informovala o tom agentúra AP. Polícia budovu terminálu uzavrela a pred vchodom rozostavila vojenské hliadky.

 

Útočník bol Francúz tuniského pôvodu

Reklama

Podľa polície útočník mal 31 rokov a bol tuniského pôvodu. Žil v Nice a vlastnil dvojité občianstvo – francúzsko-tuniské. Útočník bol údajne dobre pripravený, v jeho aute po útoku objavili strelné zbrane, výbušniny aj granáty, potvrdil to hovorca francúzskeho ministerstva vnútra Pierre-Henry Brandet.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve sa k informáciám o pôvode útočníka doposiaľ odmietol vyjadriť, pričom uviedol, že “identifikácia zločinca ešte prebieha”. “Sme vo vojne s teroristami, ktorí nás chcú zasiahnuť za každú cenu a veľmi násilným spôsobom,” dodal minister, ktorého citovala agentúra AP.

Francúzky prezident Francois Hollande zvolal kvôli útoku zasadenie krízového štábu v Paríži, kam smeruje zo súkromnej návštevy v meste Avignon, ktorú pre incident okamžite prerušil. Do Nice zase momentálne cestuje francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Vo Francúzsku pritom stále platí výnimočný stav, ktorý v krajine vyhlásili po teroristických útokoch z 13. novembra, keď islamisti zavraždili v Paríži 130 ľudí.

 

Reklama

Svedkami útoku boli aj Slováci

Na sociálnych sieťach sa objavili informácie aj od Slovákov, ktorí sa v čase útoku nachádzali v bezprostrednej blízkosti, či dokonca priamo v centre diania. Slovenka Barbora napísala: “Kamión bol hneď blízko nás, utekali sme a skryli sme sa v hoteli u neznámych ľudí v izbe. Bol to masaker, mŕtvi ľudia naokolo. Chlapček zomrel na recepcii…. Báli sme sa ísť domov, až neskôr nás polícia pustila. Vďaka Bohu, sme v poriadku”…

Zatiaľ sa medzi obeťami alebo zranenými nenachádzajú Slováci. Identifikácia obetí však stále trvá, potvrdil to riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček

Krátko po incidente, ktorý má podľa mnohých prvky teroristického útoku, sa k tomu vyjadril aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák prostredníctvom účtu na Twitteri. “Som šokovaný a rozhorčený neľudským útokom v Nice. Je to hrozná tragédia pre mesto a všetkých zasiahnutých,” píše Lajčák. Zároveň v anglickom aj francúzskom jazyku vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým a silnú solidaritu s Francúzskom.

 

Francúzsko predĺži výnimočný stav

Podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda nemožno poprieť, že útok má črty terorizmu. Francúzsky prezident zároveň dodal, že výnimočný stav, ktorý sa v krajine skončí 26. júla, bude hneď predĺžený o ďalšie tri mesiace.

Hollande zvolal kvôli útoku na dnes zasadenie krízového štábu v Paríži, po jeho skončení sa podľa informácií agentúry AP vydá do Nice. Francúzsky prezident uviedol, že okrem predĺženia výnimočného stavu plánuje do služby povolať rezervné zložky a posilniť policajné hliadky, a to najmä na francúzskych hraniciach.

Video z likvidácie teroristu si môžete pozrieť tu:

 

Reklama

Medzi obeťami z Nice majú byť Nemci, Američania,Švajčiari a Ukrajinci

Medzi najmenej 84 obeťami útoku v Nice sú podľa správ médií aj traja občania Nemecka a dvaja Američania. Rusko, Švajčiarsko a Ukrajina potvrdili po jednej obeti z radov svojich občanov.

Podľa nemeckej rozhlasovej stanice RBB sú medzi 84 zabitými aj najmenej traja občania Nemecka. Má ísť o učiteľku a dvoch študentov z Berlína, ktorí boli v Nice na školskom výlete. Nemecké úrady zatiaľ žiadne obete oficiálne nepotvrdili.

Informáciu o zabitých občanoch USA doposiaľ nezverejnili ani americké úrady. Zástupca istej rodiny z Texasu však pre televíziu NBC News uviedol, že v Nice zahynuli aj dvaja jej členovia. Má ísť o otca a jeho 11-ročného syna z mesta Lakeway ležiaceho neďaleko texaského Austinu.

Ruské združenie cestovného ruchu podľa BBC oznámilo, že pri útoku prišla o život nemenovaná ruská občianka, zatiaľ čo jej priateľka, taktiež z Ruska, utrpela ľahšie zranenia. Túto informáciu neskôr potvrdil aj rezort diplomacie v Moskve s tým, že ďalší traja Rusi sú nezvestní.

Reklama

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin oznámil, že medzi obeťami z Nice je aj jeden občan Ukrajiny a ďalší utrpel zranenia, uviedla televízia BBC.

Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí informovalo o zabití jednej Švajčiarky. Ministerstvo podľa agentúry DPA ešte preveruje, či medzi obeťami nie sú aj ďalší občania Švajčiarska.

Český rezort diplomacie zatiaľ potvrdil ľahšie zranenie jednej občianky ČR. Estónska vláda informovala o dvoch zranených estónskych občanoch.

 

Videá nie sú vhodné pre slabšie povahy

Reklama

 

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali