Islamský štát sa prihlásil k zodpovednosti za útoky vo Francúzsku

Islamský štát sa prihlásil k zodpovednosti za útoky vo Francúzsku

Paríž 23. marca 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-La Depeche Du Midi via AP,Emilio Morenatti)

 

Francúzska polícia zasahuje v juhofrancúzskom meste Trebes, kde sa v jednom zo supermarketov zabarikádoval ozbrojený muž a pravdepodobne zadržiava rukojemníkov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie francúzskej polície.

Francúzski policajti a záchranári zasahujú na mieste rukojemníckej drámy pred supermarketom v meste Trebes na juhu Francúzska

Svedkovia incidentu uviedli, že počuli streľbu. Verejnoprávna televízia FranceInfo uviedla, že v supermarkete v Trebes sa zabarikádoval ozbrojený muž.

Reklama

Neznámy muž v neďalekom meste Carcassone predtým strieľal na skupinu policajtov, pričom jedného zranil, povedal pre televíziu BFMTV predstaviteľ policajných odborov Yves Lefebvre. Zatiaľ nie je jasné, či oba incidenty navzájom súvisia.

 

Reklama

Údajne jeden mŕtvy pri streľbe na juhu Francúzska

Muž, ktorý v supermarkete v juhofrancúzskom meste Trebes zadržiava niekoľkých rukojemníkov, sa prihlásil k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízia Sky News.

Starosta Trebes Eric Menassi medzičasom uviedol, že v súčasnosti ozbrojenec zadržiava v supermarkete len jedného rukojemníka. Má ísť o policajta.

Podľa predstaviteľa francúzskych policajných odborov muž v supermarkete v Trebes zavraždil najmenej jednu osobu.

Pravdepodobne ten istý muž ešte pred útokom v Trebes strieľal v neďalekom meste Carcassone na skupinu policajtov, pričom jedného z nich postrelil.

Reklama

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyslal do Trebes ministra vnútra.

 

Polícia vyjednáva s mužom, ktorý v Trebes zadržiava rukojemníkov

Francúzska polícia presunula v piatok posily do mesta Trebes v departemente Aude, kde sa v miestnom supermarkete odohráva rukojemnícka dráma s už najmenej dvomi obeťami na životoch. Predpokladaný páchateľ sa prihlásil k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Časti zamestnancov a zákazníkov supermarketu sa z objektu po vypuknutí drámy podarilo ujsť. Podľa webovej stránky spravodajského magazínu Le Point jeden z príslušníkov žandarmérie vyjednáva s osobou, ktorá zadržiava rukojemníkov.

Reklama

Ako informoval spravodajský portál France Info, nad oblasťou hliadkujú tri policajné vrtuľníky a k dejisku incidentu polícia stiahla dodatočných príslušníkov žandarmérie z Narbonne. Povolala aj posily z Nimes a Toulouse, odkiaľ vysielajú elitnú zásahovú jednotku GIGN. Okolie supermarketu polícia uzavrela.

Vzhľadom na podozrenie, že ide o pokus o vraždu a teroristické spolčovanie a obmedzovanie osobnej slobody prípad prevzala parížska prokuratúra.

Francúzsky premiér Édouard Philippe vo svojom tweete označil situáciu za vážnu. Do dejiska dramatických udalostí vyslal ministra vnútra Gérarda Collomba.

 

Philippe naznačil, že incident v Trebes by mohol byť teroristickým útokom

Francúzsky premiér Édouard Philippe pripustil, že piatková udalosť v juhofrancúzskom meste Trebes, kde neznámy páchateľ v miestnom supermarkete zadržiava najmenej jedného rukojemníka, by mohla byť teroristickým útokom.

Philippe potvrdil, že na mieste incidentu pokračuje rozsiahla policajná akcia aj za účasti príslušníkov elitných zásahových jednotiek povolaných z okolitých miest regiónu.

Predpokladaný páchateľ sa prihlásil k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Francúzske médiá medzičasom oznámili, že polícii sa podarilo identifikovať podozrivého – ide údajne o muža, ktorý bol tajnými službami sledovaný na základe podozrenia z islamistickej radikalizácie a bol naňho vedený spis kategórie S.

Vzhľadom na podozrenie, že ide o pokus o vraždu a teroristické spolčovanie a obmedzovanie osobnej slobody, prípad prevzala parížska prokuratúra.

 

Reklama

Francúzske médiá tvrdia, že incidenty v Carcassonne a Trebes spolu súvisia

Auto, z ktorého v piatok predpoludním neznámy páchateľ strieľal na skupinu policajtov v Carcassonne, sa našlo na parkovisku pri supermarkete v Trebes, kde sa od predpoludnia odohráva rukojemnícka dráma.

Ako informoval spravodajský portál France Info, k streľbe do skupinky policajtov, ktorí sa venovali športovaniu, došlo v meste Carcassonne. Miesto tohto činu je od supermarketu v Trebes vzdialené len šesť kilometrov, asi desať minút jazdy autom.

Streľbe v Carcassonne predchádzal pokus vodiča auta vraziť do skupinky príslušníkov policajnej jednotky CRS. Následne z auta vyskočil a začal strieľať. Jeden z policajtov utrpel strelné zranenie, ktoré však nie je vážne.

Z informácií francúzskych médií vyplýva, že ten istý strelec po tomto útoku nastúpil do auta a následne spustil streľbu v blízkom supermarkete, kde stále zadržiava skupinu rukojemníkov. Počas streľby podľa svedkov vykrikoval Alláhu akbar, prihlásil sa k extrémistickej organizácii Islamský štát a vykrikoval, že chce “pomstiť svojich bratov v Sýrii”. Dôveryhodné zdroje pre televíziu BFMTV uviedli, že pri streľbe bol smrteľne zranený najmenej jeden rukojemník.

Reklama

BFMTV dodala, že polícia páchateľa zrejme identifikovala. Ide údajne o muža, ktorý bol tajnými službami sledovaný na základe podozrenia z islamistickej radikalizácie a bol naňho vedený spis kategórie S. Podľa televízie Sky News ide o asi 30-ročného muža marockého pôvodu. Podľa Sky News muž v obchode vykrikoval, že žiada prepustenie Salaha Abdeslama, jediného preživšieho príslušníka teroristických kománd, ktoré v novembri roku 2015 útočili v Paríži a na predmestí Saint-Denis.

Na snímke príslušníci francúzskych policajných jednotiek na ulici v juhofrancúzskom meste Trebes 23. marca 2018

Dráma v Terbes: Dvaja mŕtvi, desiatka zranených, neznámy počet rukojemníkov

Rukojemnícka dráma si vyžiadala najmenej dvoch mŕtvych a asi desať zranených.  Podľa zdrojov z ministerstva vnútra je stav jednej zranenej osoby veľmi vážny, informovala agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu francúzskej polície.

Do dejiska rukojemníckej drámy sa presúva francúzsky minister vnútra Gérard Collomb, ktorý o situácii informoval aj prezidenta Emmanuela Macrona. Macron sa momentálne nachádza v Bruseli na summite EÚ.

Francúzsky premiér Édouard Philippe pripustil, že piatková udalosť v juhofrancúzskom meste Trebes by mohla byť teroristickým útokom. Philippe dnes predčasne ukončil pracovnú návštevu v meste Mulhouse a vracia sa do Paríža.

Reklama

 

Podozrivého zo spáchania rukojemníckej drámy v Trebes zastrelila polícia

Podozrivého zo spáchania rukojemníckej drámy v supermarkete zastrelila polícia. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa francúzskych policajných odborov Yva Lefebvra.

Tento zvrat v situácii prišiel len niekoľko minút po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron v Bruseli na summite Európskej únie vyhlásil, že všetky dôkazy naznačujú, že rukojemnícka dráma v Trebes, ako aj streľba v supermarkete a v neďalekom meste Carcassone sú teroristickým útokom.

Macron zároveň ponúkol “plnú podporu” každému, koho sa situácia týka. Prezident uviedol, že “v tomto štádiu” neposkytne podrobnosti o počte obetí. Macron dodal, že v nasledujúcich hodinách sa vráti do Paríža a bude pozorne sledovať situáciu.

 

Podozrivým z útoku v Trebes je 26-ročný Redouane Lakdim; polícia ho sledovala

Reklama

Počas dnešných útokov prišli o život traja ľudia. Polícia neskôr do supermarketu v malom meste Trebes vtrhla a ako na Twitteri následne napísal francúzsky minister vnútra Gérard Collomb, policajti útočníka zastrelili. Informácie priniesli tlačové agentúry Reuters a AP.

Francúzske ministerstvo vnútra opísalo podozrivého zo streľby v supermarkete a zo zajatia rukojemníkov ako 26-ročného drobného delikventa, ktorého úrady pokladali za zradikalizovaného a polícia ho sledovala. Minister vnútra Collomb ho identifikoval ako Redouana Lakdima a dodal, že zabil troch ľudí.

Minister dodal, že Lakdim konal sám. Collomb takisto ocenil hrdinstvo policajta, ktorý sa dobrovoľne vymenil za jedného z rukojemníkov zadržiavaných v supermarkete a utrpel vážne zranenia. Tomuto policajtovi sa v prítomnosti ozbrojeného muža podarilo ponechať si zapnutý mobilný telefón a celé hodiny udržiaval kontakt s kolegami mimo supermarketu.

 

Islamský štát sa prihlásil k zodpovednosti za útoky vo Francúzsku

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za strelecké útoky a rukojemnícku drámu na juhu Francúzska. Vyhlásila, že tieto útoky podnikol jeden z jej “vojakov”.

Tlačová agentúra Amák napojená na extrémistov citovala ich predstaviteľa, podľa ktorého podnikol útoky “vojak Islamského štátu”, lebo zareagoval na výzvy “cieliť na krajiny koalície”.

Reklama

Týmto označením mal na mysli koalíciu vedenú Spojenými štátmi, ktorá od roku 2014 uskutočňuje nálety proti IS v Sýrii a Iraku. Francúzsko je súčasťou tejto koalície, pripomenula tlačová agentúra AP.

 

Zadržiavateľ rukojemníkov v Trebes bol podľa svedka veľmi rozrušený

Zákazník v supermarkete opísal útočníka ako “veľmi rozrušeného, vynervovaného muža, ktorý niekoľkokrát zakričal ‘Alláhu akbar!’ (Boh je najväčší)”.

Christian Guibbert novinárom povedal: “Počuli sme výbuch, vlastne niekoľko výbuchov. Tak som sa išiel pozrieť, čo sa stalo, a videl som muža ležiaceho na dlážke a ďalšieho človeka, veľmi rozrušeného, ktorý držal v jednej ruke strelnú zbraň a v druhej nôž.”

Guibbert uviedol, že sa šli s manželkou, švagrinou a ďalšími zákazníkmi skryť do chladničky v mäsiarstve. Potom sa Guibbert vrátil do hlavnej miestnosti supermarketu a kráčal smerom k útočníkovi, pričom telefonoval polícii a opisoval jej situáciu.

Zákazník dodal, že útočníkovi, ktorý sa k nemu “hnal”, ušiel núdzovým východom supermarketu, keď práve dorazili elitné policajné zložky a mali vtrhnúť do budovy.

Reklama

 

Macron: Útoky na juhu Francúzska si vyžiadali tri obete a 16 zranených

Teroristické útoky si vyžiadali tri obete na životoch a 16 zranených.

Po zasadnutí krízového štábu, ktoré sa konalo na ministerstve vnútra v Paríži, to podvečer uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron. Dodal, že stav dvoch zranených ľudí je vážny.

Macron súčasne informoval aj o zásahu elitných jednotiek, ktoré zneškodnením útočníka zadržiavajúceho v supermarkete v meste Trebes niekoľko osôb ukončili rukojemnícku drámu.

Macron dodal, že operácia protiteroristického komanda francúzskej žandarmérie (GIGN) sa uskutočnila, lebo “nebolo iné riešenie”. Prezident súčasne ocenil odhodlanie, profesionalitu a odvahu zasahujúcich policajtov.

Osobitne vzdal Macron hold podplukovníkovi žandarmérie, ktorý sa vymenil za jedného z rukojemníkov. Tento policajt utrpel veľmi vážne zranenia, zachránil životy a teraz “bojuje o ten svoj”.

Reklama

Macron spresnil, že úlohou vyšetrovateľov bude zistiť, ako a kedy sa páchateľ, identifikovaný ako Radouane Lakdim, zradikalizoval. Polícia musí zistiť aj to, ako sa dostal k strelnej zbrani, ktorú použil pri streľbe v meste Trebes a predtým v Carcassonne, kde sa s pomocou nej zmocnil auta a zastrelil prvú obeť.
Macron dodal, že prihlásenie sa extrémistickej organizácie Islamský štát k dnešným atentátom francúzske orgány preverujú.

 

 

 

 

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali