Bratislava 19. augusta 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Oliver Ondráš)
Priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle SR v 1. polroku 2019 dosiahla úroveň 1011 eur. Oproti 1. polroku 2018 to predstavuje nárast o 9 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK)
Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy podľa neho nastal vo výrobe a konzervovaní hydiny, kde sa priemerná mesačná mzda 1006 eur v 1. polroku 2019 zvýšila oproti 1. polroku 2018 o 15 %. Medziročne sa nezaznamenal pokles priemernej mesačnej mzdy ani v jednom sledovanom odvetví.
Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle v 1. polroku 2019 dosiahli zamestnanci v odbore úpravy a spracovania mlieka, a to 1116 eur, vo výrobe hotových krmív to bolo 1169 eur, vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov 1053 eur, vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek 1220 eur, vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov 1184 eur, vo výrobe hroznového vína 1035 eur, vo výrobe piva a sladu 1599 eur a pri stáčaní prírodnej minerálnej vody a výrobe nealko nápojov 1235 eur.
Korpáš dodal, že najvyššia priemerná mesačná mzda v 1. polroku 2019 sa dosiahla pri výrobe piva a sladu, a to 1599 eur, najnižšia pri výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 780 eur a rovnako pri výrobe cestovín vo výške 780 eur.