Podpora verejnosti žilinským lekárom netrvá večne. Vybojovali svoje, ale opustili pacienta, služby ostávajú prázdne

Podpora verejnosti žilinským lekárom netrvá večne. Vybojovali svoje, ale opustili pacienta, služby ostávajú prázdne

Bratislava 7. decembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Krízový stav trvá, lekári odmietajú návrat do služieb

Niekoľkohodinové rokovanie v žilinskej fakultnej nemocnici s poliklinikou, kde je krízový stav pre hromadné vypovedanie ústavných pohotovostných služieb lekármi, neprinieslo vyriešenie situácie. Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej bude napriek tomu o pacientov postarané. Šéfka rezortu Zuzana Zvolenská vzhľadom na situáciu prerušila pracovnú cestu v Bruseli a vrátila sa do SR.

Reklama
Momentálne nie je žilinská nemocnica podľa Zvolenskej dobrým miestom ani pre pacientov ani pre lekárov

Čižmáriková priblížila, že šéf nemocnice Štefan Volák na rokovaní sľúbil odborom stiahnutie všetkých 18 výpovedí lekárom, ako aj zastavenie zlučovania oddelení. Odborári zase boli ochotní hovoriť o znižovaní platov tamojších lekárov. Ako však poukázala Čižmáriková, problém nastal pri požiadavke, aby lekári počas rokovaní nastúpili na pohotovostné služby. To mali odmietnuť.

 

Reklama

Jeden o koze, druhý o voze

“Je nám ľúto, že pán riaditeľ sa nechce dohodnúť napriek tomu, že mu lekári vyšli v ústrety a tak, ako sme informovali už pred pár dňami, ponúkli aj zníženie svojej mzdy,” uviedol šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Ich podmienkou malo byť, že ušetrené finančné prostriedky sa použijú na zvýšenie mzdy pre ostatný zdravotnícky personál. K podmienke obnovenia služieb sa odbory vo svojom stanovisku nevyjadrili.

“Stále nechápeme, ako mohli byť lekári vyhodení z dôvodu nadpočetnosti, ak pre ich nahradenie bolo nutné povolať armádu,” skonštatoval Visolajský. Reagoval tak na fakt, že so službami teraz vypomáhajú aj vojenskí lekári po dohode rezortov zdravotníctva a obrany. “Očakávame, že nadpočetnosť týchto lekárov ako dôvod ich prepustenia pán riaditeľ vysvetlí celému Slovensku,” doplnil.

 

Prepúšťanie zastavili, aj rušenie oddelení. Stabilizácia však nenastala

Pohotovosť nefunguje, nedajbože, aby sa vám skomplikoval stav

Reklama

Nemocnica má problém so zabezpečením ústavných pohotovostných služieb po tom, čo lekári z viacerých oddelení dnes podali hromadné výpovede zo služieb. Prevoz pacientov do iných nemocníc však zatiaľ nebol potrebný. Takéto riešenie hrozilo vzhľadom na to, že výpovede prišli krátko pred začiatkom pohotovostných služieb. Podala ich vyše polovica lekárov, dôvodom bola podpora kolegov z ortopédie.

Situáciu pomáhajú riešiť ostatní lekári zo žilinskej nemocnice, ako aj dvaja vojenskí lekári a jeden lekár z Ružomberka. Výpovede zo služieb lekárov prišli po tom, čo nemocnica prepustila viacerých lekárov, ktorí nepristúpili na nové zmluvy. Tie majú reagovať na potrebu nemocnice šetriť finančné prostriedky, z ktorých väčšinu dáva na mzdy zamestnancov. Odbory však za problémami nemocnice vidia najmä nízke platby od zdravotných poisťovní.

 

Zvolenská: Zastavujem všetky operačné výkony!

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská zastavila s okamžitou platnosťou v žilinskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) všetky plánované a odkladné operačné výkony až do odvolania. 

Reklama

„Žilinská nemocnica v súčasnosti prestala plniť funkcia fakultnej a koncovej nemocnice, a preto aj prestáva byť koncovou nemocnicou. Ja si ctím právo na štrajk. Nie je však silnejšie ako právo na zdravie a právo na život. Sme zodpovední aj za pacientov v žilinskej nemocnici a nemôžeme si dovoliť čakať, ako sa ráno vyspí lekár zo žilinskej nemocnice a či sa rozhodne prísť do práce alebo neprísť do práce,“ povedala Zvolenská.

 

Žilinská nemocnica už nemôže byť vnímaná ako koncová

Minister obrany Martin Glváč označil hromadné vypovedanie ústavných pohotovostných služieb lekármi žilinskej nemocnice za hazardovanie so zdravím a životmi pacientov. „Situácia je zložitá. Ale sme ochotní a schopní ju riešiť. A vieme sa zariadiť, aj ak by takýto stav trval dlhšie. Je to pre nás memento, aby sme do budúcna vedeli takýmto situáciám predchádzať. Budeme sa aj rezortne zaoberať tým, ako vytvoriť skladbu lekárov alebo iných profesií, aby sme sa v krízových situáciách v rámci rezortov vedeli pôsobiť tak, aby sa nám takéto problémy nestávali a neboli ohrozované životy a zdravie občanov,“ uviedol Glváč.

Zdravotná starostlivosť pre pacientov je podľa nej momentálne zabezpečená. „V spolupráci s vedením žilinskej nemocnice sme informovali aj Záchrannú zdravotnú službu. V prípade úrazov alebo neodkladnej zdravotnej starostlivosti nemocnica bude poskytovať neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Rovnako je možnosť, že pacienta odvezú do inej nemocnice. Základom je, že nemôžeme pripustiť, aby lekári v zmenách do 15.30 vykonávali odkladné operačné výkony a potom sa nevrátili k svojim pacientom. Práve preto sme zastavili všetky odkladné operačné výkony. Takáto situácia je život a zdravie ohrozujúca,“ uzatvorila ministerka zdravotníctva.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali