Mýty o organických potravinách. Ako nás klamú manažéri marketingu

Mýty o organických potravinách. Ako nás klamú manažéri marketingu

Rím 2. júna 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Stále väčší počet Talianov kupuje ekologicky čisté potraviny. Keď si dávajú do koša potraviny so značkou “bio”, sú dokonca ochotní zaplatiť viac ako za rovnaké “neorganické” potraviny. Je to ale rozumná voľba? Podľa mienky niektorých expertov nie!

Reklama

Sputnik.Itália sa na to spýtal profesora, bývalého prezidenta talianskeho agrometeorologického združenia (Associazione Italiana di Agrometeorologia), docenta Milánskej univerzity, autora veľkého počtu publikácií, spoluriaditeľa Múzea poľnohospodárskych dejín a viceprezidenta Agrárnej spoločnosti Lombardie Liugiho Marianiho.

Mariani: Som koordinátor skupiny SETA (Poľnohospodárskej vedy a technológie n.d.r.), neformálnej siete výskumníkov vo sfére agronómie a poľnohospodárskej výroby, ktorá bola založená v reakcii na aktívnu propagandu organického poľnohospodárstva v posledných rokoch. Jedna vec je pestovať organické potraviny podľa dopytu trhu, iná je venovať sa “bio” marketingu s dôrazom na škodlivosť inej poľnohospodárskej produkcie, ktorá dnes živí celý svet!

Reklama

V rámci SETA sa snažíme oboznámiť obyvateľov s integrovaným poľnohospodárstvom, ktoré víta inovácie tiež v genetike (rozmanitosť pestovaných kultúr, druhov živočíchov), v technológiách pestovania: hnojivá, ničenie buriny, rastlinolekárskej bezpečnosti, zavlažovanie, a pod.

Poľnohospodárstvo dnes živí planétu práve s pomocou technológií. V 20. storočí sa podarilo dvakrát zvýšiť poľnohospodársku výrobu a žať z jedného hektára šesťnásobnú úrodu ako pred sto rokmi.

Na začiatku dvadsiateho storočia obývalo planétu poldruha miliardy ľudí, dnes je ich ale cez 7 miliárd, a dokážeme lepšie uživiť obyvateľstvo čo do kvality a kvantity vďaka tomuto technologickému pokroku. Ak sú dnes ľudia, ktorí dávajú prednosť organickým surovinám a sú ochotní platiť za ne dvojnásobok alebo trojnásobok, je to výborné, avšak nemyslím, že si to môže dovoliť ostatné obyvateľstvo.

 

Hypotetické poľnohospodárstvo založené na “organickej produkcii” teda nedokáže uživiť celý svet?

Reklama

Organické poľnohospodárstvo má dnes výsledky nižšie ako to tradičné o 20-70%. Je to priemerne o 50% menej produkcie štyroch najdôležitejších kultúr, ktoré dnes zabezpečujú 64% potravín pre obyvateľstvo: pšenica, ryža, kukurica a sója.

Ak sa budeme venovať iba organickému poľnohospodárstvu, ktoré dnes zabezpečuje 2% potrieb svetového obyvateľstva v stravovaní, potom by sme dokázali na rovnakej pôde uživiť podľa tejto technológie len 50% obyvateľov planéty. Takže bolo potrebné urobiť rozhodnutia: čo máme “obetovať”? Seba obetovať nechceme, takže ohrozené bude chudobné obyvateľstvo rozvojových krajín.

 

Pán profesor, čo dnes znamená termín biopotraviny?

Sú to potraviny, v ktorých výrobe sa neuplatňuje viacero technológií. Ide napríklad o syntetické hnojivá, takzvané chemikálie, vďaka ktorým sa dnes zvýšila výroba bielkovín. Závisí na nich výroba 50% bielkovín pre ľudskú stravu. Bielkoviny tvoria telesnú štruktúru, takže fakt, že ľudia sú dnes o 15 cm vyšší ako v čase zjednotenia Talianska (pozn. rok 1861), sa vysvetľuje rozvojom bielkovinovej stravy: mlieko, mäso, krúp a bôbovitých kultúr.

Reklama

Manažéri marketingu často vyhlasujú, že sa vo výrobe organických potravín nepoužívajú pesticídy, ale nie je to pravda, pretože aj v tomto prípade jednoducho nepoužívajú ich nové druhy, ale tradičné, ako je síran meďnatý, pyretrum, azadirachtin a spinosad. Toto stále používajú. A chcel by som povedať, že nie je potrebné “hanobiť” chémiu, sami sme tiež z chémie, bez nej by sme neboli živými organizmami.

 

Dá sa očakávať, že organické potraviny majú vyššiu kvalitu?

Väčšia časť vedeckej literatúry nepripúšťa možnosť podstatných rozdielov v kvalite bio a “nebio” potravín. Výrobcovia sú povinní dodržiavať kvalitu potravín podľa zákona. Farmár preto vyrába produkciu s použitím pesticídov, ktoré zabraňujú prítomnosti húb, hmyzu, burín, aby ničili osevy, pritom ale nezabúda, že musí dodať na trh potraviny určitej kvality.

Chcel by som spresniť: farmári nie sú “sérioví tráviči”, ako sa mylne domnievajú tí, ktorí sa venujú biomarketingu, ale podnikatelia, ktorí chránia svoje osevy pred škodcami, ktorí ich inak zničia. A to tiež nastoľuje antropologickú otázku.

 

V akom zmysle antropologickú?

V Biblii sa hovorí, že Boh povedal Adamovi a Eve po vyhnaní z raja toto: “Hľa, dal som vám každú rastlinu majúcu semená na povrchu celej zeme a každý strom, na ktorom je ovocie majúce semená. To budete mať za pokrm. “Ale prehovoril aj o burinách, ktoré ničia úrodu, čo je prekliatie, s ktorým ľudstvo bojuje oddávna, dnes tiež s pomocou takzvaných herbicídov. Toto je antropologický fakt.

Do päťdesiatych rokov minulého storočia sa všetko robilo ručne, napríklad ničenie buriny na ryžových poliach, čo si vyžiadalo 600 hodín na jeden hektár. Dnes, s ohľadom na cenu pracovnej sily, by sme v tomto prípade platili 15 eur za jedno kilo ryže. Avšak s pomocou mechanizácie a chémie sme prekonali veľa negatívnych následkov.

 

Reklama

Vari značka bio nezaručuje absenciu chemického “znečistenia” výrobku?

Vôbec nie! V skutočnosti to nie je žiadna záruka, pretože ide o certifikáciu “procesu”, a nie výrobku. Záruku poskytujeme my, keď s pomocou rozboru zisťujeme, že 98-99% výroby “organických” potravín, alebo výrobkov integrovaného poľnohospodárstva, obsahuje nižšie percento pesticídov, než ustanovuje zákon. Tým potvrdzujeme, že látky v týchto potravinách majú koncentráciu, ktorá nespôsobuje toxickosť, pretože je nižšia ako hranica stanovená zákonom. “Bezpečnostné prah” stanovuje zákon.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali