Myslela si, že už je v bezpečí: Bývalá jezídska otrokyňa stretla svojho trýzniteľa v nemeckých uliciach

Myslela si, že už je v bezpečí: Bývalá jezídska otrokyňa stretla svojho trýzniteľa v nemeckých uliciach

Berlín/Bagdad 17. augusta 2018 (HSP/Foto: The Times)

 

Jezídska tínedžerka, ktorá bola predaná do otroctva Islamským štátom, následne ušla a dostala sa až do Európy, teraz uteká z Nemecka. V uliciach Stuttgartu sa totiž neuveriteľnou náhodou stretla tvárou v tvár s mužom, ktorý ju v Iraku násilím držal a využíval ako otrokyňu. O tomto neuveriteľnom prípade informuje denník The Times

Na snímke jezídske dievča Ashwaq Ta’lo

Ashwaq Ta’lo mala 15 rokov, keď pred štyrmi rokmi ISIS zaútočil na celú jej rodinu v tradičnom “srdci” Jezídov na severe Iraku. ISIS ju následne predal spolu so sestrou a ďalšími mladými ženami a dievčatami, a mala žiť s mužom, ktorého meno je Abu Humam.

Reklama

Dievčaťu sa po čase podarilo ujsť a dostala sa až do Nemecka ako utečenkyňa, kde sa aj stretla so svojou matkou a ďalšími členmi rodiny. V jeden februárový deň ju však na ulici cestou domov v Stuttgarte zastavil jeden muž. “Keď som sa zadívala do jeho tváre, okamžite som zamrzla.”, povedala pre kurdskú agentúru Bas News. “Bol to Abu Human, mal tú istú hrôzostrašnú bradu a odpornú tvár. Onemela som, keď začal na mňa hovoriť po nemecky a opýtal sa ma: “Ty si Ashwaq, však”? ”

V posledných týždňoch si Jezídi pripomínali smutné výročie vpádu ISIS do ich regiónu. Hoci už územie získali naspäť, mnohí Jezídi ešte stále žijú v utečeneckých táboroch v Kurdistane a nie sú schopní sa vrátiť domov kvôli prebiehajúcemu konfliktu medzi irackými a kurdskými frakciami.

Reklama

Mnohí Jezídi, najmä mladé ženy, sú ešte stále v zajatí ISIS. Výnimkou nie je ani sestra Ashwaq. V deň, keď ich ISIS napadol, Ashwaq sa dostala spolu so 65 členmi jej rozvetvenej rodiny do blízkosti hraníc Sýrie. Jej otec, matka a niektorí starší a menej “schopní” príbuzní ostali, a podarilo sa im dostať na pohorie Sindžár, kde táborili tisíce Jezídov, až kým ich nezachránili.

Piati bratia Ashwaq sú ešte stále nezvestní a predpokladá sa, že jej sestra sa aj teraz nachádza v zajatí ISIS. Ženy, ako hovorí, po vpáde vzali naspäť do Iraku a ISIS ich dal do dobre zadokumentovanej dražby jezídskych žien v Mósule. Ashwaq si kúpil práve Abu Humam, vojak sýrskej frakcie ISIS, za 100 dolárov.

“Išli sme si dušu vyplakať. Všetko bolo márne”, hovorí Ashwaq. “Neskôr sme sa dozvedeli, že to isté sa deje aj v ostatných izbách”.

Ashwaq jej “majiteľ” vzal do Sýrie a prinútil konvertovať na islam. Musela sa s ním modliť päťkrát denne a učiť sa v arabčine časti Koránu naspamäť (jej materinský jazyk je kurdský). “Všetko som to robila s nádejou, že mi neublíži – ako mi sľúbil. No on ma zneužíval každý deň po dobu viac než desať mesiacov.”

Ashwaq sa nejakým zázrakom podarilo ujsť – kráčala 14 hodín k pohoriu Sindžár a neskôr požiadala o azyl v Nemecku. Ona, jej matka a dvaja bratia napokon skončili v Stuttgarte. Ako ďalej hovorí, počas stretnutia so svojim trýzniteľom na ulici v Nemecku jej Abu povedal: “Ja som Abu Human, a ty si bola chvíľu so mnou v Mósule. Viem, kde bývaš, s kým bývaš a čo robíš.”

Reklama

Ashwaq utekala a skryla sa. Následne o tejto udalosti porozprávala bratovi, azylovému úradníkovi a polícii. Polícia muža identifikovala prostredníctvom kamery v supermarkete, ale povedali jej, že s tým nemôžu nič urobiť – Abu bol totiž tiež registrovaný ako utečenec. Európske krajiny totiž majú trestať sýrskych utečencov, ak páchali zločiny na akejkoľvek strane v sýrskom konflikte, no je príliš ťažké získať k tomu dôkazy.

Ashwaq v súčasnosti žije so svojím otcom Hajj-Hamidom Ta’lo v Kurdistane. Tvrdí, že na návrat do Nemecka nemôže už ani pomyslieť. “Nikdy sa tam nevrátim”, zaprisaháva sa.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

14:19

V nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

14:19

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok. Týkať by sa to malo celého obchvatu Bratislavy, Nitry, Žiliny, Popradu, Košíc a Prešova. Cieľom je odľahčiť dopravu v mestách. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to uviedol v piatok po stretnutí s ministrom dopravy SR Jozefom Rážom (nominant Smeru-SD).

14:18

Polícia vo štvrtok opätovne zadržala manžela bývalej škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej pre podozrenia zo sprenevery. Peter Murell je obvinený v rámci vyšetrovania financií Škótskej národnej strany (SNP).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali