Mýli sa Miroslav Beblavý, alebo zavádza zámerne? Lekcia zákerného spindoctoringu v priamom prenose

Mýli sa Miroslav Beblavý, alebo zavádza zámerne? Lekcia zákerného spindoctoringu v priamom prenose

Bratislava 21. januára 2020 (HSP/Foto:SITA-Martin Medňanský)

 

V nedeľnej televíznej relácii televízie TA3 V politike, ako aj na pondelkovej tlačovej konferencii koalície PS/Spolu vyslovil predseda strany Spolu – občianska demokracia Miroslav Beblavý niekoľko pozoruhodných tvrdení, na ktoré by bolo dobré si trochu posvietiť

Na snímke zľava predseda hnutia PS Michal Truban a predseda strany SPOLU Miroslav Beblavý

Najzákladnejšou technikou na ovplyvňovanie verejnej mienky, ktorú používajú politickí manipulátori, je sugestívne presviedčanie ľudí o opaku toho, čo je realita. Ak sa politikom nehodí, čo si verejnosť myslí o nejakej téme a naliehavo potrebujú ľudí presvedčiť o opaku, nahodia suverénny, vševediaci výraz a ľuďom predostrú potrebné tvrdenia ako úplnú samozrejmosť, aby o nich ani nezapochybovali. A presne tohto sme sa stali svedkami v uplynulých dňoch v podaní predsedu strany Spolu – občianska demokracia Miroslava Beblavého.

Reklama

Účelová lož o spojení Smeru-SD a ĽSNS „stráca dych“. „Demokratickej opozícii“ sa nepodarilo ňou priaznivcov týchto strán zneistiť, keď mnohým z nich by takéto spojenie ani neprekážalo, pretože chápu, že národnoštátne záujmy Slovenska sú dôležitejšie než nejaké ideologické rozdiely a mali by byť na prvom mieste. Zdá sa, že povere o povolebnom vytvorení koalície Smer-ĽSNS už veria iba skalní svedkovia slniečkovi, a preto ju bolo treba trochu podporiť.

Ako zámienka poslúžila fotografia zo spoločenskej akcie, kde boli pozvaní najrôznejší ľudia, od bývalého prezidenta republiky Ivana Gašparoviča, cez veľvyslancov, až po rockovú legendu Joža Ráža. Na fotografii bol hlúčik ľudí, ktorých organizátorka vyzvala na spoločnú pamiatkovú fotografiu s ňou. Na jednom okraji záberu sa tak náhodou ocitol poslanec Smeru Ľuboš Blaha a na druhom okraji poslanec ĽSNS Milan Uhrík. A takáto absolútne bezpredmetná fotografia pánovi Beblavému a jeho kumpánom poslúžila ako dôkaz o úzkom spojenectve Smeru a ĽSNS…

Reklama

Človek by sa na takej stupídnej konštrukcii zasmial, lenže tam autorom tej hlúpej konšpiračnej teórie vôbec nešlo o nejakú hlbšiu logiku: akákoľvek zámienka je manipulátorom dobrá, hlavné že splní účel. Žiaľ, pravda je smutnejšia, než to, čo Beblavý a spol. vykrikujú: národné sily sú roztrieštené a pre ideové rozdiely reálne nespojiteľné. Pre potreby strašenia košiara slniečkových ovečiek je však potrebné takúto fóbiu udržiavať – a tak poslúžila aj nevinná fotka.

Najmä, ak bol na zábere Ľuboš Blaha, najľavicovejší a ideologicky najnebezpečnejší zo smerákov, a preto nepriateľ číslo jedna. Keby bol na zábere nejaký iný poslanec Smeru-SD, asi by sa slniečkari na také slabučké a trápne divadielko s fotkou ani nepodujali.

Tu totiž ide tu ešte o inú vec. A síce o cielený útok na ľavicové krídlo Smeru. Beblavý a spol. totiž vedia, že tieto voľby budú o krúžkovaní: momentálne ešte dôležitejšie ako pripraviť Smer o percentá je potlačiť vplyv autenticky socialistického, ľavého krídla Smeru s Ficom a Blahom. Keby toto krídlo dostalo veľa preferenčných hlasov, dalo by mu to do rúk moc otočiť Smer svojím smerom – a naopak, ak by v krúžkovaní dopadla lepšie liberálnejšie naladená časť Smeru, vznikla by šanca vytvoriť slniečkovú vládu, ktorá by mohla zrealizovať vlhké sny takzvanej „demokratickej opozície“.

„Hlas odovzdaný strane ĽSNS je hlasom pre Smer-SD,“ to je ďalší Beblavého výrok, ktorý nie je jednoduchým omylom, ale je zámerne lživý a Beblavý a spol. majú celý rad dobrých dôvodov, prečo toto falošné posolstvo ľuďom podsúvajú. Celkom jednoduchá matematika však hovorí, že je to presne naopak: veď ak by národne cítiaci volič nevolil Kotlebovcov, dal by svoj hlas Smeru alebo jeho prirodzeným koaličným partnerom Vlasť či SNS – určite by ho nedal „demokratickej opozícii“. Teda je to presne naopak: hlas odovzdaný strane ĽSNS je hlasom proti Smeru-SD. A ak tých hlasov bude veľa, znemožní to Smeru zostaviť vládu. To už je pre pána Beblavého dosť dobrý dôvod na trochu manipulovania…

A ešte jedna vec, a tá by naznačovala Beblavého určitú nervozitu. Keď moderátor spomenul, že spolok PS/Spolu ako koalícia bude na volebný úspech potrebovať nie päť, ale až sedem percent a existujú signály, že by sa to dokonca ani nemuselo podariť, Beblavý odpovedal: „Toto pre nás v skutočnosti nie je zlá situácia, pretože to, čo vidíme aj z minulých volieb je, že ľudia, keď zacítia nejaké ohrozenie, majú skôr tendenciu zachraňovať. Takže my sme sa skôr báli opačného scenára, kde budeme veľmi vysoko a ľudia by šli zachraňovať napríklad Matoviča, či Sulíka a na tom by sa mohli za posledné týždne otočiť voľby. Takže nie, my sa toho nebojíme.“

Reklama

Naozaj? Komu chce pán Beblavý nahovoriť, že oni sa báli, aby nemali tých hlasov priveľa? Nie je to náhodou presne naopak? Nie je to skôr tak, že pán Beblavý veľmi dobre vie, ako ich preferencie kontinuálne klesajú a z veľkolepého víťazstva by nakoniec mohol byť aj veľkolepý výbuch? Spôsob, akým na moderátorovu otázku odpovedal, až príliš pripomínal reč klamára, ktorý chce svoju lož zahovoriť. Je čoraz zjavnejšie, že s blížiacimi sa voľbami stále viac bledne jeho charizma večne nového a večne neúspešného politika, ako aj charizma jeho koaličného parťáka na spôsob chrobáka Truhlíka.

Preferencie tejto partičky, síce kvalitne školenej v spindoktoringu, ale personálne zúfalo mdlej a nudnej, narástli vlani v podstate z ničoho za pomoci médií, ale odvtedy nezadržateľne klesajú. Čaro nového vyprcháva a týchto „úplne nových politikov“ nepríjemne dobieha ich minulosť. Zato ich poradcovia sú zrejme naozaj kvalitní profesionáli: arzenál prešpekulovaných jedovatých ideových piluliek na ovplyvňovanie verejnosti, ktorými ich zásobujú, je naozaj pozoruhodný.

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali