MŠVVŠ: D. Čaplovič chce pôžičkové fondy nahradiť Fondom na podporu vzdelávania

MŠVVŠ: D. Čaplovič chce pôžičkové fondy nahradiť Fondom na podporu vzdelávania

Bratislava 21. augusta (TASR) – Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) chce nahradiť Študentský pôžičkový fond a Pôžičkový fond pre začínajúcich pedagógov jedným fondom s názvom Fond na podporu vzdelávania. Návrh zákona o Fonde na podporu vzdelávania, ktorý má zmenu umožniť, dnes rezort poslal do pripomienkového konania. Ak ho schváli vláda, parlament a podpíše prezident SR, platiť by mal od 1. januára 2013.

Nový zákon má rozšíriť aj okruh žiadateľov. V súčasnosti o pôžičku môžu žiadať len študenti prvých dvoch stupňov vysokoškolského vzdelávania a začínajúci pedagógovia. Po novom by sa k prostriedkom z fondu mohli dostať aj iné fyzické osoby, a to doktorandi, vysokoškolskí učitelia a výskumní a umeleckí pracovníci vysokých škôl. „Súčasne sa ruší obmedzenie na poskytovanie pôžičiek len pre začínajúcich pedagógov a umožňuje sa poskytovanie pôžičiek aj ostatným pedagogickým zamestnancom,“ uvádza ministerstvo v materiáli.

Podľa návrhu zákona budú pri prideľovaní pôžičiek preferovaní žiadatelia zo sociálne slabších pomerov, až následne študenti, ktorí dosahujú lepšie výsledky. Rovnako budú uprednostňovaní denní študenti pred externými. V prípade, že fond nevyčerpá všetky prostriedky v prvom kole, umožňuje sa mu poskytnúť pôžičky v ďalších kolách. Ponecháva sa doterajšia úroková sadzba, ako aj odklad úročenia až po skončení štúdia. Maximálna výška pôžičky pre študentov je v súčasnosti 1328 eur na akademický rok, po skončení školy ju splácajú s trojpercentným úrokom, lehota splatnosti je maximálne desať rokov. Podľa návrhu zákona ju bude môcť fond v odôvodnených prípadoch predĺžiť.

„Od pripravovaných zmien očakávam efektívnu správu a jasnú zodpovednosť za finančnú pomoc študentom i začínajúcim pedagógom. Fond na podporu vzdelávania musí garantovať prevádzkové úspory, efektívne riadenie a spokojnosť tých, ktorým sú pôžičky určené," povedal o návrhu zákona šéf rezortu školstva. Minister zároveň zdôrazňuje, že spojenie fondov neohrozí ani neobmedzí pomoc žiadateľom. Fondy budú podľa neho pôsobiť pod jednou strechou, ale naďalej si zachovajú svoje poslanie pomáhať študentom a začínajúcim pedagógom.

Reklama

Ak prejde návrh ministerstva, nový fond bude môcť získavať prostriedky aj z iných ako verejných zdrojov, napríklad z podnikania. Fungovať bude ako neštátny účelový fond. Návrh okrem toho upravuje možnosť odmeňovania členov kolektívnych orgánov fondov, pričom zohľadňuje obmedzenie pre štátnych zamestnancov v tejto oblasti. Funkcie členov orgánov fondu sú v súčasnosti čestné, v jeseni minulého roka však noví členovia orgánov zistili, že bývalé vedenie fondu si vyplácalo vysoké odmeny. Medzi týmito členmi orgánov fondu boli aj úradníci ministerstva. Nový zákon podľa ministerstva vymedzuje rámec pre odmeňovanie členov, ale konkrétny spôsob určenia odmeny, ako aj jej vyplatenie ponecháva na fond. Kvôli transparentnosti hospodárenia presne uvádza, ktoré prostriedky fondu budú môcť byť použité na poskytovanie pôžičiek a ktoré na správu fondu.

Reklama

maš ed

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali