Nová politická strana zameraná na ochranu života už má 14 000 podpisov. KDH tvrdo reaguje: Slovensko vás nepotrebuje, KDH je matkou matiek!

Nová politická strana zameraná na ochranu života už má 14 000 podpisov. KDH tvrdo reaguje: Slovensko vás nepotrebuje, KDH je matkou matiek!

Bratislava 17. januára 2019 (HSP/Foto:Facebook)

 

Prípravný výbor Kresťanskej demokracie – Život a prosperita odovzdal včera na ministerstve vnútra 1339 hárkov s viac ako 14000 podpismi. Podľa výboru ďalšie podpisy neustále vo veľkom množstve prichádzajú

Na snímke Peter Molda

Podľa výboru je to „silný odkaz, že Slováci túžia po strane, ktorá bude nielen mať vznešené deklarácie, ale predovšetkým ich nevymení pri prvej príležitosti za vládne autá. Práve preto ako jediná strana na Slovensku budeme mať v stanovách záväzok nevstúpiť do vlády, ktorá nezvýši ochranu života a ekonomické postavenie rodiny.“

Reklama

Podľa splnomocnenca výboru Petra Moldu, zber uskutočňovali svojpomocne, bez agentúr. „Zbierali sme po rodinách, kamarátoch na uliciach, po spoločenstvách a pred kostolmi. To sú miesta, kde budeme prítomní naďalej, pretože tam sú ľudia, čo nepovažujú za normálne, že 28 rokov po revolúcii je normálne zabiť mesto veľkosti Svidníka každý rok a útočí sa na tých, čo to chcú zmeniť. Ak nie je úcta k životu, nie je ani k majetku ani k spravodlivosti.“

KDŽP je podľa Moldu otvorená všetkým ľuďom, ktorí sa stotožňujú s jej prioritami. Aj zber podpisov potvrdil, že stranu podporujú voliči naprieč politickým spektrom: “Dvere má otvorené každý. My kádrovať a skúmať úmysly sŕdc nebudeme, to je výsada Boha. Každý človek čo dal svoj podpis vyslal signál, že slovenský národ si žiadne hodnotové prázdniny nezobral, to je odkaz dňa a za toto svedectvo každému ďakujeme.“

Reklama

Vznik čitateľnej kresťanskej strany prispeje podľa prípravného výboru KDŽP ku kryštalizácii politickej scény, pretože aj liberálne a socialistické strany budú vedieť lepšie bojovať za vlastné priority ak budú vedieť, že majú súpera, ktorý sa im vopred nepoddáva. „Prispeje to k posilneniu argumentácie, dialógu a mobilizácii ľudí.“

Pre kresťanov je dôležité, aby fungovalo školstvo, zdravotníctvo, spravodlivosť, aj my chceme recyklovať plastové fľaše, ale hovoríme, že nad tým všetkým je život. Kto s tým nesúhlasí, bude rozprávať, že korupcia sa dá vykoreniť aj v národe, ktorý dovoľuje zabíjať. My tvrdíme, ak nie je v úcte život, nie je úcta ani k majetku. Budeme argumentovať, presviedčať, ale nebudeme meniť naše presvedčenie.“

KDŽP vidí budúcnosť Slovenska v Európskej únii, ktorá sa však aj za pomoci Slovenska „musí vrátiť k svojmu pôvodnému  poslaniu, teda zabezpečovať bezpečnosť a prosperitu. Dnes tu zlyháva na plnej čiare a miesto toho sa stala inkubátorom ideológií proti životu a rodine. Ak byrokrati dokážu podmieňovať humanitárnu pomoc prijatím abortívnych a LGBTI politík a to v čase, keď je na čele EÚ kresťanský demokrat, je to neprijateľný posun.“

KDŽP bude mať ustanovujúci Snem v Šaštíne, kde sa rozhodne o jej programe a predstaviteľoch. Vznikáme kvôli programu a ten bude náš líder. Prípravný výbor si splnil úlohu a teraz pozývame všetkých ľudí dobrej vôle k spolupráci a veríme, že sa pridajú, pretože toto je historická chvíľa.“

 

Reklama

Na vznik novej strany tvrdo reaguje KDH 

Na snímke predseda KDH KDH Alojz Hlina

Slovensko novú stranu vytvorenú z neúspešných politikov Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) a časti “starej gardy” nepotrebuje. Vyplýva to z reakcie kresťanských demokratov na vznik politickej strany Kresťanská demokracia – Život a prosperita (KDŽP), ktorú agentúre SITA poskytol hovorca hnutia Stano Župa

Slovensko nepotrebuje ani politickú stranu, ktorá bude podporovať Štefana Harabina. Slovensko nepotrebuje ani politickú stranu s príklonom k Ľudovej strane Naše Slovensko či Smeru-SD, ani stranu plnú morálnych kompromisov,” vyplýva zo stanoviska KDH.

Podľa KDH nie je možné založiť niečo spravodlivé na nespravodlivosti, na klamstve.

“Začali s tým, že osočovali KDH. Je to veľký paradox, že osočovali tí, ktorí boli sami súčasťou toho, čo kritizovali. Sú indície, že ľuďom v kostoloch hovorili, že podpisujú petíciu proti “Istanbulu” a pritom podpisovali petíciu za vznik novej strany. Ak je toto pravdou, to nie je v rozpore s vierou, s kresťanstvom, ale aj so zákonom. A také veci má riešiť polícia,” uvádza sa v reakcii KDH.

Reklama

Kresťanskí demokrati priblížili, že splnomocnenec tejto novej strany Peter Molda bol v KDH dlhé roky. Bol členom rozpočtovej správy KDH, nominantom v štátnych železniciach.

KDH je matkou matiek, lietadlová loď. Teraz však z KDH odchádzajú neúspešní členovia, ktorí neuspeli v KDH a majú pocit, že keď budú hrubo zneužívať tému ochrany života a útočiť na KDH, tak uspejú. Sme svedkami ďalšieho pokusu o rozbitie konzervatívnych, kresťanských hlasov,” uzavrelo KDH.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali