Mníchovská zrada – začiatok vojny a prológ k útoku na ZSSR

Mníchovská zrada – začiatok vojny a prológ k útoku na ZSSR

Moskva 1. novembra 2017 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

V súčasnosti celý rad zahraničných médií (najmä amerických a európskych) zámerne skresľujú skutočné motívy rozpútania druhej svetovej vojny. Stále častejšie sa spomína sovietsko-nemecký Pakt o neútočení z roku 1939. Takto sa autori publikácií snažia pripísať ZSSR rovnakú zodpovednosť za rozpútanie vojny, akú nesie fašistické Nemecko. Zmysel podobnej politiky je celkom konkrétny: dať znamienko “rovná sa” medzi ZSSR a Nemecko, vykresliť krajinu, ktorá zvíťazila nad fašizmom, ako rovnakého agresora, akým bol hitlerovský reich. Teda postaviť víťaza na rovnakú úroveň ako porazeného.

Ilustračné foto: Predstavitelia Nemecka a ZSSR podpísali 23. augusta 1939 v Kremli pakt o neútočení – Pakt Ribbentrop – Molotov

Západní žurnalisti takýmto spôsobom otvorene presmerovávajú obviňujúci prst z Nemecka na našu krajinu. V snahe očistiť ostatné krajiny Európskej únie však zámerne obchádzajú inú udalosť, ktorá v podstate neodvratne viedla k druhej svetovej vojne, a tou bolo podpísanie Mníchovskej dohody v roku 1938.

Reklama

29. septembra 1938 sa mníchovskej Hitlerovej rezidencii Führerbau zišli vedúci predstavitelia vlád Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka a Talianska (Chamberlain, Daladier, Hitler a Mussolini). Počas dvojddenných rokovaní rozhodli o osude Československa, ktorého predstaviteľov prizvali iba na to, aby si “vypočuli rozsudok” (účasť ZSSR na stretnutí bola striktne odmietnutá). Československu “odporučili” (rozumej: donútili ho), aby odovzdalo Nemecku Sudety (región, ktorý kompaktne obývali sudetskí Nemci) so všetkým majetkom, ktorý sa nachádzal na uvedenom území vrátane zbraní a vybavenia opevnených pásiem. V prípade nesplnenia tejto požiadavky Francúzsko, ktoré malo s Československom dohodu o jeho ochrane pred nemeckou agresiou, vyhlásilo, že neručí za následky. Mníchovská dohoda, ktorá bola spísaná 29. septembra a podpísaná30. septembra o jednej hodine v noci, viedla ku konfederalizácii predvojnového Československa.

Termín Mníchov 1938 sa navždy stal synonymom vierolomnosti, ktorej sa dopustili Veľká Británia a Francúzsko voči krajine, čo si nikdy nerobila nároky na územia susedných štátov, a to len aby ulahodili diktátorovi, ktorého samotní Angličania a Francúzi označovali za najkrvilačnejšieho v dejinách. A debata okolo takzvaného tajného protokolu k Paktu Molotova – Ribbentropa, ktorá sa rozprúdila na konci sovietskej éry, umožnila, že okolnosti roku 1938 boli potlačené a na skutočný mechanizmus začiatku druhej svetovej vojny sa pozabudlo. Všetko mohlo byť inak, ak by sa Chamberlain a Daladier tak nebratríčkovali s Hitlerom.

Reklama

V prvom rade vyzerá čudne pokorná kapitulácia Československa. Len týždeň pred udalosťami v Mníchove československý prezident Eduard Beneš vyhlasoval, že jeho krajina dokáže odolať nemeckému útoku aj bez pomoci spojencov. Jeho vyhlásenia boli podpreté úctyhodnou vojenskou silou Československa: krajina mohla po mobilizácii postaviť do boja 36 vycvičených a výborne vyzbrojených divízií. Československé zbrane (samonabíjacie pušky, guľomety, tanky) sa v tých časoch považovali za jedny z najlepších na svete a vo veľkom sa vyvážali. Krajina mala obrovský arzenál, ktorý prevyšoval potreby vlastnej československej armády. Strategická obrana Československa sa opierala o systém trvalých opevnení pozdĺž hraníc s Nemeckom. Keď Hitler po pripojení Sudet navštívil “nové územie reichu”, vyjadril radosť, že wehrmacht nemusel dobýjať útokom tento československý obranný systém: vtedajšia nemecká armáda by takúto úlohu zvládla len ťažko. V každom prípade by Nemci museli zaplatiť za dobytie veľkými stratami.

Nemecko sústredilo proti Československu 37 divízií, čím však nechalo nechránený svoj západný front. Pravda, strategická konfigurácia československého územia bola z hľadiska obrany nevýhodná a wehrmacht by ju mohol na nejakom úzkom mieste prelomiť a roztrhnúť na časti. Lenže to je otázne, či by sa Nemcom podarilo prelomiť líniu českých opevnení a potom uskutočniť tankový blitzkrieg, ak zoberieme do úvahy neskúsenosť práve založeného wehrmachtu a prevahu Čechov v počte tankov.

V dôsledku okupácie Československa (a po Mníchove bolo úplne jasné, že je neodvratná) z centra Európy zmizla jedna zo síl, ktorá potenciálne mohla prispieť k porážke agresora. Zároveň nevýslovne zosilnel wehrmacht. Získal vynikajúce vojenské zbrane aj závody, ktoré tieto zbrane vyrábali. Išlo o viac než milión samonabíjacích pušiek, akými Nemci predtým nedisponovali, stovky tankov, ktoré boli oveľa dokonalejšie z hľadiska bojových schopností než pôvodné nemecké tanky …

Okrem toho Nemecko získalo územie, vhodné na napadnutie Poľska (ktoré si v roku 1938 ešte namýšľalo, že je spojencom Nemecka a zároveň s ním si natešene delilo Československo), a to z niekoľkých smerov, čo Hitler otvorene aj povedal pohlavárom Tretej ríše. A okupácia Poľska poskytla Hitlerovi najlepšie východisko na útok proti ZSSR. Mníchovská zrada spôsobila, že napadnutie Poľska bolo takmer neodvratné, a teda aj zapríčinila druhú svetovú vojnu. Mníchovská zrada znamenala začiatok agresie nielen proti sovietskemu ľudu, ale aj proti národom európskych krajín. Preto by sa dni Mníchovskej zrady, t.j. 29. a 30. september, mohli a mali pripomínať ako dni pamiatky na obete druhej svetovej vojny.

Celý text sa dá nájsť TU.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali