Briti kvôli referendu odkladajú tehotenstvá. Pripravujú sa na veľké zmeny

Briti kvôli referendu odkladajú tehotenstvá. Pripravujú sa na veľké zmeny

Londýn 17. júna 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

Neistota okolo britského referenda o vystúpení z Európskej únie priviedla mladé páry v Británii k opatrnosti pri plánovaní rodičovstva. Zistili to odborníci z britskej prieskumnej agentúry Opinium Research v projekte, na ktorom spolupracovali s expertmi na voličskú psychológiu z Londýnskej školy ekonómie a politických vied (LSE).

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Výskum odhalil, že predovšetkým mladí voliči “sú oveľa menej naklonení k plánovaniu rodiny” pred referendom stanoveným na 23. júna. Viac než 40-stranová štúdia nazvaná “V mysli voliča” uvádza, že významná časť britských voličov sa “už pripravuje na zmenu bývania, banky a dovolenky, či dokonca plánovania rodiny – podľa toho, aký výsledok sa dozvie počas referendovej noci”.

Reklama

“Zistili sme, že voliči vo všeobecnosti, no najmä mladí voliči, sú oveľa menej naklonení plánovať si rodinu… v kontexte prípadného výsledku za vystúpenie z EÚ v porovnaní s hlasovaním v prospech zotrvania v únii,” píše sa v štúdii.

Avšak už i referendum samotné a neistota z neho vyplývajúca spôsobila, že ľudia sú oveľa zdržanlivejší pri zakladaní či rozširovaní rodiny.

Reklama

Prieskum ďalej ukázal, že väčšina Britov (54 percent) vníma blížiace sa referendum ako najdôležitejšie hlasovanie za obdobie celej jednej generácie, pričom 81 percent ľudí ho radí k trom najdôležitejším hlasovaniam. Voliči tvrdia, že pri ich rozhodovaní bude zohrávať silnejšiu úlohu širší záujem než ich vlastný: ide im totiž viac o dobro národa a budúcich generácií.

Popri tom však všetko nasvedčuje tomu, že referendum bude znamenať práve zrážku generácií. Názory na to, či zostať alebo odísť z EÚ, a tiež čo to Británii prinesie, sa vo všeobecnosti lámu pri veku 40 rokov. Predovšetkým najmladší voliči sa obávajú, že ich vystúpenie Británie z EÚ výrazne poškodí.

Zjavné kontrasty sa ukazujú aj medzi silne proeurópskym Londýnom a jeho okolím na jednej strane a rázne euroskeptickým stredným a východným Anglickom na strane druhej. Severné Írsko a Škótsko sa jednoznačne pridali na stranu priaznivcov zotrvania Británie v EÚ.

Ústrednou myšlienkou odporcov členstva v únii je podľa prieskumu želanie obmedziť imigráciu. Až s veľkým odstupom nasleduje ich nespokojnosť s nadmernou bruselskou reguláciou.

Tábor priaznivcov členstva v EÚ má tri hlavné argumenty, ktorým pripisuje približne rovnakú dôležitosť: prístup k najväčšiemu trhu na svete, európanstvo Britov a tiež zvýšenie svetového významu Británie ako člena silného európskeho bloku.

Reklama

Podľa autorov štúdie je pozoruhodné, že argumenty za vystúpenie Británie sú v podstate viac “technické”, kým argumenty za zotrvanie krajiny v EÚ sú “skôr politické, ba až ideologické”.  Tento jav je ešte vypuklejší pri generačnom porovnaní – starší voliči zastávajú technické argumenty, kým mladší najmä politické a ideologické. Pritom je pozoruhodné, že priaznivci EÚ označujú svoje postoje za vecnejšie a menej emotívne.

Britským voličom vo všeobecnosti neprekáža, že ich krajina je v jednej únii s väčšinou súčasných členských krajín, najmä tých tzv. starých. To isté však platí, i keď v menšej miere, aj pre Grécko a nové členské krajiny ako Poľsko (na Slovensko sa v prieskume vyslovene nepýtali). Podľa výskumníkov je zaujímavé, že podobne sa na túto otázku pozerajú priaznivci brexitu aj bremainu.

Ich názory sa však už líšia pri členstve krajín ako Rumunsko či prípadnom prijatí Ukrajiny do EÚ.  Podobné rozdiely sú aj medzi mladšími a staršími voličmi – kým mladší než 40 rokov väčšinovo súhlasia s členstvom Británie v spoločenstve s Gréckom, Chorvátskom, Rumunskom či Ukrajinou, starší sú proti.

V otázke vyhraneným voličom, ako by sa Británii vodilo, keby ich názor v referende prevážil, majú všetci jasno – bude lepšie. Nerozhodnutí voliči však pri tejto otázke majú bližšie k priaznivcom zotrvania; a s vystúpením zo spoločenstva si skôr spájajú riziká.

Aký vplyv bude mať budúcotýždňové referendum na spotrebiteľskú náladu? Podľa autorov štúdie už referendum samotné vytvorilo atmosféru neistoty, bez ohľadu na jeho výsledok.  Negatívne dôsledky sa však ukazujú výraznejšie pri prípadnom vystúpení Británie z EÚ.

Reklama

Dotklo by sa to významných životných rozhodnutí, bývania, investícií, spotreby či plánovania dovolenky. Naopak, brexit by viedol k oživeniu trhu s pôžičkami, prestupom medzi bankami či k väčšiemu využívaniu krátkodobej zábavy, ako napríklad reštauračných služieb.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali