Misijné prázdniny v Poprade sa niesli v duchu Ježiš nie je retro

Misijné prázdniny v Poprade sa niesli v duchu Ježiš nie je retro

Poprad 27. júla 2016 (HSP/Foto:Tomáš Gerboc)

 

Ježiš nie je retro alebo Ježiš Kristus je ten istý včera, dnes i naveky. Aj takto znelo heslo misijných prázdnin 70 mladých ľudí na východnom Slovensku v Poprade, ktorý sa organizuje od roku 1996

Misijné prázdniny 2016
Misijné prázdniny 2016

S myšlienkou pripraviť takýto tábor na Slovensku prišiel páter Ján Štefanec, SVD, ktorý pôsobil na štúdiách aj misiách v zahraničí. Misijný tábor je určený pre deti od 14 rokov. Počas celého týždňa nechýbali aktivity, ako športové turnaje, túra na Hrebienku, či tradičný ples. Počas celého týždňa “mladí misionári” mali možnosť byť účastní aj na svätých omšiach. Príprava na misijné prázdniny trvala približne od januára 2016 až do júla. Animátori, dobrovoľníci sa pravidelne stretávali a pripravovali misijné prázdniny.

Reklama
Na snímke verbista Tomáš Gerboc, SVD s mládežou
Na snímke verbista Tomáš Gerboc, SVD s mládežou

,,Myslím, že je to veľmi pekný projekt, ktorý spája mladučkú generáciu s tými, ktorí sú už trošku straší a už si zažili svoje, ako tínedžeri. Pochopili, že je miestami aj pre tých mladších niečo pripraviť. Všetci animátori, ktorí chodia na misijné prázdniny nemajú z toho nič iné iba kruhy pod očami a  túžbu po šálke kávy. Verím, že na konci misijných prázdnin aj dobrý pocit, že čosi zo seba mohli dať tým druhým. A možno inšpirovať tých, ktorí sú tu dnes, ako účastníci, aby aj oni raz sa zapojili do takejto služby.” dodal Tomáš Gerboc, SVD.

 

Reklama

Ježiš nie je retro?

Myšlienka misijných prázdnin spočívala práve v tomto hesle práve preto, aby si mladí uvedomili, aký je dôležitý Boh v živote každého jedného z nás, čo nám ponúka každý deň. Zároveň mali možnosť zistiť, aké sú dôležité sviatosti v našom živote, akým sú pre nás darom Božieho milosrdenstva.  Počas týždňa prechádzali jednotlivé sviatosti.

 

Mládež

Cieľom misijných prázdnin je ponúknuť mladým ľuďom na celom Slovensku čas plný nových zážitkov, priateľstiev a radostí. Ako nám povedali mladí misonári a misionárky: ,, Sme šťastní, že sme tu mohli byť a stretnúť sa s tak dobrým kňazom a animátormi. Venovali nám svoj čas, chodili s nami na výlety, počúvali naše starosti, zabávali sa s nami. modlili, no proste všetko. Páčil sa nám aj retro štýl. Určite sa vrátime aj o rok.”

Reklama
Retro štýl s Ježišom
Retro štýl s Ježišom

Zaujímaví hostia

Tohtoročnými hosťami boli  Jonattan Plascencia Torres, SVD, ktorý je kandidát Spoločnosti Božieho Slova v Mexiku a sr.  Praseades Pakanoni, SSpS. Prezradili nám aj ich pocity z tábora. Ako povedal Jonattan Plascencia Torres, ,, V Poprade som strávil  týždeň s mladými. Bola to obrovská skúsenosť pre mňa. Bolo úžasné vidieť toľko mladých s  jedným spoločný  ideálom. Charakterizuje ich ozajstná mladosť a to, že chcú nasledovať Krista. Bolo zaujímavé vidieť, ako mládež sa vie za 15 minút naučiť mexickú pieseň. Sú veľmi šikovný.  Mal som pocit, že sú to rodený mexičania. Táto aktivita verbistov je skvelá. Vidieť, že túžia byť spolu s mladými, učiť ich žiť pravé kresťanské hodnoty.” hovorí kandidát Spoločnosti Božieho Slova z Mexika Jonattan Plascencia Torres, Praseades Pakanoni, SSpS nám prezradila, že veľmi ju potešilo, keď sa mladí pýtali otázky na Indonéziu. Rozprávala  im, ako  sa žije  v krajine z ktorej pochádza, o kultúre, náboženstvách aj to prečo sa stala misionárkou. S mladými si zatancovala nie len na plese, ale  tancovala misijný tanec aj na svätej omši. Keďže Slovensko je jej misijná krajina prezradila nám aj, čo sa jej na Slovensku páči a čo ju prekvapilo.  Je to práve  silná viera slovákov a prekvapili ju niektoré zvyky a tradície.

 

Príprava programu

Účastníci misijných prázdnin si so sebou doniesli staršie retro oblečenie, ktoré mali doma. ,,My sme zasa mali pripravené retro aktivity aj piesne a poukázali sme na to, že Ježiš je taký, aký bol predtým je dnes, ale aj zajtra a nič sa nemení pri ňom. Bol to taký veľmi pekný čas,samozrejme na začiatku, keď sa ešte nepoznáme aj decká boli také hanblivejšie a ešte nechceli sa tak rozprávať s deťmi, ale vlastne do dvoch-troch dní, myslím, že každá tá skupinka nadobudla takúto dôveru a my v skupinke sme sa tak krásne zdieľali aj vlastne o rodinách.” hovorí misijná sestra a animátorka Jana Smutná, SSpS. ,,Ďalší misijný turnus v Námestove sa začína v pondelok 8. augusta a potrvá 13. augusta 2016. Ako uviedla manažérka Misijných prázdnin Katarína Kočanová ,,Špeciálnejší bude tým, že ako účastníci sa k nám pridajú aj mladí irackí kresťania, takže budeme tvoriť medzinárodné spoločenstvo. Určite odporúčam prísť. Tento rok som na Misijných prázdninách už 13-ty rok, takže to hovorí samo za seba.”

Reklama

Na misijných prázdninách v Námestove očakávajú približne 75 mladých ľudí. Ak túžite zažiť super týždeň nabitý tými najrôznejšími aktivitami, a spoznať pritom skvelých ľudí, tak misijné sestry a verbisti Vás iste privítajú. A nech vás neodrádza ani, že nemáte s kým prísť, lebo o priateľstvá na misijnom tábore nie je núdza.

Janka Pavelová

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:16

Moskovská polícia zadržala za uplynulých 24 hodín piatich nezávislých novinárov, pričom jeden z nich tvrdí, že ho aj zbili. Vo štvrtok to oznámila ľudskoprávna monitorovacia organizácia OVD-Info.

13:07

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýždňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí. Kremeľ vo štvrtok takúto schôdzku nenaznačil.

13:00

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku, ale ak Západ dodá Ukrajine stíhačky F-16, ruské sily ich zostrelia, vyhlásil v stredu večer ruský prezident Vladimir Putin.

12:47

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru. Oznámili to vo štvrtok pakistanskí policajní predstavitelia.

12:39

Dovedna už štyri úmrtia preveruje japonská farmaceutická spoločnosť Kobayashi Pharmaceutical v súvislosti s ich možným prepojením na užitie výživových doplnkov, ktoré minulý týždeň stiahla z predaja. Prípadom sa zaoberá aj japonské ministerstvo zdravotníctva.

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali