Navrhuje sa zvýšiť exportný potenciál štátu hotovou produkciou – mäsovou, cukrárenskou a nápojmi. Znamená to, že k dnešným objemom treba pridať vývoz ďalších vyše 40 miliónov ton potravín, informovala tlačová služba ministerstva.
Aby bolo jasné o aké čísla ide, tu je základ na porovnanie: v roku 2017 dosiahol export potravín 20,7 mld. USD. Hlavne sa vyviezlo obilie, múka, krúpky – tretina z celého exportu. Menší objem tvorili ryby, morské plody a oleje.
Do 1. októbra tohto roku musí ministerstvo hospodárstva Ruska dať do vlády návrhy na rozvoj exportu. Už dnes je jasné, že v dokumente budú vyznačené štyri hlavné úlohy. Prioritou je nový prístup k výrobe. Konkrétne úlohy hovoria, že tovary musia byť kvalitné, logistika orientovaná na export, budú odstránené cenové a iné limity, ktoré boli prekážkami a úrady sa budú aktívne zaoberať posunom agrárnej produkcie na zahraničné trhy.
Komplikácia je zatiaľ v tom, že „nemôžeme navyšovať existujúcu výrobu bez zmien v jej štruktúre“. Riešenie problémov si vyžaduje komplexný prístup: výstavbu distribučných centier, zvýšenie počtu prístavov a prekladísk, zavedenie počítačových technológií.
Podľa kp.ru, srspol.sk