Ministerka Lubyová priznala, že nie je práve najideálnejšou šoférkou. Kovačič Hanzelová: Rozširuje stereotypy o ženách. Ako potom chce bojovať so stereotypmi v školstve?

Ministerka Lubyová priznala, že nie je práve najideálnejšou šoférkou. Kovačič Hanzelová: Rozširuje stereotypy o ženách. Ako potom chce bojovať so stereotypmi v školstve?

Bratislava 27. mája 2019 (HSP/Foto:Facebook)

 

Novinárka SME Zuzana Kovačič Hanzelová vyčíta ministerke školstva Martine Luybovej (nom. SNS) to, že sa pozitívne vyjadrila k štátnej ochranke, vďaka ktorej nemusí každý deň riadiť cestou do práce, keďže ako uviedla, samej by jej to trvalo dlhšie. Podľa Hanzelovej ministerka verejne rozširuje stereotypy o ženách

Na snímke Zuzana Kovačič Hanzelová

Martina Lubyová pre TV Markíza povedala, že je pre ňu úľavou, keď ju do práce vozia štátni ochrankári. “Pretože ja keby som ako žena mala sama šoférovať na miesto určenia, zaparkovať, tak by som nikdy nebola v stave dôjsť na tie rokovania načas,” priznala sa ministerka.

Reklama

Úprimnosť členky vlády však kritizovala na sociálnej sieti liberálna žurnalistika Zuzana Kovačič Hanzelová, ktorá napísala, že to, že Lubyová nevie parkovať, nesúvisí s jej pohlavím.

“Vždy som si hovorila, že inteligentné ženy v politike dokážu zlomiť všelijaké stereotypy o ženách. Toť hľa napríklad stereotyp o parkovaní. Ministerka Lubyová hovorí, že sa teší, že má ochranku, lebo ako žena nevie parkovať. Mňa vždy tieto hlúposti o šoférovaní štvali o to viac, že poznám veľmi veľa mužov, ktorí sú podpriemerní šoféri, a veľmi veľa žien, ktoré sú šoférky špičkové,” poznamenala redaktorka SME.

Reklama

Dodala, že má obavu o ministerstvo školstva, či dokáže bojovať proti stereotypom v školskom systéme, keď ich sama šéfka rezortu komunikuje pri banálnych témach ako je otázka “ako sa vám žije s ochrankou?”.

“Ja pritom nepochybujem, že ministerka zrejme naozaj nevie parkovať. Len to nesúvisí s jej pohlavím, však áno. Dáta napríklad hovoria, že ženy šoférujú bezpečnejšie ako muži. V inej štúdii zasa hodnotili šoférov inštruktori, a zistili, že rozdiely sú najmä medzi vekovými skupinami – čím starší sa učíte šoférovať, tým horšie. Súvis sa našiel napríklad aj medzi tým, keď budúci šofér alebo šoférka hrali kolektívne športy – tie zvyšujú šikovnosť za volantom. Športovci a športovkyne totiž majú vďaka kolektívnym športom rozvinutejšie priestorové videnie,” vysvetlila redaktorka svoj postoj.

Podľa Hanzelovej v Británii zasa stoja pred súdom za závažné porušenia dopravných predpisov muži vs. ženy 79 ku 21 percent a na vzorke takmer 600 tisíc vodičov v Británii na pitie za volantom pripadla jedna žena a piati muži.

“Ženy majú štatisticky aj nižšie poistky na autá, pretože jednoducho spôsobujú menej dopravných nehôd. Také sú dáta, a už by bolo fajn, keby sme prestali trepkať o tom, ako ženy nevedia šoférovať,” dodala.

Všetkým, ktorí sa rozhodnú písať pod jej tento status ako ráno videli neschopnú ženu za volantom a majú pocit, že je to inak, Hanzelová odporúča, aby si o tom niečo prečítali. “Fakt. Google vám dá veľa zaujímavých článkov. Ak niekto predsa neverí, rada si s ním osobne dám parkovaciu battle.”

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali