Minimalizovať negatívny vplyv brexitu na cestujúcich je prioritou autobusových dopravcov

Minimalizovať negatívny vplyv brexitu na cestujúcich je prioritou autobusových dopravcov

Bratislava 24. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jozef Ďurník)

 

Prioritou pre autobusových dopravcov v spojitosti s pripravovaným vystúpením Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z Európskej únie (brexit) je minimalizovať negatívny vplyv na cestujúcu verejnosť. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Zväzu autobusovej dopravy (ZAD) Eva Vozárová s tým, že zväz pozorne analyzuje situáciu v súvislosti s plánovaným odchodom Veľkej Británie z EÚ

Ilustračné foto

“Podľa potreby budeme situáciu konzultovať aj so zástupcami orgánov štátnej a verejnej správy, resp. so zahraničnými partnermi. Ide o komplexnú otázku, ktorá sa vzťahuje tak na prevádzku konkrétnych autobusových liniek, ako aj na práva pasažierov, ktoré sú dnes regulované aj právnymi normami EÚ,” informovala Vozárová. Rovnako je podľa ZAD potrebné vziať do úvahy regulácie vzťahujúce sa na zamestnancov autobusových dopravcov, a to vzhľadom na situáciu po brexite.

Reklama

V prípade odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ bez dohody (tvrdý brexit) by v medzinárodnej autobusovej doprave nemalo prísť k zmenám. Ako informuje Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) o príprave na brexit na svojom portáli, medzinárodnú cestnú dopravu by malo byť možné vykonávať ako v období pred vystúpením Spojeného kráľovstva z EÚ. “Dopravcovia by sa mali pripraviť na možné zdržania v prístavoch pri preprave nákladu smerujúceho do a zo Spojeného kráľovstva,” uvádza rezort dopravy. Obmedzená bude kabotážna doprava, teda vnútroštátna preprava vykonávaná na území členského štátu EÚ dopravcom z inej krajiny únie.

Zachovať podmienky spravodlivej hospodárskej súťaže a zabrániť negatívnym vplyvom brexitu bez dohody je zámerom nariadenia Európskeho parlamentu a Rady. Spoločné pravidlá majú zabezpečiť základné prepojenie cestnej nákladnej a osobnej dopravy so zreteľom na vystúpenie Veľkej Británie z EÚ. Dokument sa vzťahuje aj na pravidelnú autobusovú a autokarovú dopravu, je uverejnený v Úradnom vestníku EÚ. V prípade nepravidelnej autobusovej dopravy by mala Veľká Británia po vystúpení z EÚ pristúpiť k dohode Interbus.”Cieľom nariadenia je stanoviť dočasné opatrenia, ktoré umožnia prevádzkovateľom cestnej dopravy doručovať tovar a prepravovať osoby v pravidelnej cestnej doprave na základe už udelených licencií medzi Spojeným kráľovstvom a členskými štátmi EÚ (27) na základe reciprocity,” informuje ministerstvo dopravy o príprave na brexit bez dohody.

Reklama

Nariadenie upravuje lehoty účinnosti prístupových práv v oblasti kabotáže. Prvé štyri mesiace po odchode ostrovného štátu z EÚ by mali byť povolené dve aktivity (prepravy) za sedem dní, ďalšie tri mesiace jedna a posledné dva mesiace nie je povolená žiadna aktivita. “Uplatňovanie nariadenia je podmienené reciprocitou zo strany Spojeného kráľovstva,” vyplýva z údajov na portáli rezortu dopravy. Praktické informácie k brexitu bez dohody obsahuje neoficiálny manuál pre dopravcov v rôznych životných situáciach.

Vláda SR schválila 13. marca 2019 návrh novely niektorých zákonov v súvislosti s vystúpením Veľkej Británie z EÚ bez dohody, tzv. lex brexit. Viaceré ustanovenia sa týkajú cestnej nákladnej dopravy. Napríklad, kvalifikačná karta vodiča vyhotovená podľa vzoru platného v Európskom spoločenstve a vydaná vo Veľkej Británii pred jej odchodom z EÚ sa považuje za kvalifikačnú kartu vodiča vydanú v inom členskom štáte, ak je zaručená vzájomnosť. Osvedčenie o odbornej spôsobilosti vedúceho dopravy, vydané vo Veľkej Británii pred vystúpením krajiny z únie, sa uznáva na Slovensku do 31. decembra 2020 v rozsahu získanej odbornej spôsobilosti. To neplatí pre taxislužbu. Od skúšky bude oslobodený občan SR, ktorý je držiteľom osvedčenia o odbornej spôsobilosti vedúceho dopravy a prevádzkovateľa cestnej dopravy, vydaného vo Veľkej Británii pred brexitom. Povolenie na pravidelnú medzinárodnú dopravu osôb medzi SR a Veľkou Britániou, vydané pred jej odchodom z únie, by malo platiť do 31. decembra 2019.

Pri brexite s dohodou by zmluvné strany podľa údajov na stránke rezortu dopravy mali zabezpečiť porovnateľný prístup na trh pre dopravcov v nákladnej a osobnej cestnej doprave. Mal by zahŕňať primerané a relevantné požiadavky na ochranu spotrebiteľov a sociálne štandardy pre medzinárodnú cestnú dopravu. Ako aj záväzky vyplývajúce z medzinárodných dohôd v cestnej doprave medzi Veľkou Britániou a EÚ, alebo jej členskými štátmi. Ide najmä o podmienky vykonávania zamestnania dopravcu v cestnej doprave, určité podmienky zamestnávania v medzinárodnej cestnej doprave, pravidlá cestnej premávky, osobnej cestnej dopravy a cestnej prepravy nebezpečného tovaru. Zmluvné strany by tiež mali posúdiť doplnkové opatrenia týkajúce sa cestovania súkromných motoristov.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali