Miliardový ropný biznis sa otriasa: Katar vydáva štátne dlhopisy

Miliardový ropný biznis sa otriasa: Katar vydáva štátne dlhopisy

Katar 09. septembra 2015 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Hasan Jamali, file)

 

Katar si musel požičať 4 miliardy dolárov na finančných trhoch. Vzhľadom na nízku cenu ropy sa rezervy krajiny veľmi rýchlo vyčerpali. Katar potrebuje cenu ropy najmenej 60 dolárov za barel, aby sa dosiahol vyrovnaný rozpočet

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Katar vydal dlhopisy vo výške 4,1 miliardy dolárov. Tieto dlhové cenné papiere boli na trhoch umiestnené 1. septembra, ako povedal guvernér centrálnej banky Abdullah Bin Saoud Al Thani zástupcom médií. “Politikou centrálnej banky je regulácia likvidity. Úrokové sadzby v Katare sú nízke, a preto sa vláda rozhodla, že je ten správny čas na vydanie týchto dlhopisov,” povedal guvernér centrálnej banky.

Reklama

Zhromaždený kapitál kompenzuje nedostatok financií v dôsledku nízkych príjmov z exportu ropy, hlásil Bloomberg. Katar potrebuje podľa MMF cenu ropy 59,1 dolárov za barel, aby dosiahol vyrovnaný rozpočet. Na začiatku septembra však cena klesla pod hodnotu 45 dolárov za barel, čo pre Katar predstavuje finančnú prekážku. Podľa guvernéra centrálnej banky by mali emisie štátnych dlhopisov podporiť miestny finančný sektor. Očakáva sa, že miestne banky budú primárnymi kupujúcimi dlhových cenných papierov. Avšak aj finančný sektor v regióne je vzhľadom na nedostatok likvidity pod tlakom. Qatar National Bank, najväčší veriteľ v krajine, si požičal 3 miliardy dolárov na finančnom trhu, ako uviedol Bloomberg.

V júli klesol prebytok obchodnej bilancie emirátov o 56 percent v porovnaní s minulým rokom. Prebytok obchodnej bilancie mal hodnotu 3,93 miliardy dolárov. Hlavným obchodným partnerom emirátu je Japonsko a Južná Kórea, ktoré pokrývajú veľkú časť svojich energetických potrieb pomocou katarskej ropy a plynu. Od začiatku roka klesol export ropy zo Spojených arabských emirátov do Japonska o 44 percent na 9,2 mld dolárov. Približne 90 percent všetkých príjmov Kataru pochádza z predaja ropy a zemného plynu. Ratingová agentúra Fitch predpokladá, že tohtoročné príjmy Kataru klesnú zhruba o tretinu. Avšak ratingová agentúra ponecháva hodnotenie Kataru “AA” a domnieva sa, že vyhliadky emirátu sú “stabilné”.

Reklama

Katar nasleduje príklad Saudskej Arábie. Najväčšia ekonomika v regióne nedávno tiež vydala dlhopisy v hodnote až 27 miliárd dolárov. Dlhopisy majú byť umiestnené v priebehu celého roka na medzinárodných finančných trhoch. V priebehu roka tak Saudská Arábia zhromaždí okolo 9,3 miliardy dolárov od miestnych bánk. Bolo to po prvýkrát od roku 2007, čo Saudská Arábia vydala štátne dlhopisy so splatnosťou dlhšou ako 12 mesiacov. Spojené emiráty využívajú emisiu dlhopisov ako opatrenie proti poklesu cien ropy a zaručujú nimi likviditu štátneho rozpočtu. MMF predpokladá, že Saudská Arábia bude v tomto roku zaznamenávať rozpočtový deficit vo výške zhruba 20 percent.

Krajiny OPEC boli schopné dosiahnuť vo vrcholných rokoch 2011-2013 ročný prebytok obchodnej bilancie v hodnote zhruba 500 miliárd dolárov. Avšak v roku 2015 začali tržby vývozu prudko klesať. Aj v roku 2016 sa očakáva pokles tržieb z exportu nerastných surovín. Krajiny OPEC sa vyznačujú až na niekoľko výnimiek, tým, že podiel exportu ropy a zemného plynu dosahuje vzhľadom na celkový vývoz hodnotu 80 až 100 percent. To zaručuje, že celkové výnosy z exportu utrpeli vážne škody v dôsledku dramatického zníženia cien ropy, jej derivátov a zemného plynu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali