Miklucovo ministerstvo sa rázne ohradzuje voči článku Denníka N

Miklucovo ministerstvo sa rázne ohradzuje voči článku Denníka N

Bratislava 23. septembra 2022 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Ministerstvo vnútra (MV) SR sa rázne ohradzuje voči článku Denníka N zverejnenom pod názvom “ÚVO zistil u Mikulca pochybenie aj pri zákazke na stravu. Zmluvu pred pár dňami v tichosti navýšili”

Ministerstvo vnútra
Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo vnútra SR

Opätovne sme Denníku N aj pri tejto téme zdôraznili, že rozhodnutie ÚVO, o ktoré sa Denník N opiera, je neprávoplatné. Ministerstvo vnútra je za to, že nebol porušený zákon, a preto sa rezort voči rozhodnutiu odvolal.

Reklama

Faktom je, že stravovanie pre migrantov alebo pre ľudí, ktorí utekajú pred vojnou je základnou potrebou, ktorú sme ako štát povinný ako pomocnú ruku týmto osobám poskytnúť. Vzhľadom na to, že stravovanie bolo potrebné zabezpečiť v úvode vojny na Ukrajine v ubytovacom zariadení v Gabčíkove, ministerstvo nemalo čas na klasické verejné obstarávanie, ktoré mnohokrát trvá niekoľko mesiacov a títo ľudia by tak nemali zabezpečenú stravu nakoľko vojnu na Ukrajine a zvýšený počet prílevu ľudí v takom množstve do našej krajiny nepredvídala v predstihu žiadna európska krajina. Ministerstvo vnútra preto konalo rýchlo a jasne, aby zabezpečilo pre všetkých základné životné potreby, ktorí hľadali pomocnú ruku v našej krajine.

 Ministerstvo vnútra síce uzavrelo zmluvu na obdobie do konca roka, ale ide o rámcovú dohodu, na základe ktorej bolo možné prestať s objednávaním stravy kedykoľvek. Teda nemá povinnosť odoberať od dodávateľa po celé obdobie do konca roka, ale kedykoľvek je možné prestať s objednávaním stravy. Ministerstvo vnútra SR na základe tejto rámcovej dohody odoberá službu iba po dobu nevyhnutnú do získania nového kontraktu súťažným postupom verejného obstarávania.

Reklama

Momentálne je verejná súťaž na dodávku celodenného stravovania vo fáze vyhodnocovania ponúk a v najbližších dňoch predpokladáme jej ukončenie. Následne bude možné uzavrieť zmluvu s úspešným uchádzačom a ukončiť odoberanie stravy na základe rámcovej dohody.

Pre komplexné vysvetlenie súvislostí je potrebné zdôrazniť, že po tom, ako sa rozhodlo o umiestňovaní odídencov do účelového zariadenia STU v Gabčíkove, bolo logicky nutné v čo najrýchlejšej dobe zabezpečiť pre týchto ľudí stravovanie. Najrýchlejšou možnou alternatívou na zabezpečenie stravy bolo využitie priameho rokovacieho konania. V snahe o zachovanie hospodárnosti tomuto kroku predchádzal prieskum trhu v oblasti zabezpečovania stravy pre väčšie množstvo ľudí. Napriek tomu sa ihneď po uzatvorení zmluvy priamym rokovacím konaním začalo s prípravou riadneho verejného obstarávania, ktoré nebolo možné vyhlásiť okamžite. Dôvodom bola neustála zmena podmienok. Priebeh celého procesu ovplyvnilo viacero faktorom. Jedným z nich bola zmena majiteľa budovy, ktorú si ministerstvo vnútra dlhodobo prenajíma na azylové účely. S novým majiteľom prebiehali niekoľkotýždňové rokovania, počas ktorých vôbec nebolo isté, či bude s predĺžením, resp. uzatvorením nájomnej zmluvy na objekt v Gabčíkove súhlasiť. V tejto fáze bol proces VO na stravu logicky pozdržaný. Zmluvu s poskytovateľom stravy nemožno uzavrieť pred uzavretím zmluvy s prenajímateľom objektu. Dodávateľa stravy by sme možno vysúťažili, ale mohlo sa stať, že by nemal stravu kde dodávať, keďže dodávky sú viazané na miesto plnenia.

Zásadnejším faktorom bol však neustály nárast počtov odídencov umiestňovaných do Gabčíkova. Z pôvodných 500 dnes ubytúvame takmer 1000 osôb, väčšina z nich sú matky s deťmi, tehotné ženy a mladiství. To znamená, že došlo aj k nárastu stravníkov a pôvodné plány na dodávku stravy museli byť navýšené. Navyše ceny potravín začali stúpať. Všetko prebiehalo v súčinnosti s Migračným úradom s využitím všetkých dostupných personálnych kapacít MV SR (obmedzených). Legislatíva verejného obstarávania neupravuje detailne všetky možné situácie, ktoré vznikajú v ťažkých krízových obdobiach. MV SR sa preto dôrazne ohradzuje voči verdiktu ÚVO, ktorý hodnotí postup ministerstva vnútra neberúc do úvahy okolnosti, v akých sa Slovensko ešte neocitlo.

Ak by sme postupovali mechanicky podľa litery zákona, o ľudí utekajúcimi pred vojnou by sme sa nemohli adekvátne postarať.

Rozhodnutia boli zároveň vydávané po konzultácii so všetkými zúčastnenými stranami.

Reklama

Redaktorka Denníka N Mária Benedikovičová zároveň pripravila v krátkom období už druhý článok, kde poukazuje na riaditeľa Odboru verejného obstarávania MV SR p. Ľubomíra Kubičku, ktorý sa uchádza o post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie. Ministerstvo vnútra považuje zverejnenie článku včera 22.9. 2022 o 18.25 h – niekoľko hodín pred dnešným verejným vypočutím kandidátov – za cielenú diskreditáciu p. Kubičku vo výberovom konaní.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

Včera 20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

Včera 20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

Včera 20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

Včera 20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

Včera 19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

Včera 19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

Včera 19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Včera 19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

Včera 18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

Včera 18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali