Migrantské kvóty nebudú povinné… iba v prípade krízy. A čo si Európska komisia predstavuje pod pojmom kríza?

Migrantské kvóty nebudú povinné… iba v prípade krízy. A čo si Európska komisia predstavuje pod pojmom kríza?

Brusel 24. septembra 2020 (HSP/Foto:TASR/AP-Petros Giannakouris,Stephanie Lecocq/Pool Photo via AP)

 

Európska komisia včera zverejnila dlho očakávaný návrh nového azylového a migračného systému, ktorý by chcela, aby bol prijatý ešte do konca roka. Návrh je maximálne rafinovaný, ale vopred bolo jasné, že podstata ostáva: áno, sú to kvóty, len zabalené ako lahôdková saláma

Migranti
Ilustračné foto

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová predstavila návrh novej migračnej politiky. Vopred bolo jasné, že to bude niečo šalamúnske, čo v konečnom dôsledku bude znamenať direktívne nanútenie migrantov členským krajinám. Podstata migračného problému v Európe je totiž jasná, a jasné je aj to, že nie je riešiteľná bez principiálneho riešenia, ku ktorému sa však táto EÚ ani náhodou neodhodlá, pretože to je presne to, čo nechce a nemôže urobiť.

Reklama

Balíček nových opatrení, ktoré by mali nahradiť tie doterajšie, má vraj ambíciu urýchliť a zefektívniť návrat migrantov tam, odkiaľ prišli. Členské štáty podľa tohto návrhu dostanú na výber: buď budú solidárne tak, že si migrantov zoberú k sebe, alebo budú solidárne tak, že na vlastné náklady zariadia ich návrat domov. To však, samozrejme, bude možné iba v rámci jestvujúcich pravidiel hry, teda budú ich môcť „vrátiť“ presne tak isto, ako doteraz, resp. ako by ich „mohli“ „vrátiť“ aj pri predtým navrhovanom systéme kvót.

No a v situácii, ktorú Brusel vyhlási za krízovú, by potom mal platiť iný režim: vtedy bude môcť členským krajinám nanútiť migrantov direktívne. Používa sa tam síce slovíčko „výnimočne“, ale kto by náhodou nevedel, tak situácia je už teraz na mnohých miestach Európy naozaj dostatočne „výnimočná“ a „krízová“. A tiež by nebolo namieste podceňovať naše korporátne masmédiá: koľko času budú potrebovať, aby vyrobili krízu „na mieru“? Hodinu?

Reklama
Ursula von der Leyenová
Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

„Nie je otázkou, či by sa mali členské štáty solidárne zapojiť a prispievať, ale ako to urobia,“ vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, pričom je otázka, či by za tento výrok nemala byť stíhaná, nakoľko stále platí, že migračná politika je v právomoci členských štátov EÚ a nikto im ju zatiaľ oficiálne neodňal.

Tie ostatné reči okolo toho, o „novom štarte“, o tom, že „sa predpokladá“, že nový systém umožní vracať oveľa viac migrantov, než doposiaľ, o predbežných päťdňových previerkach a dvanásťtýždňových limitoch na procedúry na hraniciach, to sú práve tie drobné písmenká na obale tejto lahôdkovej salámy, ktoré si určite prečítajte, aby vám lepšie chutilo.

Návrh ponúka členským krajinám úplatok 10 tisíc eur za každého migranta z preťažených krajín, alebo zachráneného, resp. „zachráneného“ na mori. Odkiaľ bruselskí byrokrati vezmú tie peniaze? Správne, z vrecka daňových poplatníkov, ktorí nepochybne budú nadšení z toho, že za ich peniaze úradnícki beneluxovia kúpia východoeurópanom živé darčeky, čím vytvoria kopu nových podnikateľských europríležitostí.

Návrh hovorí o „povinnej solidarite“, v rámci ktorej by Európska komisia mohla „v prípade krízy“ nanútiť členskej krajine určitý počet migrantov, vyrátaný podľa výkonu ekonomiky a veľkosti populácie. Keby vám to pripomínalo kvóty, tak ste asi niekde urobili chybu a skúste čítať odznova a pozornejšie – napríklad sprava doľava.

Apropo, solidarita… aký druh solidarity to vlastne je? Niektoré krajiny si neplnili povinnosti, napúšťali si k sebe legálnych aj ilegálnych migrantov, tvrdili „Wir schaffen das“, a teraz sa dožadujú solidarity s vlastnou darebnosťou, vypočítavosťou a nezodpovednosťou? Buď si ich vezmete, alebo budete platiť za ich návrat, odkiaľ prišli – čo za bezočivú ponuku to vlastne je?

Reklama

Prvý pokus nanútiť východoeurópanom kvóty nevyšiel, bolo to príliš arogantné: musíte ich zobrať a hotovo. Teraz na to idú od lesa, plazivo a zákerne: fígeľ spočíva v tom, že sa to tvári nevinne a necháva to viacero zdanlivých zadných dvierok pre politikov, ktorí to musia občanom „predať“: „Ľudia, môžeme to spokojne podpísať, veď nám ich teda nenanucujú, môžeme si vybrať, že my môžeme dokonca byť tí, ktorí ich budú posielať domov. Jedine, že by bola kríza, ale to je naozaj iba úplne teoretická možnosť…“

Ktorí východoeurópski politici túto hodenú rukavicu prijmú a budú sa za nejakú protihodnotu podieľať na predaji takejto lahôdkovej salámy obyvateľstvu? Aj vy už máte svoje tajné tipy?

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová vo štvrtok navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali