Mexiko mučí migrantov, aj vlastných obyvateľov – v snahe spomaliť prílev zo Strednej Ameriky

Mexiko mučí migrantov, aj vlastných obyvateľov – v snahe spomaliť prílev zo Strednej Ameriky

Mexiko 08. apríla 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Eduardo Verdugo)

 

V Mexiku narastá počet zadržaných domorodých obyvateľov Mexika, a to v dôsledku zvyšujúcej sa snahy agentov zabrániť migrácií z južnej Ameriky, z časti podporovanej Spojenými štátmi. V nasledujúcom príbehu, ktorý zverejnil 4. apríla 2016 britský denník The Guardian, sa pozrieme na dychvyrážajúci príbeh troch mladých ľudí, ktorí cestovali za sezónnou prácou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Príbeh Amy a Ester Juarezových začína v momente, keď nastupujú do autobusu. Cestujú spolu s brigádnikmi, ktorí idú za sezónnymi prácami – ako napr. zber melónov. Putujú z chudobou zmietajúcej sa južnej časti Mexika v štáte Chiapas, do severnej bohatšej časti Mexika. V momente ako nastupujú sestry do autobusu sú plné neistoty, ale aj obrovského vzrušenia, keď prvýkrát opúšťajú svoje rodné domovy. Sestry Amy – 25 r. a Ester – 15 r.,cestujú spolu s ich bratom Albertom – 18 r., ktorý si už pred nimi rok dozadu svoju prvú podobnú brigádu vyskúšal. Keď sa zatvárajú dvere autobusu, netušia ešte, čo ich v ten deň čaká.

Reklama

Na polceste sa autobus z nenazdajky zastaví, nastupujú do autobusu pracovníci z imigračného oddelenia, a potom čo prekontrolujú doklady všetkým pasažierom, vychádzajú a berú si so sebou aj troch mladých pasažierov.

Agenti pohraničnej správy ich po tom čo vystúpia obvinia z držby falošných dokladov a taktiež že zamlčiavajú pravdu o svojej národnosti. Po tom, čo si ich evidentne spletú s migrantmi, sa im ešte začnú vyhrážať. Hrozia im, že ich deportujú do Guatemaly, do krajiny, ktorú mladíci nepoznajú a na mape by ju asi nenašli.

Reklama

Zhrození mladí ľudia, ktorých rodný jazyk, kde sa narodili je májčina a žiaľ rozprávajú slabo po španielsky, sú následne prevezení do imigračného zberného centra v meste Queretero .

Alberto (18 r.) je odvedený do oddelenej miestnosti štyrmi agentmi. Je mu povedané, že na mieste zomrie, pokiaľ  nepodpíše určité papiere a nepotvrdí v nich, že pochádza z Guatemaly.

„Jeden ma sácal, ďalší ma neustále kopal do nohy a tretí, veľmi tlstý, mi dával silné elektrošoky do pravého ramena,“ povedal Alberto pre the Guardian, pomocou svojho tlmočníka a dodáva „prisahám ,že by som tam na mieste prišiel o život, ak by ma neprinútili podpísať tie papiere. Nevedel som však čo podpisujem, lebo neviem čítať ani písať.“

Traja mladíci boli potom osem dní držaní v detekčnom centre až do chvíle, kým sa ich prípadu nezhostil istý právnik z radu aktivistov. Po vznesení právnej námietky voči ich prípadu boli následne prepustení.

Narastajúci počet domorodo žijúcich ľudí, rôznych menšín, a nielen Májov na území Mexika, sú takýmto a podobným spôsobom zadržiavaní na dennom poriadku. Zároveň sa im vyhrážajú agenti pohraničnej správy, ktorých úloha je sledovať a odchytávať migrantov bez dokumentov, smerujúcich zo Strednej Ameriky. Tento trend v Mexiku započal už v roku 2014 a to najmä z politických dôvodov. Po tom, čo Obama vyvíjal tlak na riešenie humanitárnej krízy, ktorá sa týkala najme neplnoletých detí zo Strednej Ameriky, sa úsilie vlády deportovať takýchto ľudí exponencionálne zvýšilo.

Reklama

Rôzni aktivisti poukazujú na to, že Mexický národný migračný inštitút sa pomocou neoznačených policajtov systematicky, aj s pomocou taktík mučenia zajatcov, snaží znížiť čísla prisťahovalcov a odradiť tak ostatných. „Tieto praktiky, nielen že sú protiústavne, ale ľudia sú zadržiavaní na základe rasy. Častokrát pritom môžu byť z Mexika. Chytaní sú na základe menšinového pôvodu,” hovorí Gretchen Kuhen, riaditeľ z inštitútu pre migráciu žien – IMUMI, ktorý okrem iného vedie aj žalobu, v prípade troch mladíkov

Mexická ústava hovorí, že občania Mexika sa môžu voľne pohybovať aj bez dokladov.

„Tento prípad demonštruje hrubé zneužitie právomoci a zneužívanie faktu, že obete často nevedia o svojich právach a nehovoria tak dobre po španielsky, takže sa väčšinou boja alebo sa nevedia patrične brániť a domôcť sa tak svojich práv.

Pojazdné proti-imigračné jednotky plnia takéto operácie, tiež známe aj ako plán na ochranu južných hraníc. Tie boli zavedené s cieľom zamedziť narastajúcu migráciu z juhu Mexika smerom na sever hraníc zo Spojenými Štátmi a to aj s patričnou podporou USA.

Aj keď úradníci z imigračného nenosia so sebou zbrane, pomáhajú im rôzne súkromne bezpečnostné služby, vrátane samotných policajtov a aj armády, a to preto, aby pomáhali znížiť už spomínanú migráciu smerom na sever. Spojovacie trasy smerom na sever z juhu Mexika sú prísne kontrolované a mnohokrát prebiehajú rôzne razie v moteloch, v autobusových a vlakových staniciach a taktiež v rôznych prepravných prostriedkoch.

Reklama

USA pomáha najmä finančne. Finančná tranža predstavuje 100 miliónov dolárov vyčlenených na tréning, zbrane, výbavu, obrnené vozy, ako aj  rôzne počítačové systémy. Dodržiavanie ľudských práv v podmienkach zahrnuté nie je.

Po tom, čo súrodenci Juarézovi boli nasilu držaní, boli v detekčnom centre zhabané ich osobné veci, mobily a taktiež doklady – ktoré vtedy vyhodnotili úradníci ako falošné.

Aj pár mesiacov po incidente sa súrodenci stále triasli o život a to  najmä z obavy, že by sa im mohli úradníci pomstiť. Alberto doteraz trpí post-traumatickým syndrómom.

Ester, 15 : „Trvali na tom, že nie sme z Mexika, ale z Guatemaly. Ich hnev čoraz viac rástol a vyhrážali sa nám, že nás deportujú do Guatemaly.“

Alberto: Po tom, čo bol dokopaný a mučený elektrickým prúdom, nevedel, že podpisuje to, že je z Guatemaly.

Alberto sa triasol a plakal. So strachom nám hovoril – ako by sme sa dostali do Chiapasu? Veď ani nevieme, kde je Guatemala,“ popísala Ester rozprávanie jej brata.

Ich dokumenty im neboli vrátené, lebo nemali ako zaplatiť úplatok 200 pesos (cca 10Eur). Špecialista, doktor z hlavného mesta, a zároveň pracovník humanitárnej organizácie, s apo vložení sa do prípadu novinármi z The Guardian rozhodol spraviť vyšetrenie na mladom Albertovi a badal na ňom trvalé poruchy spôsobené intenzívnym mučením.

Carolína Jimenéz, sociologička a organizátorka výskumu v južnej a severnej Amerike v rámci Amnesty International, to komentovala slovami: „zadokumentovali sme a našli skutočne poburujúce zistenia – porušovania ľudských práv a to najmä páchanie na migrantoch cestujúcich cez Mexiko. Ako vidno z príbehu, mučenie mexických občanov z juhu, ktorých cieľom je dostať sa na sever; je od nich nasilu vymáhané priznanie a je s nimi otrasne zaobchádzané. Toto posúva celú situáciu do závratných a neprijateľných výšin.“ Motiváciou úradníkov by malo pre nich byť vmestiť sa do kvót, a to za každú cenu.

Úrady to ale v zásade popierajú a odvolávajú sa na to, že dostali tip od jedného blízkeho priateľa Emy a že boli zaradení do  určitého monitorovacieho systému. To, že ho mali mučiť, hovorkyňa úradu poprela a dodala, že to mal nahlásiť priamo na mieste. Zároveň popierajú aj existenciu akýchsi kvót, no čísla naopak hovoria jasne, že medzi rokmi 2013 až 2015 počet zaistených ľudí vzrástol o 120%.

Veľa z nich bolo zadržaných na základe rasových čŕt, chudobného vzhľadu a podobne. Takto boli miestni  zadržaní po dobu niekoľko týždňov, než sa prišlo na to, že sú to Mexičania. Komisia v súčasnosti preveruje ďalších 15 podobných prípadov a pokračuje zároveň aj v prípade troch mladíkov.

Reklama

Ich mená v článku boli pre ich vlastnú bezpečnosť pozmenené .

Originálny článok v angličtine môžete nájsť tu.

 

Preložil Kristian Keller

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali