Mesto Poprad vyhlási verejnú obchodnú súťaž na predaj kasární

Mesto Poprad vyhlási verejnú obchodnú súťaž na predaj kasární

Poprad 13. júna 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR – Milan Kapusta)

 

Mesto Poprad vyhlási verejnú obchodnú súťaž na predaj areálu bývalých kasární na Ulici 29. augusta. Ide o územie s celkovou výmerou 64 561 metrov štvorcových, ktoré sa nachádza v západnej časti mesta, v blízkosti rieky Poprad. Návrh na vyhlásenie súťaže dnes schválili popradskí mestskí poslanci

Ilustračné foto

Rozsiahly areál je už dlho nevyužívaný. Súťažné podmienky pripravila komisia, ktorú mestské zastupiteľstvo zriadilo vo februári tohto roka, tá by mala rovnako samotnú súťaž aj vyhodnotiť. “Zaoberali sme sa najprv otázkou, čo s celým pozemkom, jednohlasne sa celá komisia rozhodla, že ideme pozemok navrhnúť do verejnej súťaže,” poznamenal poslanec Milan Baran.

Reklama

Účelom verejnej obchodnej súťaže má byť vypracovanie návrhu riešenia územia, príprava územia a následná realizácia uvedeného zámeru. Podmienkou zaradenia ponuky do súťaže je okrem navrhovanej kúpnej ceny aj predloženie záväznej urbanisticko-architektonickej štúdie riešenia územia. Jednou z podmienok je aj funkčné využitie územia, nachádzať sa tam majú zmiešané plochy bývania v bytových a rodinných domoch, občianska vybavenosť, detské ihrisko a oddychové priestory s mestským mobiliárom, pričom v území má byť umiestnené minimálne jedno športovisko. Navrhovateľ sa musí zamerať aj na riešenie dopravnej aj technickej infraštruktúry a napojenia územia na existujúci cyklistický chodník vrátane premostenia rieky Poprad. Záujemcovia musia zložiť finančnú zábezpeku vo výške 100-tisíc eur.

Tá bude úspešnému uchádzačovi započítaná do kúpnej ceny a neúspešným uchádzačom ju vrátia najneskôr do 14 dní po termíne vybratia najvhodnejšieho návrhu. V prípade zmarenia súťaže uchádzačom, neuzatvorenia kúpnej zmluvy či odstúpenia od kúpnej zmluvy zo strany víťaza finančnú zábezpeku nevrátia. Uchádzač musí preukázať rovnako finančné krytie vo výške 100 percent ponúknutej kúpnej ceny. Súťažné návrhy bude možné predkladať do 15. novembra 2019 do 12:00.

Reklama

V rokoch 1980-1990 sídlil v kasárňach 10. protilietadlový pluk, od roku 1994 bol areál využívaný pre potreby výcviku protivzdušnej obrany. Uvoľnený bol k 31. decembru 2004. Mesto Poprad nadobudlo areál na dvakrát. V roku 2013 získalo zhruba jednu polovicu darom od Ministerstva obrany SR. Podľa vedúcej odboru správy majetku na Mestskom úrade v Poprade Ivety Borňákovej znalecký posudok na danú časť vtedy hovoril o necelých štyroch miliónoch eur. Druhú časť areálu získala popradská samospráva v roku 2014 zámenou.

„Ohodnocovať nehnuteľnosti je proti logike, lebo nechceme, aby tam ostali a nechceme ich ďalej využívať ako kasárne. Cena pozemku a projektu sa bude odvíjať od štúdie a prepočtu, ktorý si developer urobí,“ vysvetlila Borňáková dôvod, prečo sa v materiáloch k zastupiteľstvu neuvádza hodnota pozemkov.

Vyhlásenie obchodnej verejnej súťaže na predaj areálu Dukelských kasární schválili poslanci ešte v roku 2014. Samospráva ju však napokon v októbri zrušila, dôvodom malo byť neuskutočnenie nevyhnutných procesných úkonov zo strany štátu, ktoré zabránili prevodu všetkých nehnuteľností na mesto.

Poslanci následne v roku 2015 schválili dočasný prenájom pozemkov v areáli bývalých kasární ministerstvu vnútra pre potreby Okresného dopravného inšpektorátu OR PZ v Poprade, ktorý tam robil obhliadky motorových vozidiel. Využitím daného územia sa následne zaoberalo aj vedenie mesta na čele s vtedajším primátorom Jozefom Švagerkom, keď bola zriadená komisia na prípravu súťažných podmienok obchodnej verejnej súťaže.

Jej činnosť však pozastavili, dôvodom bol nesúlad zamýšľaného využitia územia s vtedajším platným územným plánom, podľa ktorého mohli v danom areáli stáť len vojenské objekty. Po jeho zmene v roku 2017 sa územie zmenilo na zmiešané územie bývania a občianskej vybavenosti.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali