Merkelová: Prijatie vlny migrantov bola humanitárna výnimka

Merkelová: Prijatie vlny migrantov bola humanitárna výnimka

Berlín 29. augusta 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/Michael Sohn)

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes uviedla, že jej rozhodnutie umožniť pred dvoma rokmi státisícom migrantov vstúpiť do Nemecka bola “humanitárna výnimka”, nie základ dlhodobej stratégie.

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová

Na svojej výročnej letnej tlačovej konferencii necelé štyri týždne pred spolkovými parlamentnými voľbami Merkelová zdôraznila, že po tomto rozhodnutí boli podniknuté kroky s cieľom zaistiť, že sa takýto prílev migrantov už nebude opakovať.

Reklama

Podľa kancelárky sú teraz potrebné ďalšie kroky pre dlhodobé riešenia – motivované tým, že “sa nemôžeme jednoducho izolovať”. Európania budú môcť žiť v prosperite a bezpečnosti len “vtedy, keď sa pozrieme cez okraj taniera a budeme sa zaoberať naším susedstvom a jeho hospodárskym rozvojom”, citovala ju agentúra DPA.

Merkelová sa vo voľbách 24. septembra uchádza o štvrté funkčné obdobie v úrade kancelárky. Jej kresťanskí demokrati (CDU/CSU) majú v súčasnosti približne 13-percentný náskok pred sociálnymi demokratmi (SPD). Migrácia sa pritom znova stáva hlavnou témou kampane.

Reklama

Merkelová využila tlačovú konferenciu na zaujatie prísnejšieho postoja k bezpečnostným opatreniam súvisiacim s migráciou, keď vyzvala Európsku komisiu, aby predĺžila platnosť hraničných kontrol v rámci Únie.

“Potrebujeme tieto hraničné kontroly,” dodala s tým, že bude o záležitosti hovoriť s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. EK chce kontroly, zavedené v dôsledku migračnej krízy, postupne ukončiť.

V súvislosti so vzťahmi s Ruskom by podľa Merkelovej tejto krajine i Nemecku prospelo, ak by boli sankcie uvalené Európskou úniou voči Moskve zrušené. Musia však ostať v platnosti, kým Rusko nesplní podmienky ich odvolania, uviedla Merkelová so zdôraznením, že sme stále v situácii, kde “Ukrajina nemá plnú suverenitu”.

Po otázke na spory medzi Bruselom a Varšavou kancelárka reagovala, že berie obavy vyjadrené Európskou komisiou veľmi vážne. “Akokoľvek by som chcela mať veľmi dobré vzťahy s Poľskom… nemôžeme jednoducho mlčať len preto, aby bol pokoj,” vyhlásila.

Na tlačovej konferencii Merkelová obrátila pozornosť aj na zvyšujúce sa napätie medzi Berlínom a Ankarou s tým, že obe krajiny sú vo “veľmi komplikovanej fáze nášho vzťahu”.

Reklama

“Chceli by sme mať lepšie vzťahy, ale to súvisí s plnením zásad právneho štátu,” vyhlásila s výzvou, aby Turecko prepustilo nemeckých občanov, ktorých v krajine zadržiavajú, prevažne pre obvinenia z údajných kontaktov s teroristickými skupinami.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Kremeľ vo štvrtok odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

17:12

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do “celoplošného regionálneho konfliktu” na Blízkom východe.

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali