Merkelová: Musíme sa vysporiadať s Afrikou. Inak Európa nezvládne ďalšie vlny migrácie

Merkelová: Musíme sa vysporiadať s Afrikou. Inak Európa nezvládne ďalšie vlny migrácie

Berlín 22. júna 2016 (HSP/DWN/Foto:TASR/AP-Markus Schreiber)

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala pred novou vlnou migrácie z Afriky. Európska investičná banka chce poslať miliardy eur do krajín pôvodu migrantov. Je však nejasné, ako zabrániť tomu, aby peniaze skončili vo vreckách skorumpovaných politikov. Projekt by mohol viesť k lukratívnemu „podnikaniu“ s migráciou

Nemecká kancelárka  Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová

Afrika je podľa slov kancelárky Angely Merkelovej najväčšou výzvou pre Európsku úniu (EÚ) v migračnej politike. Problémy s Irakom a Sýriou by mohli byť vyriešené v dohľadnej budúcnosti, povedala Merkelová v utorok večer v Berlíne. “Hlavným problémom je migrácia z Afriky s 1,2 miliardami ľudí,” povedala. Doteraz africkí migranti prichádzajú cez Líbyu. V Afrike existuje významný nárast počtu obyvateľov, zatiaľ čo v mnohých častiach nie je dostatočný ekonomický rozvoj. “Musíme sa vysporiadať s centrálnou Afrikou,” povedala kancelárka. V opačnom prípade budúce vlny migrácie z Afriky Európa nezvládne. Spojené štáty nebudú mať také problémy kvôli svojej geografickej polohe, s dvoma oceánmi na východ a na západ, a Kanadou ako severným susedom. “My Európania máme geograficky zložitú situáciu,” povedala vo vzťahu k Afrike a Strednému východu.

Reklama

Európska investičná banka (EIB) chce obmedziť príliv utečencov do Európy využitím nových miliardových investícií do krajín pôvodu migrantov. Prezident EIB Werner Hoyer oznámil v rozhovore s niekoľkými európskymi novinami, že chcú podporovať plánované projekty mimo Európskej únie s dvojnásobným počtom peňazí. Ďalších šesť miliárd eur by malo pomôcť v nasledujúcich piatich rokoch v boji proti príčinám migrácie.

Je tiež “veľmi dôležité, aby Európa podporovala tie krajiny, ktoré získali veľký počet utečencov,” povedal Hoyer. Peniaze navyše by mali by investované predovšetkým do Jordánska, Libanonu, Egypta a krajín Maghrebu. Krajiny západného Balkánu, ako je Srbsko a Albánsko by tiež mali mať úžitok z investícií.

Reklama

Finančné prostriedky by mohli byť použité napríklad na účely financovania výstavby škôl, zlepšenie systému zdravotnej starostlivosti alebo pre zlepšenie prístupu k vode, povedal šéf banky. Čím lepšia je situácia na mieste, tým menej ľudí chce utiecť.

Utečenecká politika Európskej únie si stanovila cieľ deportovať ľudí, ktorí migrovali čisto z ekonomických dôvodov. Vedúci predstavitelia EÚ dali Európskej investičnej banke v marci rozkaz, aby vytvorila príslušný návrh.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:48

Najmenej 25 ľudí zahynulo a viac ako desať ďalších utrpelo zranenia po tom, čo sa autobus z horskej cesty zrútil do rokliny na severe Peru.

07:24

Moslimský duchovný z bavorskej metropoly Mníchov sa pravdepodobne postaví pred súd v súvislosti s príspevkom na sociálnej sieti Facebook, ktorý zverejnil 7. októbra 2023 – v deň, keď palestínske radikálne hnutie Hamas zaútočilo na územie Izraela.

06:57

Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie sa stala prvou členkou britskej kráľovskej rodiny, ktorá od začiatku ruskej vojenskej invázie vo februári 2022 navštívila Ukrajinu, oznámil Londýn.

06:55

Spojené štáty nesúhlasia s vyšetrovaním zo strany Medzinárodného trestného súdu v súvislosti s konaním Izraela v Gaze.

06:54

Delegácia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na rokovaniach o možnom prímerí a dohode o prepustení rukojemníkov opustila Egypt a vráti sa tam s “odpoveďou” na najnovší návrh.

06:51

V snahe zabezpečiť kontinuitu po novembrových voľbách administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu, a to bez ohľadu na výsledok volieb.

Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan
Na snímke americký prezident Joe Biden
06:49

Najmenej traja americkí policajti prišli o život a viacero ďalších utrpelo zranenia počas zásahu proti mužovi odsúdenému za nelegálnu držbu zbrane v meste Charlotte v štáte Severná Karolína.

06:48

Šéfa krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska Herberta Kickla a niekoľkých členov bývalej rakúskej vlády vyšetrujú pre podozrenie zo sprenevery verejných financií, pomocou ktorých si mali kúpiť inzerciu a získať priaznivé mediálne pokrytie.

06:46

Švédsky premiér Ulf Kristersson pripustil, že má obavy v súvislosti s “veľmi závažnými” tvrdeniami, že cez zamestnancov tamojšej polície unikajú informácie k členom zločineckých gangov.

06:44

Niekoľko tisíc ľudí demonštrovalo v Tel Avive za prepustenie izraelských rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy palestínskym militantným hnutím Hamas.

06:32

Na jednom z nórskych ostrovov zistili prvý prípad uhynutia mroža na vtáčiu chrípku. Agentúre AFP to v pondelok povedal Christian Lydersen z Nórskeho polárneho inštitútu.

06:08

Americké ministerstvo zahraničných vecí zistilo, že hrubého porušenia ľudských práv Palestínčanov sa dopustilo päť izraelských bezpečnostných jednotiek. Dané incidenty sa odohrali na Západnom brehu Jordánu, a to ešte pred vypuknutím vojny Izraela s palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy v októbri 2023, informuje TASR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali