Menový gambit BRICS je včasným varovaním pre dolár

Menový gambit BRICS je včasným varovaním pre dolár

Bratislava 7. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Nardus Engelbrecht, Eraldo Peres)

 

Nedávno skončené stretnutie BRICS v Kapskom Meste sa môže zapísať do histórie ako moment, keď sa zrodilo hnutie proti doláru, píše William Pesek pre Asia Times

South Africa BRICS Meeting
Na snímke zľava ministri zahraničných vecí Číny Čchin Gang, Brazílie veľvyslanec Mauro Vieira, Juhoafrickej republiky Naledi Pandor, Ruska Sergej Lavrov a Indie Subrahmanyam Jaishankar na stretnutí ekonomického bloku rozvojových krajín BRICS v Kapskom meste v Juhoafrickej republike

Na okraj nedávneho stretnutia krajín BRICS v Kapskom Meste v Juhoafrickej republike úradníci uvažovali ako málokedy predtým o štyroch najnebezpečnejších slovách v ekonomike: tentoraz je všetko inak.

Reklama

Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika a ďalšie rozvíjajúce sa ekonomiky už roky dúfajú, že sa im podarí prelomiť hegemóniu dolára, ktorá komplikuje geopolitické kalkulácie. V Kapskom Meste ministri zahraničných vecí krajín BRICS predsedali tomu, čo by sa mohlo zapísať do pamäti ako moment, keď hnutiu proti doláru narástli skutočné krídla.

Členovia skupiny BRICS pred konferenciou vyzvali banku, ktorú toto zoskupenie zriadilo s cieľom preskúmať, ako by mohla spoločná mena fungovať – logistiku, trhovú infraštruktúru a ako sa na tom podieľajú sankcie voči Rusku.

Reklama

Rovnako dôležitý je aj príval devízových dohôd, ktoré sa objavujú a ktoré vylučujú dolár: Čína a Brazília sa dohodli na vyrovnávaní obchodov v jüanoch a realoch; Francúzsko začalo vykonávať niektoré transakcie v jüanoch; India a Malajzia čoraz častejšie používajú rupiu v bilaterálnom obchode; Peking a Moskva obchodujú v jüanoch a rubľoch.

Desaťčlenné Združenie krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) spája sily, aby sa regionálny obchod a investície uskutočňovali vo väčšej miere v miestnych menách, nie v dolároch. Indonézia, najväčšia ekonomika ASEAN-u, spolupracuje s Južnou Kóreou na zvýšení počtu transakcií v rupiách a wonoch.

Pakistan sa snaží začať platiť Rusku za dovoz ropy prostredníctvom jüanov. Spojené arabské emiráty rokujú s Indiou o väčšom obchodovaní s neropnými produktmi v rupiách.

Argentína cez víkend oznámila, že plánuje zdvojnásobiť svoju menovú swapovú linku s Čínou na približne 10 miliárd USD. Čiastočne ide o zúfalstvo, keďže devízové rezervy Argentíny sa vyparujú v prostredí 109 % inflácie, ktorá spôsobila, že jej centrálna banka začala kontrolovať škody.

Je to však aj znak rastúceho hnutia proti doláru v Južnej Amerike.

Reklama

„Napriek pravdepodobnému odporu Ameriky bude de-dolarizácia pretrvávať, pretože väčšina nezápadného sveta chce obchodný systém, ktorý ich neurobí zraniteľnými voči dolárovej výzbroji alebo hegemónii,“ hovorí Frank Giustra, spolupredseda Medzinárodnej krízovej skupiny. „Už to nie je otázka či, ale kedy.“

Ekonóm Rory Green zo spoločnosti TS Lombard dodáva, že „geopolitika a ekonomická sila Číny sú hnacou silou – a budú aj naďalej hnacou silou – prijatia RMB pre obchod a držbu rezerv. Väčšie medzinárodné používanie RMB poskytne kanály na prelomenie sankcií, ale dolár nie je ohrozený.”

Green dodáva, že „Čína nie je politicky ochotná a ekonomicky schopná – ak nedôjde k významnej štrukturálnej reforme – udržať trvalý deficit bežného účtu a zabezpečiť dostatočné dodávky aktív v RMB na celom svete,“ čo komplikuje plány Pekingu konkurovať doláru.

V tomto prípade by členovia skupiny BRICS mohli zmeniť situáciu, ak by sa posilnili v počte.

Už teraz predstavujú 23 % svetového hrubého domáceho produktu (HDP) a viac ako 42 % svetovej populácie. V súčasnosti sa k BRICS chce pripojiť najmenej 19 ďalších krajín vrátane Saudskej Arábie, čo by výrazne zvýšilo jeho vplyv.

Reklama

Päť krajín BRICS zatiaľ združuje 100 miliárd dolárov v zahraničnej mene, ktoré majú slúžiť ako tlmič finančných šokov. Tieto prostriedky sa môžu použiť v núdzových situáciách, čo členom umožní vyhnúť sa obráteniu na Medzinárodný menový fond. Od roku 2015 banka BRICS schválila úvery vo výške viac ako 30 miliárd dolárov na infraštruktúru, dopravu a vodné hospodárstvo.

Otázka meny BRICS získava väčšiu váhu od polovice roka 2022, keď sa v Pekingu konal 14. samit BRICS. Ruský prezident Vladimir Putin tam povedal, že BRICS pripravuje „novú globálnu rezervnú menu“ a je otvorený širšiemu rozšíreniu jej používania.

V apríli brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva podporil menovú jednotku BRICS.

Luiz Inacio Lula da Silva Luiz Inácio Lula da Silva
Na snímke brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva

„Prečo by inštitúcia ako banka BRICS nemohla mať menu na financovanie obchodných vzťahov medzi Brazíliou a Čínou, medzi Brazíliou a všetkými ostatnými krajinami BRICS?“ pýtal sa. „Kto rozhodol, že dolár je obchodnou menou po skončení zlatej parity?“

Lulov návrat do prezidentského kresla pred štyrmi mesiacmi bol impulzom pre ambície „globálneho Juhu“, ktoré presadzuje čínsky líder Si Ťin-pching. Vo svojom treťom funkčnom období kladie Si väčší dôraz na premenu globálneho Juhu, teda rozvojových krajín v regiónoch od Latinskej Ameriky cez Afriku a Áziu až po Oceániu, na väčšiu hospodársku a diplomatickú silu.

Brazílsky minister financií Fernando Haddad vyzdvihuje väčšie využívanie miestnych mien v nástrojoch bilaterálneho obchodu, ako sú napríklad potvrdenia o úvere. Podľa jeho slov sa treba zamerať na postupné ukončenie používania tretej meny.

„Výhodou je vyhnúť sa zvierajúcej kazajke, ktorá vzniká tým, že obchodné operácie sa nevyhnutne vyrovnávajú v mene krajiny, ktorá sa na transakcii nepodieľa,“ povedal novinárom.

Lula možno dostane odpovede v auguste, keď sa v Johannesburgu uskutoční samit hláv štátov BRICS. Túžbu po zavedení eura vo verzii BRICS by mohli podporiť krajiny ako Egypt, Indonézia, Turecko a Saudská Arábia.

Veľvyslanec BRICS Anil Sooklal hovorí, že medzi ďalšie krajiny, ktoré sa chcú pripojiť, patria Afganistan, Alžírsko, Argentína, Bahrajn, Bangladéš, Bielorusko, Irán, Kazachstan, Mexiko, Nikaragua, Nigéria, Pakistan, Senegal, Sudán, Sýria, Spojené arabské emiráty, Thajsko, Tunisko, Uruguaj, Venezuela a Zimbabwe. Sooklal naznačuje, že by sa mohli prihlásiť aj niektoré európske krajiny.

To by, samozrejme, tiež mohlo prispieť k problémom BRICS. Čím viac sa toto zoskupenie rozrastá o členov s rozdielnymi ekonomikami, problémami a protichodnými ambíciami, tým zraniteľnejším sa tento podnik stáva. Už len samotná účasť Ruska po invázii na Ukrajinu komplikuje širšiu legitimitu projektu BRICS.

Reklama

Hlavným problémom, hovorí Paul McNamara, investičný riaditeľ spoločnosti GAM Investments, je, že BRICS je stále skratkou, ktorá hľadá ucelený ekonomický argument. V roku 2001 ju vytvoril vtedajší ekonóm spoločnosti Goldman Sachs Jim O’Neill.

McNamara hovorí, že pravdepodobnejšie je, že to bude jedna krajina, ktorá bude vyzývať dolár: Čína. Koniec koncov, zdôvodňuje, či by sa bez Číny v jadre väčšina súčasných globálnych elít zaujímala o BRICS?

Niektorí si myslia, že vytlačenie dolára by mohlo trvať dlhšie. Aj keď bude trvať určitý čas, kým sa dominancia dolára rozplynie, trajektória, po ktorej sa od neho vzďaľuje, je jasná, hovorí Vikram Rai, hlavný ekonóm TD Bank.

„V priebehu nasledujúceho desaťročia alebo dvoch existuje veľký potenciál pre vznik regionálne dominantných mien a multipolárneho medzinárodného režimu, pričom úlohy, ktoré teraz plní dolár, si rozdelia euro, otvorenejší jüan, budúce digitálne meny centrálnych bánk a prípadne ďalšie možnosti, ktoré ešte len uvidíme,“ tvrdí Rai.

V minulotýždňovej správe analytici Moody’s Investors Service napísali: „Očakávame, že v priebehu niekoľkých nasledujúcich desaťročí vznikne multipolárnejší menový systém, ktorý však bude viesť zelená bankovka, pretože jej vyzývatelia budú mať problém v plnej miere kopírovať jej rozsah, bezpečnosť a konvertibilitu.“

Reklama

Moody’s však varuje, že väčší obrat USA k protekcionizmu, ďalšie riziká platobnej neschopnosti a oslabenie inštitúcií ohrozujú globálny vplyv dolára.

„Najväčšie krátkodobé nebezpečenstvo pre pozíciu dolára vyplýva z rizika chýb v politike samotných amerických orgánov, ktoré by mohli narušiť dôveru, ako napríklad nesplatenie dlhu USA,“ tvrdia analytici Moody’s. „Oslabenie inštitúcií a politický obrat k protekcionizmu ohrozujú globálnu úlohu dolára.”

Hoci americkí zákonodarcovia tentoraz zvýšili dlhový strop, agentúra Fitch Ratings sleduje Washington pre prípadné zníženie ratingu. Agentúra Fitch sa obáva, že hrozba platobnej neschopnosti sa teraz stáva bežným politickým trikom.

Agentúra Fitch varuje, „že opakované politické patové situácie okolo limitu dlhu a pozastavenia na poslednú chvíľu pred dátumom X – keď sa vyčerpá hotovostná pozícia ministerstva financií a mimoriadne opatrenia – znižujú dôveru v riadenie vo fiškálnych a dlhových záležitostiach“.

Analytika agentúry Fitch Jamesa McCormacka znepokojuje, že americkí zákonodarcovia prehliadajú zápletku ochrany amerického ratingu AAA. Politici musia pochopiť, že „sa tu hrá s ostrou muníciou,“ povedal McCormack pre CNN. „Je to mimoriadne nebezpečná situácia. V stávke je veľa.”

Reklama

Medzi najväčšie riziká, ktoré USA podstupujú, patrí strata „nadmerného privilégia“, ktoré je spojené s tlačením medzinárodnej rezervnej meny. Túto frázu vymyslel francúzsky minister financií 60. rokov Valéry Giscard d’Estaing, ktorý poznamenal, že kľúčová úloha dolára umožňuje USA žiť nad svoje finančné možnosti rok čo rok.

V apríli francúzsky prezident Emmanuel Macron povedal, že Európa by mala obmedziť svoju závislosť od „exteritoriality amerického dolára”.

To platí najmä v čase, keď sa napätie medzi Čínou a USA stupňuje. Ak sa napätie medzi oboma veľmocami vystupňuje, Macron povedal: „Nebudeme mať čas ani zdroje na financovanie našej strategickej autonómie a staneme sa vazalmi.“

V tom istom mesiaci zakladateľ spoločnosti Tesla Elon Musk prostredníctvom tweetu varoval, že „de-dolarizácia je skutočná a prebieha rýchlo. Ak dostatočne veľakrát vyzbrojíte menu, ostatné krajiny ju prestanú používať“.

Ekonóm Stephen Jen zo spoločnosti Eurizon SLJ Asset Management poznamenáva, že „výnimočné opatrenia“ – vrátane sankcií, ktoré USA a ich spojenci uvalili na Moskvu – spôsobili, že až príliš veľa krajín je menej ochotných držať doláre.

Jen je citovaný, že dolár v roku 2022 utrpel „ohromujúci kolaps“ svojho trhového podielu ako rezervnej meny, „pravdepodobne v dôsledku svalnatého používania sankcií“.

Vypočítal, že podiel dolára na oficiálnych svetových rezervách vlani klesol na 47 %, čo je pokles oproti 55 % v roku 2021 a výrazný prepad oproti 73 % v roku 2001. Len v roku 2022 bola strata jeho podielu na trhu desaťkrát rýchlejšia ako sústavná erózia v posledných dvoch desaťročiach, tvrdí Jen.

Reklama

Miliardár Ray Dalio, zakladateľ hedžového fondu Bridgewater Associates, súhlasí s tým, že „ochota nakupovať“ americké štátne cenné papiere je menšia.

Poukazuje na kroky Západu na zmrazenie aktív ruskej centrálnej banky v hodnote približne 300 miliárd dolárov, pričom tieto trestné kroky podľa Dalia „zvýšili vnímané riziko, že tieto dlhové aktíva môžu byť zmrazené takým spôsobom, ako boli zmrazené Rusku“.

Napriek tomu sa zdá, že aj len na základe ekonomiky, hovorí zakladateľ koncepcie BRICS O’Neill, je globálny systém pripravený na obrat.

„Americký dolár hrá v globálnych financiách príliš dominantnú úlohu,“ konštatuje O’Neill. „Vždy, keď sa Rada federálnych rezerv pustila do obdobia sprísňovania alebo naopak uvoľňovania menovej politiky, dôsledky na hodnotu dolára a následné efekty boli dramatické.“

Táto dynamika pomohla pripraviť pôdu pre udalosti, ktoré sa v uplynulých dňoch odohrali v Kapskom Meste a ktoré môžu mať v menových kruhoch odozvu na celé generácie.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali