Matej Tomek je vďačný za odchytané minúty na univerziáde, pôsobenie v zámorí ho zocelilo

Matej Tomek je vďačný za odchytané minúty na univerziáde, pôsobenie v zámorí ho zocelilo

Bratislava 14. marca 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Slovenskí hokejisti získali na 29. Svetovej zimnej univerziáde v ruskom Krasnojarsku strieborné medaily. Zverenci Ivana Feneša zvíťazili v siedmich dueloch až päťkrát a nestačili iba na favorizovaných ruských vysokoškolákov, v oboch prípadoch najtesnejším jednogólovým rozdielom

Na snímke brankár Matej Tomek

Základným stavebným kameňom slovenského úspechu boli výkony brankára Mateja Tomeka, ktorý ukončil turnaj s vysokou úspešnosťou zákrokov a dvoma čistými kontami.

Reklama

“Chytalo sa mi dobre, počas celého turnaja som mal správne nastavenú hlavu. Spoluhráči mi pomáhali, hrali sme dobre zo zabezpečenej obrany. Myslím si, že sme dosiahli dobré výsledky,” hovoril 21-ročný Tomek. Bratislavský rodák bol jediným členom tímu, ktorý pôsobí v zámorí. Na turnaj do Ruska pricestoval z americkej univerzitnej súťaže NCAA, kde nedostáva veľa priestoru. Napriek tomu v drese s dvojkrížom na hrudi opäť ukázal svoju kvalitu. “Na reprezentačných akciách sa vždy stretnem s hráčmi, ktorých poznám odmalička a v takomto kolektíve sa cítim komfortne,” poodkryl možnú príčinu svojich vydarených vystúpení v Krasnojarsku.

Tomek bol od úvodného zápasu oporou slovenského výberu. Napokon dostal dôveru v šiestich stretnutiach, v ktorých inkasoval priemerne len 1,61 gólu a mal úspešnosť zákrokov na úrovni 95,77 %. “Každý zápas bol pre mňa dôležitý, som vďačný za odchytané minúty. Na turnaji sa predstavili tímy zo širokej výkonnostnej škály. Boli tam Rusi, ktorí mali zložený výber z hráčov KHL a VHL, ale boli tam aj Japonci či Maďari, ktorých kvalita nebola až taká vysoká. Celkovo som bol však milo prekvapený. Akcia bola veľmi dobre zorganizovaná, starali sa o nás. Boli to prakticky olympijské hry pre študentov,” pokračoval mladý brankár.

Reklama

Tomek odišiel do Severnej Ameriky ešte pred sezónou 2014/2015 a v zámorskej juniorskej súťaži NAHL sa stal ihneď najlepším brankárom daného ročníka. Nasledoval úspešný draft do NHL, v ktorom si ho vybrala Philadelphia Flyers v treťom kole. Prechod do univerzitnej NCAA mu však nevyšiel podľa predstáv. Zdravotné problémy v spojení s vysokou konkurenciou na brankárskom poste spôsobili, že počas dvoch sezón v tíme University of North Dakota zasiahol len do dvoch duelov. V ročníku 2017/2018 putoval Tomek do juniorskej USHL, kde získal opäť zápasovú prax a pred štartom aktuálnej sezóny sa zase vrátil do NCAA. V mužstve University of Nebraska-Omaha je brankárskou dvojkou a v piatich ligových vystúpeniach mal úspešnosť zásahov iba 84,5 %.

“Celú sezónu som kryl chrbát svojmu kolegovi, ale na tomto turnaji som si odchytal dobré minúty a mne osobne to veľmi pomohlo,” hovoril Tomek, ktorý študuje psychológiu a má pred sebou ešte jeden rok v najkvalitnejšej univerzitnej súťaži sveta. Do minulosti sa príliš nepozerá a nerieši ani prípadný návrat do Európy. “Myslím si, že v zámorí boli lepšie aj horšie časy, ktoré ma zocelili. Budem sa teraz sústrediť na najbližšiu príležitosť, ktorá príde,” ozrejmil bývalý mládežnícky reprezentant Slovenska, ktorý sa predstavil na MS hráčov do 18 aj 20 rokov.

Tomek je od draftu spojený s organizáciou Philadelphie napriek tomu, že s klubom dosiaľ nepodpísal kontrakt. Stále verí, že od “letcov” dostane príležitosť ukázať sa aspoň v kempe. “Vo Philadelphii došlo k viacerým zmenám, takže o situácii v tíme veľa neviem. Mojim cieľom zatiaľ nie je Philadelphia, musím sa tam prepracovať cez univerzitu. Očakávam však pozvánku do letného kempu,” dodal strieborný medailista z univerzitného turnaja.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

Včera 20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

Včera 20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

Včera 20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

Včera 20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

Včera 19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

Včera 19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

Včera 19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Včera 19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

Včera 18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

Včera 18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali