Masters: Tsitsipas po životnom triumfe: “Zachoval som si pevné nervy”

Masters: Tsitsipas po životnom triumfe: “Zachoval som si pevné nervy”

Londýn 18. novembra 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Alberto Pezzali)

 

Grécky tenista Stefanos Tsitsipas sa stal prvýkrát v kariére víťazom turnaja majstrov. Vo finále dvojhry zdolal vo vypredanej londýnskej O2 aréne ako nasadená šestka päťku “pavúka” Rakúšana Dominica Thiema po vyše dvaapolhodinovej trojsetovej bitke 6:7 (6), 6:2, 7:6 (4)

Na snímke grécky tenista Stefanos Tsitsipas

Dvadsaťjedenročný Tsitsipas dosiahol životný úspech. Stal sa najmladším šampiónom od novembra 2001, keď na singlovom Masters triumfoval vtedy 20-ročný Austrálčan Lleyton Hewitt. Za nedeľňajšie víťazstvo zinkasuje prémiu 1,354 milióna dolárov, do svetového rebríčka ATP Entry mu pribudne 1300 bodov.

Reklama

V úvode zápasu si obaja finalisti suverénne vyhrávali svoje podania, diváci videli iba málo výmen. Vo štvrtom geme sa Tsitsipas dostal k prvému brejkbalu, no Thiem ho odvrátil kvalitným forhendom a vyrovnal na 2:2. Za stavu 3:3 Tsitsipas nevynútenými chybami ponúkol Thiemovi dva brejkbaly, Rakúšan ich však nevyužil. Tsitsipas si dvakrát pomohol prvým podaním a výmenu následne zakončil bekhendovým volejom, na sieti mal vysokú úspešnosť. V ďalšom geme viedol Grék 40:15, no šance na zisk súperovho servisu nezužitkoval a o osude prvého setu rozhodol tajbrejk. V ňom 21-ročný Tsitsipas vyrovnal z 2:5 na 5:5, za stavu 5:6 odvrátil setbal, no koncovka patrila Thiemovi.

V predchádzajúcich šiestich vzájomných dueloch dvoch hráčov s jednoručným bekhendom v piatich prípadoch uspel ten, ktorý vyhral prvý set. Tsitsipas však chcel upraviť túto štatistiku a v druhom dejstve londýnskeho súboja sa vybičoval k skvelému výkonu. Po dvoch brejkoch rýchlo odskočil Thiemovi na 4:0 a vynútil si tretí set. V celom druhom dejstve spravil Grék iba jedinú nevynútenú chybu a na jeho konto pribúdal jeden “winner” za druhým. Thiemovi nedal zadarmo ani jedinú loptičku. V treťom sete sa po rýchlom brejku ujal vedenia 3:1, no Thiem nezložil zbrane, v ďalších minútach otočil na 4:3 a o všetkom rozhodol druhý tajbrejk. V ňom Thiem vyrovnal z 1:4 na 4:4, no v koncovke slávil úspech Tsitsipas. Za stavu 6:4 premenil hneď prvý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Thiemom na 3:4.

Reklama

“Som šťastný, že sa mi podarilo otočiť nepriaznivý vývoj a získať najcennejší titul v kariére. Ani sám neviem, ako sa mi to podarilo. Od druhého setu som začal predvádzať skvelý tenis. V rozhodujúcom tajbrejku som si zachoval pevné nervy. Hoci som prišiel o náskok 4:1 a výhodu dvoch minibrejkov, nespanikáril som a koncovku som zvládol výborne. Chcel by som sa poďakovať fanúšikom za veľkú podporu. Keď mohutne skandovali moje meno, cítil som zimomriavky,” uviedol šťastný Tsitsipas.

Thiem neuspel ani v treťom veľkom finále, v dvoch dueloch o titul na Roland Garros podľahol Španielovi Rafaelovi Nadalovi. “Bol to neuveriteľný zápas. Bravó Stefanos, zaslúžil si si zvíťaziť. Si výborný hráč. Dúfam, že si spolu zahráme ešte nejedno finále,” povedal Rakúšan vo svojom príhovore.

 

Dvojhra – finále:

Stefanos Tsitsipas (6-Gréc.) – Dominic Thiem (5-Rak.) 6:7 (6), 6:2, 7:6 (4)

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali