Masaker na pozadí svetových zmien: Zodpovednosť za svetovú pandémiu ponesie Čína

Masaker na pozadí svetových zmien: Zodpovednosť za svetovú pandémiu ponesie Čína

Bratislava 14. júna 2021 (HSP/Foto:Pixabay, TASR/AP – Evan Vucci, TASR/AP – Jacquelyn Martin, TASR/AP – Chris Seward, TASR/AP – Susan Walsh, SITA/AP-Anja Niedringhaus)

 

Za prológ analýzy vývoja súčasnej svetovej situácie som vybral citát z článku uverejnenom v The Daily Telegraph 4. júna 2021. Úplne presne vystihuje podstatu toho, čo sa dnes deje vo svete: “Koronavírus je umelého pôvodu a vymanil sa v dôsledku “nehody” v čínskom laboratóriu, takže Čína musí nahradiť iným krajinám ekonomické škody spôsobené pandémiou”, uviedol bývalý šéf MI6 Richard Dirlav

koronavirus COVID-19
Ilustračné foto

Podľa Dirlava nórsko-britská štúdia ukazuje, že kľúčové prvky Kovidu-19 boli „pridané” a nevyvíjali sa prirodzene, to znamená, že vírus bol vytvorený umelo.

Reklama

“Som presvedčený, že toto (vypuknutie) nezačalo náhodou. Vyvstáva otázka: ak Čína niekedy prizná zodpovednosť, zaplatí odškodné? Zdá sa mi, že to, čo sa stalo, prinúti každú krajinu na svete, aby prehodnotila svoju interakciu s Čínou a medzinárodným spoločenstvom – svoj postoj k čínskemu vedeniu,” uviedol Dirlav.

O čínskom zavinení pandémie píšu aktuálne všetky svetové médiá a Dirlavov výrok iba extraktne vystihol, o čo dnes mediálnemu svetu ide: vyvinúť globálny tlak na exemplárne potrestanie Číny za rozšírenie pandémie.

Reklama

Opona pozadia pandémie úplne spadla v deň americko-čínskeho stretnutia na Aljaške, kedy sa administratívy oboch krajín nezhodli v priamom prenose. Nikto nečakal, že to bude priateľské stretnutie, no prvý osobný kontakt najvyšších predstaviteľov USA a Číny od nástupu amerického prezidenta Joea Bidena, sa zmenil na nenávistnú slovnú prestrelku online. Miesto stretnutia, chladné mesto Anchorage v štáte Aljaška, ešte viac podčiarklo symboliku balansu dvoch svetových veľmoci na pokraji biologickej studenej vojny.

Na ďalekom severe Spojených štátov sa stretli minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken, poradca prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, za čínsku stranu šéf diplomacie Wang I a Jang Ťie-čch’, člen Politbyra Komunistickej strany Číny a zároveň zmocnenec pre zahraničné vzťahy.

Jake Sullivan, Anthony Blinken
Na kombosnímke Jake Sullivan vľavo a Anthony Blinken

Schôdzka svetovej verejnosti v plnej nahote odhalila obrovské napätie medzi partnermi a rozkol v zásadných otázkach. Výstižnejšie bude, ak to nazvem nenávisťou medzi Washingtonom a Pekingom. Čínska reakcia na Aljaške vychádzala zjavne z presvedčenia, že Američania mali prísť partnersky vyjednávať a nadradenú pozíciu kritikov Číny si iba na poslednú chvíľu uzurpovali.

Reakcia Číňanov a reč ich tiel nápadne naznačovala, že sa ocitli uprostred podrazu, ktorý síce už pár dní šípili, ale nevedeli zvrátiť.

Zodpovedajú tomu aj následky: od toho dňa, sa svetové napätie hlavne medzi Spojenými štátmi a Čínou zmenilo na paralelnú pandemickú krízu a stupňuje sa nepomerným radom.

Reklama

Joe Biden bol Pekingom, v čase, kedy zastával post viceprezidenta Spojených štátov považovaný za “spojenca Číny”. Za pôsobenia prezidenta Baracka Obamu, bol Biden ich obľúbenou personou pri rokovaniach oboch krajín.

Číňania teda určite schvaľovali, že Trumpovym najvážnejším sokom vo voľbách 2020 sa stane práve Joe Biden. Najmä ak si uvedomíme veľkosť Trumpovej snahy byť tvrdým oponentom Číny a jej politiky.

Svetoví politickí analytici túto tému rozpracovali a kritickejší z nich, v súvislosti s Bidenovou náchylnosťou k Číne naznačovali, že môže byť čínskym koňom v americkej politike. Naopak Bidenov rival Donald Trump bodoval u svojich voličov práve svojimi tvrdými postojmi voči Číne. Obviňoval Číňanov za to, že spôsobili pandémiu.

Trump Biden
Na kombosnímke vpravo súčasný americký prezident Joe Biden a jeho predchodca Donald Trump

Trump opakovane obviňoval Čínu aj predtým. Tvrdil, že úmyselne infikovala svet koronavírusom, pričom prisľúbil, že sa Peking dostane pred súd. Neskôr, keď Trump voľby neštandardným spôsobom prehral, v USA sa naprieč spoločnosťou šíril názor, že práve pandémia vyrobila onen problém volieb – zmenila štandardný pomer medzi hlasovaním poštou, tiež elektronicky a klasickým osobným odovzdaním hlasov.

A aj keď sa teória zmanipulovaných prezidentských volieb 2020 oficiálne nepotvrdila, tak v americkej verejnosti stále prevláda názor, že americké voľby poškodila práve pandémia. Biden naopak svoje zhovievavé postoje k Číne prejavoval až do úplného ukončenia volieb. Ešte aj 4. decembra 2020, to jest len desať dní pred ukončením zdĺhavých amerických prezidentských volieb Biden vyhlásil, citujem:

Reklama

“Nepovažujem za potrebné podniknúť kroky proti Číne kvôli šíreniu choroby spôsobenej koronavírusom (COVID-19) po celom svete.” (…) “Nejde o to, aby boli Číňania potrestaní za koronavírusy, ale aby sme trvali na dodržiavaní stanovených medzinárodných noriem”. Zároveň Pekingu odkázal, citujem:

„Ak budete hrať podľa pravidiel, budeme hrať s vami, ak nie, tak nebudeme.”

 

Bill Gates a Kovid-19

Zainteresovanosť Billa Gatesa na pandémii je samostatná kapitola na analýzu príčin vzniku pandémie. Okrem toho, popísalo sa o tom dodnes mnoho unáhlených záverov. Viedlo to k vzniku “miliónov” konšpirácii a ešte väčšiemu množstvu protichodných tvrdení, čo v konečnom dôsledku účasť Gatesa na pandémii úplne zahmlila.

Bill Gates
Na snímke Bill Gates

Ja si na rozdiel od mnohých nemyslím, že otázka, či Gates financoval vývoj Covidu-19 priamo alebo cez svoje nadácie je najpodstatnejšia. Melinda a Bill Gatesoví totiž preukázateľne financovali Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), ktorá pandémiu riadila a predtým financovala vývoj koronavírusov. Jeden zásadný fakt však napísať o Gatesovi treba. Je ním jeho varovné vyhlásenie z roku 2015, kedy o vírusoch povedal:

“Ak niečo v niekoľkých nasledujúcich dekádach zabije vyše 10 miliónov ľudí, s najväčšou pravdepodobnosťou to bude nejaký vysoko nákazlivý vírus skôr než vojna. Môžeme dostať vírus, pri ktorom sa ľudia, zatiaľ čo už budú nakazení, budú cítiť dostatočne dobre na to, aby mohli nastúpiť do lietadla alebo si zájsť do obchodu.”

Dnes, po vzniku celosvetovej pandémie Kovidu-19, ktorý sa choval v princípe rovnako, ako ho opísal Gates ešte v roku 2015, považujem jeho prejav za pozoruhodné vyhlásenie. Najmä z toho pohľadu, že na svete existovali celé tímy vedcov, ktoré sa problematike koronavírusov dlhodobo venovali a riziká úniku poznali, ale takéto zásadné vyhlásenie urobil až Bill Gates. Tento filantrop teda verejne varoval pred pandémiou zapríčinenou únikom, ako prvý. Vyplýva z toho, že musel o vývoji koronavírusov v Číne vedieť a rizikách úniku minimálne uvažovať, ak nie rovno kalkulovať.

Druhé, charakterovo podobné vyhlásenie urobili až štyria vedci z laboratória vo Wuhane. Menovite: Yi Fan, Kai Zhao, Zheng-Li Shi a Peng Zhou. Stalo sa tak v marci roku 2019 a vedci svetu oznámili citujem:

“Počas posledných dvoch desaťročí boli identifikované tri zoonotické koronavírusy ako príčina rozsiahlych ohnísk choroby – syndróm vážnej akútnej respirácie (SARS), syndróm východného dýchania (MERS) a syndróm akútnej hnačky ošípaných (SADS). SARS a MERS sa objavili v rokoch 2003 a 2012 a spôsobili celosvetovú pandémiu, ktorá si vyžiadala tisíce ľudských životov, zatiaľ čo SADS zasiahla farmové chovy ošípaných v roku 2017.

Majú spoločné vlastnosti a všetky sú vysoko patogénne pre človeka alebo hospodárske zvieratá. Ich genómy pochádzajú z netopierov, pričom dva druhy z nich pochádzajú z Číny. Je teda vysoko pravdepodobné, že budúce ohniská koronavírusu podobného SARS alebo MERS budú pochádzať z netopierov, a preto je väčšia pravdepodobnosť, že k tomu dôjde v Číne.”

Reklama

Keď si uvedomíte fakt, že ničivá pandémia koronavírusu vznikla už za približne trištvrte roka, tak toto vyhlásenie bolo vlastne rozsudkom smrti pre milióny ľudí. Obe tieto vyhlásenia – Gatesove, aj štyroch čínskych vedcov doslova pripomínajú vo víre následných, pandemických udalostí žalobu a rozsudok trestu smrti. Logická otázka preto znie, prečo sa o tomto riziku svet nedozvedel ako o závažnom nebezpečenstve už pred pred pandémiou? Je to vskutku zamysleniahodná otázka.

Keď si uvedomíte, že v minulosti na vyburcovanie svetových politikov a korporátnych médii k neobvyklej aktivite stačili také triviálnosti, ako bola napr. kauza Navaľnyj alebo naposledy zadržanie lietadla v Bielorusku, tak je úplne jasné, že tu niečo nesedí. SARS-ové a MERS-ové vírusy boli totiž naozaj vážnym strašiakom aj v minulosti a svet, hlavne ten odborný ich riziká poznal už pred pandémiou.

 

Koronavírusy boli od samého začiatku považované za novodobé “zlaté bane” 21. storočia

Wuhanský inštitút virológie patriaci Čínskej akadémii vied (Wuhan Institute of Virology, Chinese Academy of Sciences) je výskumný ústav na virológiu, ktorý je podriadený Štátnej rade ľudovej republiky Číny. Nachádza sa v okrese Jiangxia , Wuhan, Hubei, kde Číňania otvorili svoje prvé laboratórium s 4. úrovňou biologickej bezpečnosti (BSL-4) na pevninskej Číne. Inštitút má oficiálne a nesmierne úzke väzby na Galvestonské národné laboratórium v USA, Centre International de Recherche en Infectiologie vo Francúzsku a National Microbiology Laboratory v Kanade. Tento ústav je od začiatku až dodnes aktívnym výskumným strediskom pre štúdium koronavírusov.

V roku 2005 skupina pozostávajúca z vedcov z virológskeho ústavu Wuhan zverejnila výskum pôvodu koronavírusu SARS a zistila, že čínske podkovy (netopiere z čeľade Rhinolophidae) sú prírodnými rezervoármi koronavírusov podobných SARS.

Reklama

V pokračovaní tejto práce po niekoľko rokov výskumníci z ústavu odobrali vzorky z tisícov podkovárov v lokalitách po celej Číne a izolovali z týchto netopierov, viac ako 300 sekvencií koronavírusu. O 10 rokov neskôr v roku 2015 medzinárodný tím pozostávajúci z dvoch vedcov z ústavu vo Wuchane zverejnil informáciu, že. Wuchanskí vedci sa pýšili zistením, že dokážu vyrobiť koronavírus schopný infikovať ľudské bunky.

Covid-19 sa teda neobjavil ako jasný blesk z neba. Vírusy boli predmetom skúmania Číňanov celých 20 rokov, pokiaľ jeden druh koronavírusu neprepukol v pandémiu. Otázka teda znie, ako je možné, že napriek tomu zomrelo na koronavírus, iba dodnes už takmer 4 milióny ľudí.

V roku 2018 vedecký tím z ústavu vo Wuchane dokonca informoval, že zo sérologickej štúdie vzorky dedinčanov žijúcich v blízkosti týchto netopierích jaskýň (neďaleko Xiyang Township 夕阳 乡 v okrese Jinning v Yunnan) sa zistilo, že 6 z 218 miestnych obyvateľov mali vo vzorke krvi protilátky proti koronavírusom netopierov, čo sa vtedy viac menej prezentovalo, iba ako potvrdenie teórie prenosu infekcií z netopierov na ľudí. Nikto sa však na okamžitú a masívnu výrobu protilátok nepripravoval.

Toto zistenie je doslova hrôzostrašné. Laboratórium vo Wuchane malo medzinárodné kontakty. O koronavírusoch a ich rizikách vedel celý investorský svet, cez rôzne neziskové organizácie, granty, vládne a zdravotnícke organizácie sa do Wuchanu dostávali milióny investorských dolárov, ale závery, nesmierne závažných wuchanských zistení do prípravy sa na možnú svetovú pandémiu nikto nepretavil – investori to evidentne nepovažovali za potrebné. O čo teda išlo v skutočnosti?

Ono totiž, existovalo dokonca prepojenie “starej dobrej” americkej organizácie známej riadením utajovaných, hybridných vývojových projektov USAID a jej spolupráca s WHO. Spoločne pracovali na projektoch Predict a Predict 2, cez ktoré sa (aj do Wuchanu) doslova liali milióny dolárov do objavenie vírusov s pandemickým potenciálom. A “podarilo sa”.

Reklama

Projekty Predict a Predict 2 pomohli objaviť alebo izolovať 949 nových vírusov a 217 známych vírusov. Ale na účinné, preventívne riešenia na odstraňovanie a zmierňovanie potenciálne vzniknutých pandémi v praxi sa peniaze akosi nenašli. Kolaps amerického zdravotníctva počas pandémie a milióny mŕtvych po celom svete to potvrdzuje. Pritom projekty Predict a Predict 2 na ktorých WHO a USAID pracovali celých desať rokov a minuli pri tom strategické investície závratných čísel, bol zameraný na posilnenie prevencií proti vírusom s pandemickým potenciálom.

Celá táto hra, počnúc verejne exponovaným investorom Billom Gatesom, ktorý je mimochodom štedrejším investorom WHO ako majorita štátov sveta, pokračujúc vládami mocností USA a Číny a samozrejme aj iných krajín, ktoré do vývoja koronavírusov investovali pripomína ruskú ruletu globálnych hráčov, ktorí riskovaním vzniku celosvetovej epidémie skúšali, kto má v presadzovaní moci a zarábaní peňazí viac guráže a dokáže zájsť do väčšieho extrému.

 

Modlitba za mŕtvych

Na svete sa od decembra 2019 až do súčasnosti diali a stále dejú mimoriadne veci. Počas pandémie, denne zomierali naprieč svetom desaťtisíce ľudí. Najčiernejšim dňom pandémie sa podľa Google stal 3. marec 2021 kedy zomrelo na svete za jediný deň, spolu 17,704 ľudí. Dodnes zomrelo spolu 3,76 milióna ľudí a z pohľadu na aktuálnu pozíciu hyperboly pandémie je zrejmé, že pandémia nie je stále ani zďaleka zažehnaná. Naopak, dá sa predpokladať, že sa po druhej vlne iba prehupla do svojej sekundárnej fázy a prinesie ďalšie vlny ochorení. Napriek všetkým jej hrôzam, sa k faktom, že na dlhoročnom vývoji kovidových vírusov v čínskom Wu Chane podieľali viaceré mocnosti spoločne, sa dodnes nikto oficiálne nepriznal.

Počas tejto celosvetovo tragickej pandémii sa diali naozaj šialené veci. Svetové, hlavne korporátne média vznik vírusu v laboratóriu v Wuhane popierali. Americké sociálne siete a internetové vyhľadávače, zdieľanie informácií o vzniku Covidu-19 v laboratóriu marili. Svetom sa začala šíriť paralelná pandémia vzájomnej nenávisti. Vznikla z dôvodu rozdelenia spoločností na tých, ktorí verili, že pandémia je umelá a naopak tých, ktorí to popierali, často nenávistne.

Pandémia doslova preformátovala tradičnú konvenčnosť sveta, pričom, túto spoločensky patovú situáciu živili hlavne korporátne médiá rozdeľovaním spoločností na nové ľudské sorty extrémistov, ktorí buď pandémiu podceňovali a preto proti nej bojovali alebo naopak skupinu, ktorí pandémiu glorifikovali na nový druh viery.

Denne sme počúvali slovné spojenie šialenstva s názvom “Nový štandard”. Čítali nenávistné prejavy na sieťach. Pozerali na to, ako pandémia plnila bankové účty staronových miliardárov až po okraj a vyrobila desiatky nových miliardárov, pričom majorita sveta na následky krízy dodnes buď hladuje, trpí nedostatkom alebo si finančne pohoršila. A nakoniec sa svet zo súvislosti diania dozvedá, že na svete existuje skupina investorov, ktorá Kovid-19 zaplatila, vyvinula a nechala ho prirodzene sa šíriť svetom. A dodnes sa ani nemala potrebu svetu ospravedlniť. Namiesto toho, sa prizeráme na to, ako sa rozohrávajú nové mocenské hry o tom, kto bude za vírus potrestaný.

Reklama

 

Biologická vojna o moc?

Skúmanie vírusov zahŕňa aj experimenty s pandemickým potenciálom vírusov, čo je nesmierne nebezpečná vec. Je až taká nebezpečná, že napr. prezident Barack Obama bol zarytým odporcom teórie, aby sa tieto skúmania diali v USA, kde je zaľudnenie obrovské a v prípade pandémie by boli následky nedozierne.

V roku 2014 sa po nehode v americkom laboratóriu nakazil ebolou americký vedec. Obama vtedy situáciu využil a započal ukončovanie týchto výskumov v USA. Bezpochyby pri tom kalkuloval s možnosťou, že nebezpečný vírus môže aj “náhodne uniknúť”. Preto radšej jeho administratíva volila menej rizikové spôsoby ako vírusy skúmať doma a čínsky záujem a pokročilá rozpracovanosť problematiky im padli vtedy vhod.

Koronavírusy predstavujú obrovský potenciál, ktorý sa dá vojensky použiť na zastrašovanie, vydieranie, či samotné vedenie biologickej vojny. Hlavne preto ho dlhodobo USA, Čína a posledné roky aj privátni investori spolufinancovali. Koronavírusy sú totiž vo všeobecnosti verejnosťou považované za “prirodzené prírodné katastrofy”, pričom však vykazujú “skvelé schopnosti” sa rýchlo šíriť – vyvolať tak paniku globálnych rozmerov, vyradiť zo spoločnosti finančne najdrahšie skupiny obyvateľstva – dôchodcov a chorých jedincov a nezabiť pri tom najproduktívnejšiu populáciu sveta, čo sú vlastne úplne “ideálne parametre” na svetovú biologickú vojnu hybridného charakteru, ktorá dokáže zarobiť miliardy.

Obamovi sa nakoniec majoritu amerického financovania vírusov podarilo eliminovať. Nie však všetky a niektoré projekty bežali naďalej. Ani Obama nebol všemocný. Biden v tom však mohol vidieť viac, ako iba neprimerané riziká, ktoré v tom videl Obama. Túžil totiž po tom, stať sa americkým prezidentom. A spriateleným Číňanom, ktorí prostriedkami na biologickú vojnu svetových rozmerov disponovali v laboratóriách vo Wuchane, sa tento Bidenov zámer páčil. Keď si k tomu prirátate deravý americký volebný systém pri hlasovaní poštou a elektonickou formou a investorské zámery “vakcinačných miliardárov” z radov amerických demoratov a ich snahy na pandémii zarobiť, tak to kovidpuzzle – vývoj posledných rokov začína do seba vcelku dobre zapadať.

Riziká dobrých vzťahov Bidena a Čínskej vlády pochopil svojho času aj Donald Trump. Preto v apríli roku 2019 ukončil s Číňanmi všetku spoluprácu na vývoji koronavírusov. Bolo však neskoro. Vírus s označením RaTG13, ktorý vykazoval 96%-nú zhodu s génami dnešného Kovid-19 bol už na svete. Stačilo ho už iba jemne “doladiť”.

Biden má dnes iné starosti, ako mal pred rokom – dvoma, keď sa chcel do kresla amerického prezidenta iba dostať. Ako “staronový svetový policajt” potrebuje eliminovať svetovú moc Číňanov, na ktorú si Čína po kovidudalostiach vo svete nárokovala a opodstatnene hľadala u Američanov pre uplatnenie si svojej časti moci pochopenie. Bidenovi ľudia však namiesto vďaky zohrali na Aljaške podraz, ktorý Číňanov doslova rozzúril.

Reklama

Bývalý šéf tajnej služby MI6 angličan Richard Dirlav to teda aktuálne vystihol úplne presne keď vyvodil uzáver, že kľúčové prvky Kovidu-19 boli „pridané”, nevyvíjali sa prirodzene a Čína by za to mala zaplatiť.

Tony Belohorec

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali