Martin 13. októbra (TASR) – Spracovanie úrody z polí a jej uskladnenie dnes v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine predviedli na podujatí Keď sa zima opýta členovia folklórnych skupín (FS) z Podhradia, Dlhého Poľa a Pohorelej.
FS Drotár z Dlhého Poľa podľa kultúrno-propagačnej manažérky Múzea slovenskej dediny SNK v Martine Jaroslavy Ďurdíkovej prezentovala pečenie zemňačných osuškov – podlesníkov. „Členovia FS z Podhradia tlačili kapustu, krájali jabĺčka na sušenie na zimu, ktoré sa v Turci volali opečky a tiež čistili šípky. Prvýkrát prišla folklórna skupina Kráľova Hoľa z Pohorelej, ktorá oživila tradíciu priadok. Bola to činnosť pri spracovaní ľanu. Začínala v jesennom období a bola veľmi zložitá a dlhá,“ povedala Ďurdíková.
„Hovorilo sa, že do 29. októbra treba zobrať všetku úrodu z polí a do Všech svätých mala byť všetka doma uskladnená. Na jeseň sa hlavne na severozápadnom Slovensku pestovalo veľa zemiakov, kapusty, fazule. Čo bolo od druhej polovice 19. storočia základom stravy dedinských obyvateľov,“ uviedla kultúrno-propagačná manažérka Múzea slovenskej dediny.
Pripomenula, že kapusta sa tlačila do súdkov a do osobitných sudov sa tlačili aj vrchné listy, určené pre dobytok. „Z polí sa brala burgyňa, kŕmna repa, ktorá sa čistila a dávala sa do pivnice. Potom sa zberala cvikla, fazuľa, ktorá sa dávala sušiť, pučila. Kde mali orechy, zbierali orechy. Zbierali šípky a robili z nich čaj. Niekedy aj trnky, ktoré takisto sušili, aby mali na priadky z čoho variť na prieslinku vývar z trniek. Používali ho keď priadli, lebo potrebovali veľa slín,“ dodala Ďurdíková.
Pre detských návštevníkov pripravili v Múzeu slovenskej dediny tvorivú dielňu, zameranú na jesenné obdobie. „Deti si robili zemiakové pečiatky, mohli si ušiť bylinkové vrecúška alebo robili bábiky z makovíc,“ uzatvorila kultúrno-propagačná manažérka Múzea slovenskej dediny SNK v Martine.
UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a fotoreportáž.