Mário Šušek, SPD: “Ak sa vlastenci spoja, je veľká šanca, že môžeme dosiahnuť slušný výsledok v parlamentných voľbách”

Mário Šušek, SPD: “Ak sa vlastenci spoja, je veľká šanca, že môžeme dosiahnuť slušný výsledok v parlamentných voľbách”

Nitra 17. júna 2019 (HSP/Foto: SPD)

 

Voľby sa blížia a na politickej šachovnici sa rozpadávajú staré koalície a vznikajú nové, politické mamuty sa snažia ešte zabojovať /možno už naposledy/ a do boja vstupujú nové, mladé, dravé, drzé a ambiciózne sily. Určité ambície má aj Sloboda a priama demokracia. V Česku majú stranu s rovnakým názvom. Slovenský „kolega“ je v odlišnom postavení, ale má odvážne ambície pred parlamentnými voľbami

Reklama

Čím sa slovenská Sloboda a priama demokracia sa odlišuje od českej „sesternice“, v ktorej časti politického spektra sa nachádza slovenská SPD, ako sa chce zúčastniť na parlamentných, aké má ambície a stratégiu? O tom sme sa porozprávali s predsedom slovenskej SPD.

Mário Šušek pre našich čitateľoch porozprával, aké ciele má slovenská Sloboda a priama demokracia, ktoré strany považuje za partnerské, s ktorými politickými silami je ochotná spolupracovať a ako sa pripravuje na budúcoročné parlamentné voľby.

Reklama

Občianske združenie Sloboda a priama demokracia v súčasnosti patrí  k tým najaktívnejším mimoparlamentným organizáciám. Vyvíja rozsiahlu činnosť, ale doposiaľ sa nemohla zúčastniť vo voľbách – parlamentných, komunálnych a pod. a vyskúšať svoje sily. Myslíte si, že 9 mesiacov pred parlamentnými voľbami 2020 je dostatočný čas na to, aby ste zmenili situáciu a istým spôsobom ovplyvnili voľby? Ako chcete osloviť verejnosť, aby ste uspeli?

Na začiatku mi dovoľte, aby som sa predstavil. Volám sa Mário Šušek, som lídrom SLOBODA A PRIAMA DEMOKRACIA (ďalej len SPD) na Slovensku, mám 41 rokov, som ženatý a mám jedného syna. SPD ozaj momentálne funguje ako občianske združenie a nie ako politické hnutie, preto sme sa zatiaľ nezúčastnili ani jedných z horeuvedených typov volieb. Máme záujem sa pretransformovať na politické hnutie.

Na začiatku tohto roka som sa stretol s predsedom Slovenského hnutia obrody, občianske združenie (ďalej len SHO) Róbertom Švecom. Po našom rozhovore sme sa dohodli na spolupráci, nakoľko máme rovnaké pronárodné zmýšľanie. Medzi tým sa SHO pretransformovalo na politické hnutie a na MV SR je zaregistrované od 15.5.2019.

Nakoľko SPD spolupracuje s SHO a do parlamentných volieb ideme na ich kandidátke, tak našu transformáciu na politické hnutie momentálne neriešime a sústredíme sa na propagáciu a stretnutia s občanmi. Voličov chceme presvedčiť, že už nemusia voliť menšie zlo, ale že je tu alternatíva, ktorá bude jednoznačne zastávať národné záujmy a bojovať za zodpovednosť politikov. Času máme síce málo, ale riadime sa heslom: nikdy sa nevzdávaj. Viac informácii o nás si môžu ľudia nájsť na našej stránke www.hnutiespd.sk

 

Reklama

Vaše združenie, povedzme, je menej známe, ako súčasné parlamentné a viaceré neparlamentné strany. Preto možno niektorí naši čitatelia presne nevedia, aký vzťah máte s českou stranou s rovnakým názvom, ktorej predsedom je Tomio Okamura. Môžu si myslieť hocičo, že ste jej „dcérska spoločnosť“, kópia českej SPD, iná štruktúra, aj keď názov je podobný a pod. Vysvetlite našim čitateľom, aké vzťahy máte s českou SPD, čo máte spoločné, a možno aj to, čím sú vaše strany odlišné.

Spolu s kolegami sme začínali v strane PRIAMA DEMOKRACIA. Čakal nás rovnaký osud, ako mal pán Okamura so stranou Úsvit priamej demokracie a preto sme založili SPD. So stranou pána Okamuru sme kompatibilní takmer na sto percent.

Rozdiel medzi nami je len v tom, že v ČR napr. nefunguje priama voľba starostov a primátorov a oni to tam chcú zmeniť, tam si ich totiž volia poslanci spomedzi zvolených poslancov do zastupiteľstva. Čo sa týka rozvíjania našich zahraničných kontaktov vrátane českého SPD Tomia Okamuru, zatiaľ nebudem komentovať. Pokiaľ bude dohodnutá nejaká spolupráca, tak, samozrejme, budeme o tom verejnosť informovať.

 

Nemusím byť Nostradamus, ale v budúcich parlamentných voľbách v r. 2020 vaša SPD aj spolu s SHO takmer nemá šancu prekročiť 5-percentnú bariéru a dostať sa do parlamentu. Číže východisko je jediné – spájať sa, robiť koalície. Tak teda – s kým? Prirodzene nemôžete pred voľbami prezradiť všetky svoje zámery a „tajné chodníčky“, ale môžete aspoň naznačiť, s ktorými politickými silami budete rokovať – v ktorej časti politického spektra sa nachádzajú?

Reklama

Nám ide predovšetkým o spájanie a spoluprácu. Dôkazom toho je, že ideme na kandidátke SHO a, že máme vôľu a chuť spolupracovať. Máme rôzne rokovania a aj neformálne rozhovory, keď budeme mať niečo dohodnuté, tak až potom budeme o tom verejne informovať.

My máme záujem hlavne o pronárodne orientovaného voliča, ktorý dal v eurovoľbách „stopku“ SNS či strane Sme rodina. A, samozrejme, máme záujem aj o pronárodne orientovaného voliča, ktorý v prezidentských voľbách dal svoj hlas pánovi Harabinovi. Myslím si, že keď dáme dokopy viac pronárodne orientovaných aktivistov, združení, spolkov a mimoparlamentných strán, ktorí pôjdu na kandidátke SHO, tak ako SPD, tak máme šancu.

 

Súčasná politická situácia je úplne jasná. Liberáli, takzvaní demokrati, „progresívni a slušní“ vyhrávajú a už pomaly začnú rozdeľovať ministerské kresla – sú presvedčení o svojom víťazstve. V Prezidentskom paláci starého slniečkara vystriedala mladšia slniečkarka – žiaden rozdiel, dokonca je to pre národniarov ešte horšie. Je šanca, aby sa na Slovensku vytvorila aspoň nejaká rozumnejšia koalícia, ktorá vo voľbách porazí slniečkarov a dokáže vytvoriť vládu? Vidíte takú cestu?

Na začiatku chcem len povedať, že ja by som si nikdy nedovolil dopredu rozdeľovať ministerské kreslá ako slniečkari, lebo nám ide o národ a nie o funkcie. Pokiaľ sa my, vlastenci, spojíme, ako som už spomínal v predchádzajúcej otázke, tak liberálom môžeme prekaziť ich plány. Prvýkrát v histórii Slovenskej republiky máme prezidentku vymenovanú protiústavne, lebo Ústavný súd ešte stále nerozhodol o sťažnosti jedného z kandidátov na post prezidenta SR, a to pána Harabina. Mali by sme si brať príklad z Rakúska, kde Ústavný súd zrušil výsledok volieb druhého kola a nariadil nové voľby. U nás je to tiež možné, ale je nutné zaviesť, že porušovanie Ústavy SR bude trestným činom vlastizrady. Inak si tu politický dinosaury, ale aj liberáli budú robiť čo chcú.

 

S akým programom pôjde SPD do volieb? Aké budú vaše priority? Má vaša koalícia SHO – SPD koaličný potenciál? V ktorých otázkach dokážete dosiahnuť kompromisy s politickými partnermi a v ktorých otázkach nepripúšťate žiadne kompromisy, pretože by to poškodilo Slovensko, čo ja viem, možno aj Európu?

Program s ktorým pôjdeme do volieb, včas zverejníme, spolupracujeme na ňom s SHO. Programové priority SPD, ale môžu ľudia už teraz nájsť na našej stránke www.hnutiespd.sk/Program/. Nám nejde o to, či máme, alebo nemáme koaličný potenciál. To ukážu až výsledky parlamentných volieb. My sme ochotní spolupracovať s každým, kto bude hájiť národné záujmy a bojovať za zodpovednosť politikov.

 

Určite nemôžete prezradiť všetky ťahy, ktoré budete robiť počas predvolebnej kampane. Ale môžete aspoň naznačiť, akým spôsobom sa pokúsite presvedčiť voličov, že ste tá správna sila a že vás majú voliť? Ktoré kategórie občanov sa pokúsite osloviť v prvom rade?

Reklama

Samozrejme zo strategického hľadiska nemôžeme prezradiť všetky naše kroky. Vždy dáme na verejnosť, len to, čo je nutné a potrebné pre informovanosť širokej verejnosti. Chceme osloviť všetkých ľudí, ktorým leží na srdci osud slovenského národa, aby sme už konečne neboli otrokmi vo vlastnej krajine. Zároveň pozývam všetkých na naše prvé stretnutie s občanmi, ktoré sa bude konať v obci Veľká Maňa (okr. Nové Zámky) dňa 23.6.2019, t.j. v nedeľu, o 16. hod. v kultúrnom dome. Viac sa ľudia dozvedia o tejto akcii na www.sho.sk.

 

Pred voľbami otázka dnes je asi takáto: vyhrajú slniečkari, liberáli a globalisti s podporou mainstreamu alebo zvíťazí akási proslovenská, pronárodná koalícia s podporou nezávislých slobodných médií? Akú šancu, podľa vás, majú proslovenské pronárodné sily? Dokážu odhodiť staré stranícke trička a spojiť sa do veľkej koalície?   

Ak sa vlastenci spoja, je veľká šanca, že môžeme uhrať slušný výsledok. „Svoje ego už zahodil“ Róbert Švec (SHO), Mário Šušek (SPD) a budeme radi, ak sa k nám pridajú aj ďalší. Ak budú nezávislé slobodné médiá uverejňovať pravdu, nebudú cenzurovať a budú dávať priestor slobodne každému, tak nakoniec vyhrá občan. Občan, ktorého bude mať kto zastupovať v NR SR, lebo tam budú pronárodne orientovaní poslanci, ktorí budú hájiť národné záujmy. Ak ľudia chcú, môžu si vypočuť vystúpenie Róberta Šveca (SHO) a Mária Šušeka (SPD) v Slobodnom vysielači a nech si sami spravia názor. Viac na blogu infovojna.

Zhováral sa Eugen Rusnák

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali