Macron: Dôvody pre návrat Ruska do G7 zatiaľ nie sú

Macron: Dôvody pre návrat Ruska do G7 zatiaľ nie sú

Paríž 3. júna 2020 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Francois Mori)

 

Francúzsko sa domnieva, že dôvody, ktoré viedli k vylúčeniu Ruska zo skupiny G7, zatiaľ nepominuli. Paríž súčasne pochybuje o želaní samotnej Moskvy pripojiť sa k skupine siedmich ekonomicky najvyspelejších krajín sveta. Podľa agentúry Reuters to v stredu uviedol zdroj z Elyzejského paláca, ktorý je sídlom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona

Na snímke Emmanuel Macron

Paríž reagoval na vyhlásenie prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý v noci na minulú sobotu oznámil, že odloží júnový summit skupiny G7 a pozve naň aj ďalšie krajiny. Toto zoskupenie združujúce ekonomicky najvyspelejšie štáty už podľa Trumpa neodráža skutočnú situáciu vo svete.

Reklama

Summit G7 by sa mal podľa Trumpa namiesto júna konať až na jeseň, a to aj za účasti viacerých ďalších krajín. Konkrétne v tejto súvislosti spomenul Rusko, Južnú Kóreu, Indiu a Austráliu.

Rusko bolo z pôvodnej G8 vylúčené pred piatimi rokmi v reakcii na anexiu Krymského polostrova.

Reklama

“Rusko bolo z G7 vylúčené z konkrétnych dôvodov a dnes nevidíme, že by sa táto situácia zmenila,” uviedol zdroj Elyzejského paláca. Dodal však, že Macron i ďalší medzinárodní partneri zastávajú názor, že treba nájsť prostriedky na dialóg s Ruskom.

“Existujú rôzne formy, ako viesť dialóg, nevieme, čo si predstaviť pod návratom Ruska do G7 alebo G8. V každom prípade v rámci skupiny (G7) musí byť konsenzus a my vieme, že v tejto veci (prizvania Ruska) neexistuje zhoda,” dodal zdroj.

Podľa jeho názoru “skôr, než budeme hovoriť o návrate Ruska do G7, mali by sme si byť istí aj zámermi Ruska. Nemám pocit, že by sa Rusi ponáhľali alebo boli veľmi dychtiví po návrate do G7 (…) Často sme od Rusov počuli, že G7 je zastaraná” a že jej miesto zaujala G20.”

Macron v auguste 2019 na summite G7 v baskickom prímorskom letovisku Biarritz na juhozápade Francúzska vylúčil bezpodmienečný návrat Ruska do G7 – podľa neho by predstavoval “strategickú chybu” a “posvätenie istej formy beztrestnosti”. Macron vtedy označil za nevyhnutné, aby bol dosiahnutý pokrok v riešení ukrajinského konfliktu.

Britská vláda v pondelok oznámila, že nepodporí znovuprijatie Ruska do skupiny G7. Uviedol to hovorca britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý však súčasne dodal, že o tom, ktorí svetoví lídri budú na najbližší summit pozvaní, rozhoduje hosťujúca krajina, teda Spojené štáty.

Reklama

S Trumpovým návrhom nesúhlasí ani kanadský premiér Justin Trudeau, ktorý poukázal na pokračujúce nerešpektovanie medzinárodných pravidiel a noriem zo strany Ruska.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:12

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do “celoplošného regionálneho konfliktu” na Blízkom východe.

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali