Dzurinda: EÚ neustúpi od ústretového kroku Ukrajiny v prípade Tymošenková

Dzurinda: EÚ neustúpi od ústretového kroku Ukrajiny v prípade Tymošenková

Bratislava 25. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Mikuláš Dzurinda sa zúčastnil nedávnej medzinárodnej konferencie na Jalte venovanej prozápadným integračným ambíciám Ukrajiny

Európska únia neustúpi od ústretového kroku ukrajinských úradov v prípade odsúdenej expremiérky Julie Tymošenkovej. Pre TASR to uviedol člen parlamentného zahraničného výboru Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS), ktorý sa zúčastnil nedávnej medzinárodnej konferencie na Jalte venovanej prozápadným integračným ambíciám Ukrajiny.

Reklama
Na snímke Mikuláš Dzurinda

“Neustúpi preto, lebo všetci vieme, a prezident Viktor Janukovyč to otvorene pred nami povedal, že hlavným dôvodom jej väznenia sú vysoké ceny plynu, ktoré mala vyrokovať začiatkom roku 2009. Zažil som malý civilizačný šok, keď sa prezidentka Litvy Dalia Grybauskaite opýtala na ceny, za aké Ukrajina nakupuje a následne povedala, že Litva nakupuje ešte za vyššie,” priblížil Dzurinda.

Poznamenal, že pokiaľ pri svojom rozhodovaní politici nepáchajú žiadne trestné činy, tak je neprijateľné, aby za to boli trestne stíhaní. “To by potom viedlo k tomu, že by sa neprijímali žiadne citlivé politické rozhodnutia,” podčiarkol s tým, že trestnoprávne konzekvencie za prípadné chybné politické rozhodnutia nepatria k západnej civilizácii a k demokratickým štandardom. “Aj my sme sa na Slovensku museli učiť, a niektorí sa to dodnes nechcú naučiť, že politické rozhodnutia sú jedna vec a trestné činy druhá,” dodal.

Reklama

 

Účastníci konferencie pozitívne hodnotili reformy, ktoré Kyjev prijíma v súvislosti s pridružením sa k Európskej únii

Dnes podľa neho v prípade Tymošenkovej stojí otázka tak, aby sa našlo politické riešenie, ktoré podľa možnosti zachová všetkým zúčastnením tvár a odblokuje zabrzdený proces. “Očakáva sa politická múdrosť zainteresovaných, že každý urobí istý krok k sebe. Vidím troch hlavných aktérov – EÚ, ukrajinskú administratívu a samotnú Tymošenkovú,” konštatoval Dzurinda.

Na snímke z roku 2010 ukrajinský prezident Viktor Janukovič

Politickú súperku proruského ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča v októbri 2011 odsúdili v prvom procese na sedem rokov väzenia za zneužívanie úradných právomocí kvôli podpísaniu údajne nevýhodnej zmluvy o dodávkach zemného plynu s Ruskom. Tymošenková aj EÚ označujú celý proces za vykonštruovaný a politicky motivovaný.

Účastníci medzinárodnej konferencie na druhej strane pozitívne hodnotili reformy, ktoré Kyjev prijíma v súvislosti s pridružením sa k Európskej únii. “Niet pochýb, že urobili kus práce,” poznamenal s tým, že ide hlavne o oblasť justície.

Reklama

 

Ukrajinská vláda vyslovila 18. septembra súhlas s návrhom Asociačnej dohody

Ukrajina čaká na podpísanie Asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode s EÚ na novembrovom summite vo Vilniuse. Ukrajinská vláda vyslovila 18. septembra súhlas s návrhom Asociačnej dohody. Od Kyjeva sa však očakávajú rozhodné kroky a konkrétny pokrok v oblasti reformy volebnej legislatívy, riešení problému selektívnej spravodlivosti a pokračovanie reforiem v rámci programu pridruženia.

Rusko už varovalo Ukrajinu pred podpísaním tejto dohody. Podľa Moskvy to bude mať negatívny vplyv na vonkajšiu trhovú rovnováhu Ukrajiny a zväčší objem jej deficitu o 12-15 miliárd dolárov. Poradca prezidenta Vladimira Putina, ruský ekonóm Sergej Glazjev označil na Jalte údajné výhody dohody za mýtus a varoval Kyjev pred colnými kontrolami a kontrolami tovarov, ktoré voči nemu Moskva zavedie.

Podľa Dzurindu má každá krajina právo sa rozhodnúť, kam chce patriť. Janukovyč niekoľkokrát vyhlásil, že Ukrajina si ako základné smerovanie určila integráciu do EÚ. “Aj v Moskve dnes chápu, že svet sa pohol. Pre nich nie je najväčšou hrozbou EÚ alebo NATO. Myslím si, že Kyjev sa rozhodol a želám si, aby to dobre dopadlo,” uzavrel.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali