ĽSNS prichádza s návrhom sprísnenia interrupcií. Uhrík: Chráňme pred potratmi aspoň deti s vlastným tlčúcim srdiečkom

ĽSNS prichádza s návrhom sprísnenia interrupcií. Uhrík: Chráňme pred potratmi aspoň deti s vlastným tlčúcim srdiečkom

Bratislava 28. augusta 2019 (HSP/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

Strana ĽSNS informovala o tom, že do parlamentu predloží nový návrh interupčnej legislatívy. Poslanci strany chcú návrhom zákona skrátiť dobu, kedy je možné vykonať interrupciu. Ďalej sa chcú zaoberať aj takzvanou “potratovou turistikou”, pretože nevidia dôvod na to, aby sa na Slovensku zabíjali aj deti z okolitých štátov, kde im to ich legislatíva neumožňuje

Na snímke predseda Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba

Uhrík poukázal na to, že už aj v krajine, ako sú Spojené štáty americké, prijali od začiatku tohto roka až 21 zákonov sprísňujúcich pravidlá pre vykonávanie potratov, najmä po chvíli, kedy je u dieťaťa preukázaný tlkot vlastného srdiečka. Medzi štáty, ktoré prijali opatrenia na podporu života, patrí napríklad Ohaio, Georgia, Missisippi, Alabama a mnohé ďalšie.

Reklama

“Napriek snahe konzervatívcov vo svete chrániť nenarodené deti zostáva bohužiaľ potrat najčastejšou príčinou úmrtí vo svete. Podľa štatistík zomrelo v roku 2018 roka na celom svete v dôsledku umelého prerušenia tehotenstva až 42 miliónov detí. Čo je 5-krát viac ako na rakovinu.”

Poslanci si aj preto myslia, že je najvyšší čas, aby sme s tým niečo ako spoločnosť urobili. A preto sa strana ĽSNS rozhodla už po tretíkrát predložiť návrh zákona, ktorý sprísňuje interrupcie. Ako podotkol líder ĽSNS Marián Kotleba, nejde len o nejakú snahu ich strany ale ukazuje sa, že ochrana života sa stáva “trendom” aj v zahraničí.

Reklama

Návrh zákona Kotleba označil ako maximálne demokratický a podotkol, že maximálne a v plnej miere rešpektuje aj práva žien a matiek. Cieľom zákona je skrátiť lehotu na možnosť vykonania potratu z 12. týždňa na maximálne 8. týždeň tehotenstva.  Členovia ĽSNS sú totiž presvedčení, že každá mamička je v tejto dobe rozhodnutá, či si chce dieťa ponechať alebo nie. A dlhšia lehota pri rozhodovaní môže zapríčiniť iba to, že podľahne tlaku rodiny a okolia.

Jednoducho, doba sa pohla a v 21. storočí je neakceptovateľné, aby bol niekto zabitý len preto, že je pre niekoho nežiaduci. Preto aj my prichádzame s modernou úpravou zákona, aby sa na Slovensku skrátila lehota na vykonanie svojvoľného potratu do 8. týždňa, keď už dieťaťu zreteľne tlčie vlastné srdce. Bol by to obrovský krok vpred k ochrane života bez toho, aby sa niekomu zobralo právo rozhodnúť sa,” myslí si Uhrík. Strana tiež navrhuje aj za zrušenie takzvanej potratovej turistiky, pretože nesúhlasia s tým, aby k nám chodili na potrat ženy z okolitých štátov, kde im to ich legislatíva nedovoľuje.

 

 

Reklama

Vašečka na september opäť predkladá zákon na ochranu nenarodných

Aj nezaradený poslanec Národnej rady Richard Vašečka, ktorý v súčasnosti pôsobí v hnutí Kresťanská únia (KU), informoval, že na najbližšiu schôdzu parlamentu predloží vlastný návrh novej interupčnej legislatívy. Vašečka tiež upozornil na to, že nebude jediný, podľa jeho informácii budú predložené ešte ďalšie tri podobné návrhy, medzi ktorými je aj spomínaný návrh ĽSNS.

“Okrem zákona, ktorý som predložil už v utorok ja, sú to návrhy skupiny poslancov OĽaNO, ĽSNS a spoločný návrh poslancov Krajniaka a Lukáča,” ozrejmil Vašečka.

Informoval tiež, že na základe komunikácie s niektorými ich predkladateľmi predpokladá, že všetky osobne v hlasovaní podporí – “keďže síce rôznym spôsobom, ale predsa zlepšujú ochranu života nenarodených detí”.

Richard Vašečka pripomína, že v mesiaci september sa uskutoční aj tretí Národný pochod za život. “Poslanci Národnej rady si nemusia vešať na Facebooku fotečky z neho, či vydávať o ňom stranícke vyhlásenia. Či sú alebo nie sú za život, sa najlepšie ukáže podľa ich hlasovania na schôdzi parlamentu,” odkazuje bývalý člen poslaneckého klubu OĽaNO, v súčasnosti člen KU.

Reklama

Vašečkov návrh novely zákona na ochranu života by zabránil bezdôvodným umelým potratom a zachránil by život až 80% nenarodených detí. Poslanec nesúhlasí s prezidentkou Čaputovou a premiérom Pellegrinim, ktorí pokladajú súčasný potratový zákon, ktorý ročne ukončí život tisícom detí na Slovensku, za vyhovujúci, uviedol to začiatkom minulého týždňa.

“Súčasný komunistický zákon absolútne nereflektuje ľudský a medicínsky pokrok, ktorý sa udial za posledné desaťročia.Drvivá väčšina spoločnosti sa zhodne na tom, že potrat nie je dobré riešenie a mal by byť dovolený len z veľmi vážnych dôvodov. Preto je najvyšší čas urobiť reálne kroky k zlepšeniu ochrany života nenarodených detí a nielen nejaké kozmetické úpravy“, vysvetľuje poslanec NR SR Vašečka.

Národná rada sa touto témou zaoberala už začiatkom tohto roka, keď boli na stole pôvodne dva návrhy z dielne ĽSNS a práve od poslanca Richarda Vašečku. Následne parlament hlasoval len o jednom návrhu, ktorý však napokon tesne neprešiel (viac v článku).

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali