Lídri zoskupenia QUAD dali najavo, že sa budú usilovať o “slobodný” Indo-Pacifik

Lídri zoskupenia QUAD dali najavo, že sa budú usilovať o “slobodný” Indo-Pacifik

Washington 25. septembra 2021 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Evan Vucci)

 

Lídri Spojených štátov, Japonska, Indie a Austrálie, ktorí sa v piatok stretli v Bielom dome, vyzdvihli úlohu tohto zoskupenia známeho pod názvom Štvorstranný bezpečnostný dialóg (anglická skratka QUAD) v otázkach týkajúcich sa ochrany stability a demokracie indo-pacifického regiónu. Aj keď Čínu priamo nespomenuli, podľa agentúry AFP sa dajú ich vyjadrenia interpretovať ako skryté komentáre adresované priamo tejto ázijskej krajine

summit Biden, zoskupenie lídrov QUAD
Prezident Joe Biden počúva počas samitu Quad s austrálskym premiérom Scottom Morrisonom, indickým premiérom Narendrom Modim a japonským premiérom Yoshihide Sugom vo východnej miestnosti Bieleho domu

Prvé osobné stretnutie tohto štvorčlenného zoskupenia podľa AFP predstavovalo snahu amerického prezident Joea Bidena upevniť vedúce postavenie USA v Ázii v kontexte vzostupu Číny. Lídri sa na summite venovali viacerým témam, medzi nimi boli napríklad vakcíny proti ochoreniu COVID-19, regionálna infraštruktúra, klimatické zmeny a posilnenie dodávateľského reťazca pre polovodiče.

Reklama

My, liberálne demokratické štáty, veríme vo svetový poriadok, ktorý uprednostňuje slobodu, a veríme v slobodný a otvorený Indo-Pacifik, pretože vieme, že práve to znamená silný, stabilný a prosperujúci región,” uviedol na začiatku summitu austrálsky premiér Scott Morrison.

Toto stretnutie je dôkazom silnej solidarity medzi našimi štyrmi krajinami a nášho neochvejného záväzku voči spoločnej vízii slobodného a otvoreného Indo-Pacifiku,” uviedol japonský premiér Jošihide Suga.

Reklama

Indický premiér Naréndra Módí zase vyzdvihol “spoločné demokratické hodnoty” USA, Austrálie, Japonska a Indie.

Sme štyri veľké demokratické štáty s dlhou históriou spolupráce. Vieme, ako veci dosiahnuť a sme pripravení na túto výzvu,” poznamenal Biden.

USA a Británia minulý týždeň uzavreli dohodu s Austráliou, ktorá Canberre umožní prístup k tajným technológiám na výrobu vlastných ponoriek na jadrový pohon. V dôsledku toho Austrália zrušila zmluvu na nákup naftových ponoriek od Francúzska, čo odštartovalo diplomatickú roztržku. Takzvanú dohodu AUKUS kritizoval aj Peking.

Aj keď Čínu nespomenul priamo, austrálsky premiér uviedol, že členské krajiny zoskupenia QUAD sú pripravené čeliť “akémukoľvek nátlaku, ktorý by na nich mohol byť vyvinutý”, pričom dodal, že chcú dať rovnakú možnosť všetkým krajinám v Indo-Pacifiku, pretože si “vážia svoju nezávislosť“.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali