Na prvom mieste je zázvor. Lekárka poradila konzumáciu ako čerstvého korenia, tak sušeného, mletého alebo kandizovaného.
Užitočné vlastnosti má takisto rozmarín, ktorý odporúča pacientom, ktorí začali strácať váhu a chuť do jedla.
Lekárka tiež poradila konzumáciu kurkumy, ktorá dokáže ochrániť pred rakovinou vďaka výrazným antioxidantným a protizápalovým vlastnostiam.
K ďalším potravinám patrí pálivá červená chili paprika, cesnak, mäta pieporná a harmanček.
Potraviny, ktoré ničia črevo
Nemecký gastroenterológ, profesor a lekársky riaditeľ súkromnej kliniky Helios v Krefelde Thomas Frieling v rozhovore pre Focus.de vymenoval potraviny, ktoré škodia sliznici čreva.
Podľa jeho slov kvôli dlhodobej nesprávnej výžive môže vzniknúť chronický zápal čreva, rakovina hrubého čreva a konečníka a tiež cirhóza pečene.
Treba sa v prvom rade vyvarovať jednoduchých a rafinovaných cukrov, obmedziť spotrebu pečiva, čokolády a marmelády, podotýka lekár.
Okrem toho sa odporúča znížiť množstvo slaniny, údenín a salámy, pretože tieto potraviny sú považované za karcinogénne. Frieling však poznamenal, že požívanie týchto potravín raz týždenne organizmu neuškodí. Treba sa ich úplne vzdať pri bolestiach brucha, nadúvaní a kŕčoch.
Črevu škodia tiež tzv. zlé tuky, preto je treba vylúčiť margarín a majonézu.
Medzi potraviny, ktoré chránia sliznicu čreva, patria banány, ryby, ovocné pyré, varené zemiaky a kyslá kapusta.























