Lekári: Projekt nemocnice na Rázsochách nie je komunikovaný s tými, ktorých sa týka

Lekári: Projekt nemocnice na Rázsochách nie je komunikovaný s tými, ktorých sa týka

Bratislava 8. júna 2018 (TASR/HSP/Foto: TASR- Pavel Neubauer)

 

Projekt novej univerzitnej a koncovej nemocnice na Rázsochách v Bratislave nie je komunikovaný s tými, ktorých sa to týka. Ako ďalej povedal na tlačovej konferencii v Bratislave Peter Visolajský z Lekárskeho odborového združenia, projekt navyše vôbec nespĺňa kritériá koncovej ani univerzitnej nemocnice. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR o medicínskom pláne ani projekte nemocnice podľa jeho slov nekomunikuje. Vznikla preto tzv. pracovná skupina zložená z viacerých lekárov, ktorá si dala za cieľ stav komunikovať

Na snímke hrubá stavba nedokončenej Fakultnej nemocnice s poliklinikou Rázsochy v bratislavskej mestskej časti Lamač

Podľa dekana Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) a hlavného odborníka rezortu zdravotníctva pre neurochirurgiu Juraja Šteňa to vyzerá tak, že univerzitná zdravotná starostlivosť je v súčasnosti ohrozená a v horizonte 10 rokov nás môžu liečiť nedoukovia. Problémom je však i počet lôžok, ktoré rezort v nemocnici plánuje. Ten nespĺňa kritériá koncovej univerzitnej nemocnice. Aktuálne sa zastavil na čísle 653.

Reklama

„Nová nemocnica však nie je len pre ľudí z Bratislavy, je pre celé Slovensko, preto by mala mať minimálne 1100 lôžok,” poznamenal Šteňo. Odpoveď o štruktúre lôžok však pracovná skupina nedostala. „Je to neakceptovateľný stav,” nadviazal na neho Visolajský. Ako však doplnil, medzi argumenty, prečo nemôže mať nová nemocnica viac lôžok, patrilo napríklad to, že parkovisko to neustojí alebo že tam nie je dostatočný vodný zdroj.

Aktuálny proces výstavby nepostupuje podľa jeho slov žiaducim tempom, pretože MZ neakceptuje názory odbornej verejnosti, čo považuje za absurdnú situáciu. „Dôležitosť koncovej nemocnice, tak ako v každom bežnom štáte, je v tom, že všetko, vrátane vedy a výskumu, je sústredené do jednej nemocnice. Nemôžeme všetko sústrediť do malej nemocnice na Rázsochách, ktorá bude len náhradou nemocnice na Kramároch,” povedal s tým, že je hazardom po 30 rokoch plánovania a v čase najlepších ekonomických výsledkov plánovať „malú univerzitnú nemocničku”. Preto pracovná skupina požaduje, aby ju MZ informovalo o každej zmene, aby bola v celom procese väčšia transparentnosť.

Reklama

Odborná lekárska verejnosť má preto niekoľko požiadaviek. Jednak ide o to, aby boli nemocnice, ktoré sú teraz funkčné, dofinancované tak, aby do doby, kým sa presťahujú do Rázsoch, poskytovali plnú zdravotnú starostlivosť a výučbu. Žiadajú tiež zverejnenie plánov na reorganizáciu a rekonštrukciu, resp. dostavanie nemocnice Ružinov, ktorá bude spolu s Rázsochami tvoriť novú Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB). Požadujú tiež, aby boli predložené všetky relevantné dokumenty pre prípravu výstavby či okamžité vypracovanie medicínskeho plánu. Podľa lekárov musí byť stanovený čo najskorší termín uvedenia novej nemocnice do prevádzky, pričom za dodržanie tohto termínu musí byť zodpovedná priamo vláda SR. Požadujú i to, aby bola nová UNB v plnej gescii štátu a ten musí byť garantom zdravotnej starostlivosti tak, ako je to štandardom v krajinách Európskej únie. Lekári z pracovnej skupiny totiž nevedia, čo bude napríklad s nemocnicou v Starom Meste či aká prestavba sa plánuje v nemocnici v Ružinove.

K termínu uvedenia novej nemocnice do prevádzky sa Šteňo vyjadriť nevedel. „Nie je na základe čoho. Chýba medicínsky plán, na základe ktorého bude jasné, aká nemocnica bude. Až vtedy sa bude dať zaprojektovať,” povedal. Lekári sa tak obávajú, že nemocnica bude v prevádzke tak neskoro, že medzitým pracovníci UNB odídu na iné pracoviská. Rezort zdravotníctva hovorí o spustení prevádzky v druhom kvartáli roku 2022. „Nie je na základe čoho povedať, či je to reálne. Vynášame termíny a nemáme ich podložené,” poznamenal dekan LF UK.

Novú nemocnicu treba podľa Šteňa vybudovať čo najskôr, aby pracovníci UNB videli svetlo na konci tunela. Nemocnica musí podľa neho plnohodnotne poskytovať zdravotnú starostlivosť podľa kritérií rešpektovaných v západnej Európe, musí mať klinický výskum ako aj vzdelávať budúcich lekárov. A práve to sú princípy univerzitnej nemocnice. Aplikujú sa najnovšie poznatky, zavádzajú sa najnovšie metódy, používa sa najnovšia medicínska technika a liečba sa opiera o najnovší výskum. Požiadavkou je však aj zverejňovanie výsledkov liečby vo významných medicínskych publikáciách. „Ak by sme sa od princípov univerzitnej zdravotnej starostlivosti odklonili, bude to experiment na ľuďoch,” dodal Šteňo.

Potrebu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava má vyriešiť výstavba nemocnice na Rázsochách, kde už roky stojí rozostavaný objekt, a rekonštrukcia, prípadne dostavba tej v Ružinove. Najväčšiu aj najzadlženejšiu slovenskú nemocnicu tvorí v súčasnosti päť zariadení na Kramároch, v Starom Meste, Ružinove, Petržalke a Podunajských Biskupiciach. Po novom to majú byť len Rázsochy a Ružinov.

Ministerstvo si vybralo tzv. integrovaný model riadenia, ktorého základom je štátna kontrola. Nad novou univerzitnou nemocnicou tak bude mať naďalej kontrolu štát, ktorý bude projekt aj financovať. Následnú prevádzku má zabezpečiť manažér poskytovania zdravotnej starostlivosti. Výstavba novej nemocnice by sa mohla odštartovať v roku 2021. Ministerstvo v súčasnosti hľadá firmu, ktorá zbúra starý skelet rozostavanej nemocnice.

Reklama

Novú nemocnicu v hlavnom meste v lokalite Bory ide stavať aj skupina Penta. Prví pacienti by ju podľa jej plánov mali navštíviť v roku 2021.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali