Lavrov: Rusko nikdy iniciatívne nenastolilo otázku svojho návratu do G8

Lavrov: Rusko nikdy iniciatívne nenastolilo otázku svojho návratu do G8

Moskva 26. augusta 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Vitaliy Belousov)

 

Rusko nikdy nenastolilo z vlastnej iniciatívy otázku svojho návratu do G8, nikdy nikoho o nič nepožiadalo, vyhlásil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov

Na snímke Sergej Lavrov

“Po všetky tieto roky sme ani raz nenastolili iniciatívne tému osmičky v kontaktoch s kýmkoľvek, a úprimne povedané, vôbec sme to nemali na mysli, keď sme pracovali na svojich zahranično-politických plánoch,” vyhlásil minister na tlačovej konferencii k výsledkom rokovania s ministrom zahraničia Angoly Manuelom Augustom.

Reklama

Lavrov poznamenal, že na osmičku si zrazu spomenuli západní kolegovia, pričom ihneď vo verejných komentároch. “Vzniká dojem, že členovia G7 začali sami jeden druhého o niečom presviedčať, alebo naopak, niečo jeden druhému rozprávať. Nemáme s tým nič spoločné,” povedal.

“Nikoho sme o nič nežiadali. Ako som už povedal, dozvedeli sme sa o tejto téme z verejných vyhlásení niektorých západných kolegov, ale žiadne vyhlásenia ohľadom toho sme nerobili, a nehodláme to robiť. Život kráčal ďaleko vpred. Ako povedal prezident Putin v Breganconu, nevyhýbame sa kontaktom s krajinami, ktoré patria do G7, ale dnes sa riešia hlavné otázky, ak ide o svetovú ekonomiku, svetovú politiku, vrátane tej finančnej, v G20. Do tej patria všetci členovia G7, a všetci členovia BRICS, a naša pozícia v G20 závisí na prístupoch, ktoré sa koordinujú v združení BRICS,” zdôraznil minister.

Reklama

 

V Kremli okomentovali návrh Trumpa ohľadom návratu Ruska do G8

Tlačový hovorca prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov vyhlásil, že v Kremli nepovažujú za provokáciu vývzu USA Donalda Trumpa vrátiť Rusko do G7, avšak na návrh jednej krajiny to nie je možné.

“Nie, nie,” odpovedal Peskov novinárom na otázku, či Kremeľ považuje za provokáciu Trumpov postoj ohľadom návratu RF do G7 s ohľadom na protichodné názory na túto tému medzi inými členmi sedmičky.

V pasáži o eventuálnom pripojení k G7, ak je to pozvanie nie od všetkých, ale len od niekoľkých účastníckych krajín, alebo konkrétne od Trumpa ako hostiteľa na budúce stretnutie, zdôraznil: “Návrat do sedmičky len na pozvanie jednej krajiny nie je samozrejme možné, pretože sa tam všetky rozhodnutia prijímajú konsenzom.”

Reklama

Formát G8 existoval od roku 1998. V roku 2014 sa z neho stal G7, keď jeho členovia prijali kvôli udalostiam na Kryme rozhodnutie, že nepôjdu na riadny summit v Soči a zišli sa bez Ruska v Bruseli.

Západné štáty obvinili Rusko zo zásahu do záležitostí Ukrajiny a zaviedli sankcie. Moskva podnikla odvetné opatrenia, neraz odmietla všetky obvinenia, a vyhlásila, že je kontraproduktívne hovoriť s ňou v reči sankcií. V poslednej dobe znie na Západe stále častejšie názor o nutnosti zrušenia protiruských sankcií.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali