Lajčák víta, že premiér chce hovoriť o vízii Slovenska na ďalšie roky

Lajčák víta, že premiér chce hovoriť o vízii Slovenska na ďalšie roky

Bratislava 28. decembra 2018 (SITA/HSP/Foto: TASR- Pavel Neubauer)

 

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák vidí budúcnosť Slovenska ako modernej a demokratickej krajiny. Upozorňuje, že o niekoľko rokov budú požiadavky na trh práce ako aj demografia úplne iné ako dnes

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (vľavo) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (uprostred) počas prijatia u prezidenta SR Andreja Kisku (vpravo) v Prezidentskom paláci

Lajčák víta, že premiér Peter Pellegrini avizoval otvorenie spoločenskej diskusie o tom, aké má byť Slovensko o 15, 20 či 30 rokov. Šéf slovenskej diplomacie to uviedol v rozhovore pre agentúru SITA.

Reklama

„Vítam to, že takúto debatu chceme mať, pretože tak nejak sme zahľadení do každodenných malých bojov. Moja predstava Slovenska je Slovensko moderné a demokratické. O 10 – 15 rokov budú požiadavky na trh práce úplne iné, ako sú dnes. Moja prvá otázka znie: je náš vzdelávací systém pripravený vzdelávať ľudí pre profesie, ktoré budú potrebné o 15 rokov,“ pýtal sa minister. Takisto upozornil, že demografická štruktúra Slovenska bude iná. „Bude tu ďaleko väčší podiel ľudí v post produktívnom veku. Budeme schopní zabezpečiť týmto ľuďom dôstojnú starobu a sociálny štandard? O tom treba hovoriť,“ dodal na margo budúcnosti Slovenska.

Slovenská spoločnosť je podľa Lajčáka momentálne rozdelená, ale nie v zásadných témach, ale v malichernostiach. „Naozaj by bolo dobré, keby sme boli schopní komunikovať, kde chceme krajinu vidieť o 15 rokov a čo pre to musíme už dnes urobiť – ako nastaviť vzdelávací, sociálny, zdravotnícky systém,“ pokračoval minister.

Reklama

Lajčák tvrdí, že dva základné piliere – Európska únia aj Severoatlantická aliancia zostávajú základnými atribútmi zahraničnopolitického smerovania krajiny. „Ale treba robiť všetko pre to, aby EÚ doriešila veci, ktoré máme zadefinované ako tie, ktoré potrebujeme vyriešiť,“ domnieva sa minister. Za projekty, ktoré treba dobudovať, označil hospodársku menovú úniu, vnútorný trh a schengenský priestor.

„Potrebujeme takpovediac zaceliť rany, lebo na jednej strane miera integrácie nikdy nebola tak vysoká, ako je dnes, na druhej strane nikdy sme neboli rozdelení tak, ako sme dnes,“ uviedol. Vníma, že ešte dnes majú niektorí západní partneri pocit, že nás majú poučovať a akoby sme mali byť vďační, že s nimi môžeme sedieť za jedným stolom. „To je niečo, čo EÚ rozdeľuje. Na druhej strane aj my musíme dať najavo, že nie sme tu len preto, aby sme prijímali fondy, ale preto, že zdieľame tie isté hodnoty,“ dodal.

Premiér Peter Pellegrini avizoval, že chce otvoriť debatu o tom, ako má Slovensko o 15, 20, 25 rokov vyzerať. “Ja osobne sa budem snažiť, hoci je to pravdepodobne môj posledný rok vo funkcii premiéra v tomto volebnom období, pracovať na vízii krajiny. Mal by som tú ambíciu, aby bez ohľadu na to, kto bude sedieť na stoličke predsedu vlády, hovoriť o tom, na čo Slovensko musí myslieť v nasledujúcich minimálne 25 rokoch, čo Slovensko čaká a čo nás neminie a čo musíme začať ako politici robiť bez ohľadu na to, z akého spektra sme, aby sme neskôr neboli nemilo prekvapení,” dodal s tým, že vízia krajiny by mala byť bez politického podtónu. Takisto by rád vrátil politickú diskusiu k odborným témam. Podstatou podľa neho je, aby sme sa ako spoločnosť zhodli, ako túto krajinu viesť a v akom stave ju nechať budúcim generáciám.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali