Ľadové čínsko-americké rozmrazovanie

Ľadové čínsko-americké rozmrazovanie

Peking/Washington 1. júna 2023 (HSP/settimananews/Foto:TASR/AP-Alex Brandon, Eraldo Peres)

 

Obe strany sa pripravujú na nový svetový rámec, ale je čas na strane Číny alebo Ameriky? Pýta sa Francesco Sisci vo svojom poslednom príspevku

Joe Biden, Si Ťin-pching
Na snímke vľavo americký prezident Joe Biden a čínsky prezident Si Ťin-pching

Prezident USA Joe Biden oznámil, že vzťahy medzi Čínou a USA sa rozmrazujú. V tomto “rozmrazení” je však oveľa viac ľadu, ako sa na prvý pohľad zdá.

Reklama

Keď sa americká ministerka obchodu Gina Raimondová minulý týždeň vrátila z Číny, vyhlásila, že USA “nebudú tolerovať” čínsky zákaz čipov Micron. Napriek tomu, z pohľadu Pekingu, prečo by mala Čína tolerovať obmedzenia dodávok technológií?

Čo sa potom stane s nákupmi amerických štátnych dlhopisov Čínou, ktoré boli po desaťročia základom bilaterálnych vzťahov a teraz sú mimoriadne dôležité kvôli rozpočtovej kríze v USA? Budú pokračovať, alebo ich Čína prestane kupovať, prípadne ich bude kupovať menej? Aký to bude mať vplyv na USA a svetové hospodárstvo?

Reklama

Naliehavosť Raimondovho naliehania na stretnutie s čínskou stranou, náhlenie, s akým sa v nasledujúcich hodinách pohli minister zahraničných vecí Antony Blinken a ministerka financií Janet Yellenová, Číne napovedali, že USA majú v súvislosti s rozpočtom veľké problémy.

Keď sa hovorí o rozmrazovaní a americkí vládni predstavitelia klopú na dvere Pekingu, aby sa s ním porozprávali, mohlo by to v Číne vyvolať dojem, že Amerika túži po náprave vzťahov s Čínou, pretože sa cíti slabá.

Ešte pred niekoľkými mesiacmi boli všetky správy z Washingtonu o ohni a síre. Potom sa v marci a apríli začala rozpočtová kríza v USA a bolo potrebné nájsť problematickú dohodu medzi demokratmi a republikánmi na jej riešenie.

Nezanedbateľná časť rozpočtu ide na výdavky na obranu a vo všeobecnosti na podporu domácich rozvojových plánov zameraných na rast krajiny proti Pekingu.

Z Pekingu, kde sa čudujú: je tu napätie, ale vy chcete naše peniaze; čo je to, predstavenie?

Reklama

Čína má skutočne viacero dôvodov pýtať sa, čo sa deje, a vyjednávať s Washingtonom. USA, ktoré majú záujem o nákupy čínskych dlhopisov, niečo pripustili, hoci nie je jasné, koľko.

V každom prípade čínske nákupy dlhopisov zjavne utlmili nedávne šabľové šarvátky. V blízkej budúcnosti vzniká dojem, že americkí spojenci obmedzia kontroverzné kroky na Taiwane a inde.

Peking bude medzitým sledovať problematickú a rozdeľujúcu volebnú kampaň v USA s dvoma kandidátmi, ktorí sú obaja na papieri slabí.

Republikána Donalda Trumpa, kontroverznejšieho ako kedykoľvek predtým, prenasledujú žaloby a udania, ktoré z neho robia mučeníka pre jeho stúpeneckú základňu. Demokratický Joe Biden je svojimi protivníkmi označovaný za unaveného, vyčerpaného a neschopného zvládnuť stres spojený s prezidentským úradom.

Nasledujúcich 18 mesiacov by mali byť veci pod kontrolou, nemalo by dôjsť k veľkej bilaterálnej kríze, myslí si Peking.

Reklama

 

Pohyby v strednej Ázii

Z politického hľadiska je však okolo Číny veľa pohybu.

Teherán 28. mája oznámil, že rokovania medzi Iránom a USA o uvoľnení zmrazených aktív Teheránu v Iraku a Južnej Kórei pokročili a v najbližších dňoch sa pravdepodobne dosiahne dohoda o všeobecných podmienkach. To by mohlo zvrátiť politické kalkulácie v tejto oblasti iným smerom.

Len pred dvoma mesiacmi, 10. marca, Čína oznámila, že sprostredkovala historickú dohodu medzi Iránom a Saudskou Arábiou. Čína sa tým zapojila do citlivej blízkovýchodnej politiky a zrejme odsunula na vedľajšiu koľaj USA, ktoré v regióne nedávno zničili vojny v Afganistane a Iraku.

Napriek tomu začiatkom apríla navštívil Rijád riaditeľ CIA William Burns, aby potvrdil bilaterálne vzťahy, keďže USA garantujú bezpečnosť saudskoarabského dvora.

Iránske oznámenie by teraz mohlo pripraviť pôdu aj pre historické a nové vzťahy medzi Saudmi a Izraelčanmi, ktoré sa pripravovali už roky. Okrem toho by nový postoj Iránu mohol krajinu obrátiť k novému prístupu k Izraelu.

Samozrejme, nič nie je pevne dané, ale súperenie medzi USA a Čínou sa rozšírilo do strednej Ázie a na Blízky východ, čo môže mať celkovo pozitívny vplyv na všetkých.

Nedávny prienik Číny do tohto regiónu mohol odštartovať komplexné prehodnotenie. Vytvorilo to novú čínsku prítomnosť a úlohu v tejto oblasti a podnietilo Ameriku k väčšej aktivite, ktorá možno so sebou stiahla aj Izrael.

Čína nie je v tejto hre marginalizovaná, ale určite ani USA. Zdá sa, že obe krajiny sú pripravené hrať v regióne podľa odlišných pravidiel. To môže zmeniť politickú geografiu oblasti a nikto nemá jasno v tom, kto bude nakoniec víťazom.

Okrem toho sa skupina G7 stretla v Japonsku a pozvala Indiu, Indonéziu, Vietnam, Austráliu a Brazíliu. Našla jednotu na platforme proti Číne. Už sa však nehovorí o “oddeľovaní”, ale skôr o “odbúravaní rizík”.

Reklama

Medzi americkými spojencami neexistuje dohoda o ekonomickom oddelení od Číny. Môže sa to zdať ako krok vpred zo strany Pekingu, ale môže to byť zložitejšie.

Existuje dohoda o odbúraní čínskeho rizika, ktoré je už zohľadnené v rozpočtových plánoch spoločností. Tie nafukujú všetky podniky, ktoré sa zaoberajú Čínou.

Nové náklady, sankcie a obmedzenia zahrnuté v rozpočtových plánoch čínskych spoločností spôsobujú, že všetky zahraničné podniky v krajine sú menej výhodné. V posledných rokoch rastúce napätie a drastické protičínske opatrenia prinútili zahraničných investorov izolovať svoje prevádzky v Číne od zvyšku sveta; nové náklady robia pôsobenie v Číne úplne menej výhodným.

Ak sú však procesy v krajine stále aktívne, zo sľubných čínskych trhov nie je vhodné utekať. Nové prevádzky sú však menej atraktívne.

Kým sa G7 zišla v Hirošime, Čína pozvala päť bývalých sovietskych republík v Strednej Ázii (päť Stanov) do Si-anu, svojho starobylého hlavného mesta. Päť Stanov zaberá územie o polovicu menšie ako Čína a žije v ňom niečo vyše 70 miliónov obyvateľov.

Reklama

Tento signál bol namierený proti skupine G7 a Moskve, bývalému vládcovi regiónu. S rozšírením svojho dosahu na Stany sa Peking premieta ku Kaspickému moru, t. j. Kaukazu, t. j. Čiernemu moru a k veľkému Stredozemnému moru.

Tvrdí, že rezolúcia G7 je slabá a že prípadná porážka Ruska na Ukrajine Peking nepoškodí. Naopak, umožňuje Číne rozšíriť svoj vplyv tam, kam sa nikdy predtým nedostala, čím sa priblíži k hraniciam s Iránom a Saudskou Arábiou.

V Pekingu existujú dôvody, aby neboli takí pochmúrni. Naliehavosť amerických rokovaní o nákupe dlhopisov vo všeobecnosti naznačuje, že s hospodárskou situáciou a modelom USA nie je niečo veľmi v poriadku.

Čína môže mať svoje vlastné vnútorné hospodárske problémy: krízu v sektore nehnuteľností, problém v sektore dôvery a problémy miestnych samospráv. Napriek tomu môže centrálna vláda bez plnej konvertibility meny lepšie riadiť svoje hospodárske záležitosti, a teda aj politické vyjednávanie, ako Washington. Alebo môže?

Je čas na pozorovanie a premýšľanie o rozsiahlom rámci, ktorý stále drží bilaterálne väzby pohromade. V tejto oblasti sú obmedzenia pre Peking veľmi prísne.

Reklama

 

Obojstranný prebytok

Pred viac ako 30 rokmi USA a Čína vytvorili rámec, ktorý obmedzoval obe krajiny. Tento rámec je v súčasnosti pod tlakom, ale stále existuje.

USA stále poskytujú Číne svoj najväčší prebytok. V minulom roku to bolo približne 700 miliárd USD. Bez G7 by Čína nemala prebytok, ale deficit. Domáce hospodárstvo by nebolo také isté.

Ak by bol obchodný deficit, Čína by mala vyvážať svoju menu alebo zmeniť celú svoju obchodnú stratégiu. Obe možnosti sú však problematické.

Pri možnosti vývozu meny by existoval zahraničný RMB (voľne obchodovaný v zahraničí) a domáci RMB (s kurzom upraveným centrálnou bankou) a ich výmenné kurzy by sa líšili. To by viedlo k voľnej výmene RMB, ktorú vláda nechce.

Zmena čínskeho obchodu nie je jednoduchá ani preto, že rozvojové krajiny nemajú veľkú kúpnu silu, aby si mohli zaobstarať toľko čínskeho tovaru.

Okrem toho sa továrne zatvoria, keď Čína nebude mať dnešný prebytok, a pracovníci prídu o prácu. Potom nastane sociálna a politická kríza.

Reklama

Čína používa časť svojho prebytku na nákup amerického dlhu. Spojené štáty potrebujú, aby Čína kupovala ich dlh, aby mohli nakupovať čínsky tovar. Celý tento proces však prestal byť pre Spojené štáty nákladovo efektívny.

Spojené štáty nakupujú ročne tovar za stovky miliárd, takže celkový deficit s Čínou za mnoho rokov predstavuje mnoho biliónov dolárov. Čína však nakupuje americké štátne dlhopisy len za 1 bilión dolárov.

Podľa niektorých údajov Spojené štáty za 30 rokov previedli do Číny bilióny dolárov. Tento výpočet je zjednodušený a čiastočný, ale odráža niečo, čo je v oboch krajinách viditeľné: Čína prekonáva hospodársku priepasť medzi USA a za posledných 40 rokov rástla oveľa rýchlejšie ako Amerika.

Amerika si myslí, že Čína by jej za to mala byť vďačná. Nie je to tak, skôr je s Amerikou nespokojná.

Čína môže doma rozprávať o riešení tohto problému, ale v zahraničí sa čoraz viac zhoduje na tom, že niečo nie je v poriadku s tým, ako Čína rieši svoj obchod.

Bola by potom Čína pripravená zvládnuť dlhodobý obchodný deficit? Musela by znášať jeho náklady. Čína dokáže ľahko zvládnuť obchodný prebytok, obchodný deficit je oveľa komplikovanejší.

Zvládnutie dlhodobého deficitu si vyžaduje presvedčiť ostatné krajiny, aby akceptovali vašu menu výmenou za reálny tovar. Preto zahŕňa aj dva prvky:

Reklama
  1. Dlhodobá vnútorná spoľahlivosť a stabilita (pomerne transparentný politický systém, armáda, uznávaný diplomatický a kultúrny vplyv atď.)
  2. Umožnenie ostatným krajinám zarábať v Číne a rýchle odstránenie prekážok. Potrebovala by vyspelý trh s cennými papiermi a rozvoj nových technológií, ktoré môžu vytvoriť nové trhy a stimulovať globálny rast, ktorý sa môže vyvážať do iných krajín. Nové trhy prinesú nové príležitosti na prosperitu.

Spojené štáty a ich starý “kamarát” Veľká Británia majú oba prvky. Ostatné sú odlišné. Dokonca aj Nemecko a Japonsko sa spoliehajú na vývoz.

Ak sa tento rámec rýchlo nespraví, po súčasnom útlme sa rozpadne a Amerika a jej spojenci si vytvoria nový rámec s ostatnými krajinami. Čína určite má plány a pripravuje sa, ale, samozrejme, nie je jasné, či budú fungovať.

 

Tu je rozhodujúci čas. Je čas na strane Číny alebo Ameriky?

Čína si môže myslieť, že čím dlhší čas mám, tým lepšie sa môžem pripraviť na nadchádzajúci konflikt; väčšia ekonomika dokáže odolať tlaku, zatiaľ čo americké rozpory ju budú trhať dlhší čas.

Amerika si môže myslieť, že čím dlhšie budem mať, tým lepšie môžem upevniť svoje spojenectvá a tým slabšie bude Rusko, čím viac obklopí Čínu problémami, ktoré prídu pre chradnúcu domácu ekonomiku Číny.

Medzitým však môže byť podstata veci iná, pretože obe strany vyčkávajú a vyvodzujú nesprávne závery o slabosti druhej strany. Zdá sa, že rozmrazovanie nebude mať dlhé trvanie a vznikajúce problémy sa ešte zväčšia a možno sa vrátia s pomstou.

Navyše, je toto utlmenie skutočné? Odhliadnuc od akýchkoľvek racionálnych kalkulácií je svet okolo Číny mimoriadne nestabilný a mnohé veci môžu vybuchnúť bez ohľadu na zámery Pekingu.

Reklama

Vnútorné rozpory v USA môžu pri akejkoľvek udalosti nájsť náhlu jednotu a spojiť sa proti Číne, ktorá je spoločným menovateľom národa. Vtedy by mohla otázka nákupu čínskych dlhopisov zaniknúť. Čínske aktíva v zahraničí by boli zhabané alebo zmrazené, rovnako ako by sa to stalo so západnými podielmi v Číne. To sa už stalo v prípade Ruska.

Môže medzitým existovať systematické riešenie, ktoré by zabránilo vojne? A aká bude cena za mier? Zdá sa, že v súčasnosti o tom málokto uvažuje.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:26

Do nepokojmi zmietaného francúzskeho zámorského územia Nová Kaledónia dorazilo tisíc policajtov s cieľom obnoviť poriadok, oznámili v pondelok francúzske úrady na tomto tichomorskom súostroví. Medzinárodné letisko pri meste Nouméa zostane podľa prevádzkovateľov uzatvorené do štvrtka.

Nepokoje
Muž stojí pred zhoreným autom po nepokojoch v meste Noumea, v Novej Kaledónii 15. mája 2024
11:00

Po piatich nezvestných z motorového člna, ktorý sa v sobotu neskoro večer zrazil so švajčiarskou výletnou loďou na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, stále intenzívne pátrajú. Pri nehode zahynuli dve osoby a jedna sa zranila.

10:52

Ceny energií sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili a zostávajú blízko tohoročných maxím. Zemný plyn s dodaním v júni sa na holandskej burze TTF v piatok (17. 5.) predával za 30,769 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina s dodaním v roku 2025 stála na pražskej burze PXE 96,99 eura/MWh.

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

09:59

Rusko bolo aj v apríli najväčším dodávateľom ropy do Číny, keď objem dodávok zvýšilo medziročne takmer o tretinu. Prvú pozíciu najväčších dodávateľov tejto suroviny do najväčšej ázijskej ekonomiky si tak udržalo už 12. mesiac po sebe.

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

07:28

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní “mieru a stability v Taiwanskom prielive”.

07:20

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali