Učiteľ upozornil na nezrovnalosti v škole a dostal výpoveď. Kontrola preukázala nehospodárne použité prostriedky

Učiteľ upozornil na nezrovnalosti v škole a dostal výpoveď. Kontrola preukázala nehospodárne použité prostriedky

Košice 21. októbra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Otáznym pri kontrole bola zákonnosť a hospodárnosť používania externých právnych služieb

Obchodná akadémia (OA) na košickej Polárnej ulici pri využívaní externých právnych služieb v období dvoch rokov nedodržala zásadu hospodárnosti v sume 2400 eur z celkovo zaplatenej sumy 12.000 eur. Vyplýva to zo správy o finančnej kontroly Úradu Košického samosprávneho kraja (KSK) na danej škole, ktorú dnes krajské zastupiteľstvo vzalo na vedomie. Prijatým opatrením je, že OA bude v budúcnosti využívať služby právnikov zamestnaných na Právnom odbore Úradu KSK.

Reklama
Na snímke vľavo učiteľ Oto Žarnay

Podnet na v danej veci podal bývalý predseda rady školy a prepustený učiteľ z obchodnej akadémie Oto Žarnay.

Otáznym pri kontrole bola zákonnosť a hospodárnosť používania externých právnych služieb, ktoré si akadémia zaplatila. Kontrola skupiny zástupcov útvarov školstva a kontroly Úradu KSK prebehla v septembri. Podľa záverov vzhľadom na finančné limity bolo stanovenie metódy verejného obstarávania v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní a postup pri zadávaní zákazky v súlade s internou smernicou KSK. V účtovníctve kontrola nezistila nedostatky, škola pritom podľa zákona bola oprávnená použiť peniaze na externé právne služby. Problémom bola miera hospodárnosti.

Reklama

Kontrola došla k záveru, že primeraným výdavkom za primeraný rozsah právnych služieb pre školu bol na úrovni hornej hranice intervalu paušálnych odmien, teda v sume 400 eur na mesiac. “Pri použití verejných prostriedkov na právne služby za kontrolované obdobie v celkovej sume 12.000 eur boli nehospodárne použité prostriedky v sume 2400 eur,” uvádza sa v materiáli pre poslancov zastupiteľstva.

 

Poslanenc Bauer kritizoval výsledky kontroly

OA Polárna si právne služby obstarala v decembri 2010 a zmluvu podpísala na rok na sumu 450 eur. Následne ich zazmluvnila od apríla 2012 do marca 2013 v sume 550 eur. O spornú zmluvu školy s právničkou sa zaujímal učiteľ OA Oto Žarnay začiatkom toho roka v pozícii predsedu rady školy. Rada školy ho poverila, aby si pýtal vysvetlenie od riaditeľa, na aké právne úkony sa použili peniaze. Neskôr ho riaditeľ zo školy prepustil, oficiálne pre organizačné dôvody.

V médiách sa písalo o podozrivom prepojení advokátky, ktorá poskytovala škole právne služby, na brata vedúceho odboru školstva KSK Štefana Kandráča, keďže kraj je zriaďovateľom obchodnej akadémie. Advokátka odmietla, že by to malo súvis s jej zmluvou s OA Polárna.

Reklama

Na zastupiteľstve dnes poslanci umožnili vystúpiť Otovi Žarnayovi, ktorý hovoril o tom, že riaditeľ OA Peter Ivan v marci vydal pre učiteľov interný predpis o zastupovaní na predmetoch, na ktoré nemajú kvalifikáciu, bez nároku na finančnú odmenu alebo náhradné voľno. To, že išlo o porušenie zákona podľa Žarnaya potvrdila aj kontrola na škole.

Poslanec Zastupiteľstva KSK Rudolf Bauer (KDS) kritizoval výsledky finančnej kontroly s tým, že neskúmala priamo účelnosť vynaložených prostriedkov. V súvislosti s možnými osobnými prepojeniami a zvýhodneniami vyzval, aby OA zverejnila všetkých uchádzačov pri verejnom obstarávaní na právne služby. Jeho návrh, aby zastupiteľstvo žiadalo odvolanie riaditeľa OA poslanci zamietli. Prijali však návrh na vykonanie ďalšej kontroly na danej škole zameranej na riešenie pracovnoprávnych vzťahov. “Takéto prípady, keď zamestnanec upozorní alebo dá sťažnosť na zlé hospodárenie s verejnými prostriedkymi, sú chránené v zákonníku práce, preto si myslím, že mohlo dôjsť k porušeniam zákona a preto tá hlbková kontrola je namieste,” povedal Bauer.

 

Žarnay uviedol, že nikdy nedostal upozornenie o porušení pracovnej disciplíny

Riaditeľ OA v minulosti uviedol, že Žarnaya prepustil z organizačných dôvodov, ale aj preto, že dlhodobo porušoval pracovnú disciplínu a nebol spokojný s jeho pracovnými výsledkami. Učiteľ tvrdí, že za 17 rokov svojho pôsobenia v OA Polárna nedostal upozornenie o porušení pracovnej disciplíny s možnosťou výpovede.

Reklama

Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja by podľa predchádzajúceho odporúčania mali v budúcnosti využívať právne služby právnikov Úradu KSK. “Za určitých okolností samosprávny kraj cez svoj právny odbor pri jeho posilnení bude schopný zabezpečiť tieto bežné činnosti, ktoré sú požadované školami najmä v oblasti pracovnoprávnych vzťahov,” povedal dnes predseda KSK Zdenko Trebuľa pre novinárov. Ťažšie právne spory bude podľa neho potrebné riešiť prípad od prípadu.

zf

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali